Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSuša uvozi struju

Suša uvozi struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prvi ozbiljniji hladni dani, koje meteorolozi najavljuju za naredne dane, Elektroprivreda Srbije i toplane trebalo bi da dočekaju spremno. EPS će, međutim, zbog loše hidrologije, budući da suša traje mesecima, tokom decembra uvesti oko 75 miliona kilovat-sati struje, dok toplane očekuju da im narednih dana bude isporučeno oko 22.000 tone mazuta iz robnih rezervi.

I pored svega elektroenergetska situacija je stabilna,kažu u EPS-u, a poslednjih dana poboljšava se i hidrološka situacija. Proizvodnja u hidroelektranama veća je u odnosu na prethodni mesec. Dotok vode na Dunavu dostiže 6.000 kubika u sekundi, što je dvostruko više u odnosu na 3.100 kubika koliko je pristizalo pre mesec dana.

U EPS-u očekuju da će se hidrologija popraviti do početka januara, jer se tokom decembra očekuju padavine. Već sada je popunjenost akumulacija nešto bolja, što daje dodatnu sigurnost radu sistema.

I termokapaciteti EPS-a potpuno su, potvrđuju u ovom javnom preduzeću, spremni da rade bez teškoća, a dodatna stabilnost sistema očekuje se početkom decembra, kada će na mreži biti i blok dva u termoelektrani „Kostolac B”.

Protočne hidroelektrane EPS-a poslednjih dana proizvode oko 26,5 miliona kilovat-sati dnevno, što je dvostruko više nego prošlog meseca kada je proizvodnja bila oko 12,5 miliona kilovat-sati dnevno.

Potrošnja električne energije je oko 100 miliona kilovat-sati dnevno i nešto je manja u odnosu na prosek za novembar zbog visokih spoljnih temperatura.

Upućeni, međutim, procenjuju da ćebiti potrebno mnogo više padavina za stabilno snabdevanje strujom. Ceo Balkan proizvodi oko 25 odsto ukupne energije iz hidrocentrala, ali je u prvoj polovini godine proizvedeno tek 16 odsto.

Jugoistočna Evropa se suočava sa novom krizom u snabdevanju električnom energijom, koja je rezultat gotovo dvogodišnjeg sušnog perioda. Ukoliko se suše nastave, usled niskog vodostaja reka i akumulacija, region bi tokom zime mogao da se suoči s ozbiljnim problemima u redovnom snabdevanju električnom energijom, a to bi dovelo do rasta cene struje na regionalnom i međunarodnom tržištu.
Predviđanja su da će ukupna proizvodnja struje u ovoj godini biti za oko 20 odsto niža nego lane i to najviše zbog produženog sušnog perioda.

Analitičari se slažu u proceni da će se zemlje Balkana suočiti sa potencijalno ozbiljnim problemom u obezbeđivanju dovoljnih količina energije za grejnu sezonu, ukoliko izostanu velike padavine u četvrtom kvartalu godine, a normalno snabdevanje će u tom slučaju gotovo isključivo zavisiti od pouzdanosti rada velikih termoelektrana u regionu.

Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije kaže da je lepo vreme toplanama uštedelo izvesnu količinu energenata koja je bila planirana da se potroši u novembru.

– Očekuje se da će uskoro toplanama u pomoć priskočiti robne rezerve s novim isporukama mazuta, kaže on i dodaje da od 1. decembra kreće i vraćanje prošlogodišnjih količina od oko 39.000 tona mazuta istim tim robnim rezervama. Krajnji rok za vraćanje ove pozajmice je septembar 2013. godine.

Nevolja je, međutim, što toplane u grejnusezonuulazesadugomod 18, dokodpotrošačapotražuju 17 milijardi dinara. Što se tiče gasa, toplane, koje troše ovaj energent, ne bi trebalo da imaju problema, kaže Lečić očekujući da su se toplane već dogovorile s lokalnim samoupravama o novim cenama grejanja po kvadratu, koje je Uredbom propisalo Ministarstvo energetike. Predviđeno je da će grejanje po kvadratu koštati od 52,45 do 113,35 dinara u zavisnosti od vrste energenta.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!