Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSvet verovatno neće...

Svet verovatno neće uspeti da izgradi planirane kapacitete na OIE

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Globalni kapacitet za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora biće više nego udvostručeni do kraja decenije, uz rekordan rast očekivan u narednih pet godina, ali će vlade morati da preduzmu dodatne korake kako bi postigle ciljeve postavljene na COP28 klimatskoj konferenciji u decembru, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku.

U godišnjem izveštaju o obnovljivim izvorima energije, IEA je navela da je 510 gigavata kapaciteta dodato u 2023. godini, što predstavlja povećanje od 50% u odnosu na 2022.

Solarna energija bila je najveći pokretač rasta u 2023. godini, uglavnom podstaknuta u Kini, čije povećanje kapaciteta u prošloj godini iznosi koliko rast kapaciteta u celom svetu u 2022.

Agencija predviđa da će kapaciteti obnovljive energije porasti na 7.300 gigavata do 2028. godine, pri čemu će 95% rasta doći od solarnih i vetroenergetskih izvora.

Na ovoj putanji, kapaciteti obnovljive energije na svetskom nivou trebalo bi da se povećaju za oko dva i po puta, u odnosu na trenutni nivo, do 2030. godine – ali to neće biti dovoljno za dostizanje cilja koji predviđa utrostručenje kapaciteta prema sporazumu COP28.

Izveštaj IEA poziva vlade da usvoje politike koje će ubrzati rast obnovljive energije i postave cilj od 11.000 gigavata kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, kako bi se osiguralo postizanje globalnog cilja neto nulte emisije do 2050.

Nedovoljno finansiranje u zemljama u razvoju otežava postizanje tog cilja.

Prema projekcijama IEA, obnovljivi izvori energije će zameniti ugalj i postati najveći izvor proizvodnje električne energije širom sveta do 2025. Predviđa se da će vetar i sunce prestići proizvodnju nuklearne energije 2025. i 2026.

Kina će držati 60% globalnih kapaciteta obnovljive energije do 2028. godine, na osnovu trenutnih projekcija.

COP28 klimatski samit završen je prošlog meseca sporazumom potpisanim od 198 zemalja koje pozivaju na prelazak sa fosilnih goriva kako bi se postigle neto nulte emisije do 2050. godine. Konačni sporazum nije zahtevao „ukidanje“ korišćenja nafte i gasa, podržan od 100 zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Evropsku uniju, zbog snažnog otpora bloka OPEC-a koji okuplja zemlje proizvođače nafte, a predvodi ih Saudijska Arabija.

Ključni ciljevi postavljeni na samitu bili su utrostručenje globalnih kapaciteta obnovljive energije i udvostručenje energetske efikasnosti do 2030. Napori za dobijanje čiste energije verovatno će se pojačati nakon što su naučnici EU potvrdili u utorak da je 2023. bila najtoplija godina ikada zabeležena, u skladu sa prognozom UN iz novembra.

IEA je prošle godine saopštila da je svet možda dostigao „vrhunac uglja“ u 2023. godini, s obzirom na očekivano postepeno smanjenje potrošnje najprljavijeg fosilnog goriva na svetu. Očekuje se da će upotreba nafte dostići vrhunac do kraja decenije, saopštila je IEA u junu prošle godine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU: Evropska komisija istražuje kineske subvencije za vetroturbine

Borba Evropske unije protiv kineskih subvencija za tehnologiju do neke mere je razumljiva, ali u neku ruku predstavlja i trgovinski rat, ocenio je za Biznis.rs Ivan Vujačić, ekonomista i nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u SAD. Komentarišući najavu Brisela da pokreće...

Srbija treća u Evropi po udelu OIE u ukupnoj proizvodnji struje

Šta će u energetskoj budućnosti moći da zameni ugalj? Kojom dinamikom će ići energetska tranzicija i da li Srbija može da se osloni na sunce, vetar i vodu, ili joj treba i nuklearna energije. U Srbiji je u lane...

EU: Emisije iz energetskog sektora naglo padaju kako obnovljivi izvori energije rastu

Pad emisija od 24 odsto u energetskom sektoru u velikoj meri je izazvan povećanjem proizvodnje energije vetra i sunca, saopštila je Evropska komisija. Evropska unija je zabeležila pad emisije ugljen-dioksida iz elektrana i industrijskih lokacija za rekordnih 15,5 odsto prošle...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!