Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaŠumarac: Energetski pasoši...

Šumarac: Energetski pasoši od 1. oktobra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Srbiji 1. oktobra počinje izdavanje “energetskih pasoša”, koji će biti obavezni za sve nove i stare objekte. Novi objekti će, u skladu sa propisima u Evropskoj uniji (EU), morati da imaju taj dokument da bi dobili upotrebnu dozvolu, a stari ukoliko se prodaju, izdaju ili rekonstruišu.

Primena pravilnika sa obavezom “energetskih pasoša”, koji će pratiti potrošnju energije objekta, počinje sutra, ali pošto je u pitanju nedelja, izdavanje tih dokumenta će početi ponedeljak, rekao je Tanjugu predsednik Inženjerske komore Srbije (IKS) Dragoslav Šumarac.

“Po pravilniku, sekretarijati u svim opštinama bi trebalo od 1. oktobra da traže uz tehničku dokumentaciju i elaborat energetske efikasnosti na osnovu kojeg se dobija energetski pašos”, kazao je Šumarac, svojevremeni ministar građevina u Vladi Srbije.

Šumarac je kazao da izdavanje “energetskih pasoša” neće trajati dugo i da će elaborate potpisivati licencirani inženjeri i organizacije koje su ovlašćene od nadležnog ministarstva.

“Energetski pasoši” će u prvoj fazi primene pratiti samo potrošnju energije za grejanje objekta i predviđeno je osam razreda od A plus do G, stim što je je A plus najveća energetska efikasnost odnosno najmanja potrošnja energije po kvadratnom mestru (m2), objasnio je Šumarac.

Predviđena je obaveza sa stare objekte da se unaprede najmanje za jednu kategoriju i to uvođenjem dodatnom izolacijom fasade, zamenom prozora i stolarije.

“Energetski pasoši” neće biti potrebni za zgrade manje od 50 km2, pomoćne zgrade i vikendice i proizvodne pogone u kojima je temperatura grejanja ispod 12 stepeni Celzijusovih.

Šumarac je istakao da će uvođenje “energetskih pasoša” značajno smanjiti potrošnju električne energije i tako rasteretiti srpsku elektroprivredu koja je prošle zime morala da uvozi struju u vrednosti oko dva miliona evra dnevno.

Šumarac je podsetio da se tada struja plaća i četiri-pet puta više nego što ona košta u onim vremenskim periodima kada je ima dovoljno.

Šumarac je kazao da će zbog svega toga biti otvarana nova radna mesta za projektante koji će izrađivati te elaborata, ali i za izvođače radova i industriju građevinskih materijala.

Energetski pasoš će pored podataka o zgradi sadržati i preporuke za poboljšanje energetskih karakteristika objekata.

Šumarac je apelovao na sve koji se budu bavili izradom elaborata o energetskoj efikasnosti da ne “udaraju” visoke cene, jer to onda neće nikom pomoći.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!