Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Struja uslov novih radnih mesta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bez novih investicija neće biti ni novih radnih mesta, izjavio je za kWh, list Elektroprivrede Srbije (EPS), direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor i poručio da novih ulaganja u Srbiji neće biti, ako ne bude sigurnog snabdevanja električnom energijom.

On je ukazao da postoji neraskidiva veza između investicija u elektroenergetiku i prilagođavanja cene električne energije realnom nivou.

Brefor smatra da je važno sada početi sa ulaganjima u energetski sektor, jer je, prema istraživanju Svetske banke, sve veći broj kompanija u Srbiji koji isporuku električne energije vide kao ozbiljan problem za poslovanje.

Za samo tri godine broj kompanija koje je snabdevanje strujom označilo kao problem porastao je sa 15 na 33 odsto, precizirao je Brefor. Investicije su, takođe, dodao je on, važne za novi ekonomski rast zasnovan na izvozu, za koji se Srbija i opredelila.

Proizvodna postrojenja, odnosno elektrane, trebalo bi da budu operativna do 2014. godine, kako bi se prevazišao mogući manjak električne energije, ukazao je Brefor.

Potrebno je dugo vremena kako bi se razvili ovi složeni i skupi projekti i proizveo prvi kilovat čas električne energije iz njih, napomenuo je Brefor, i “zato je važno da počnete sa investicijama što pre”.

Prema njegovoj oceni, finansijska i komercijalna održivost ključ su održivog razvoja u bilo kojem sektoru, ne samo energetici. To u slučaju energetike podrazumeva povećanje cene električne energije na nivo za punu nadoknadu troškova, naglasio je Brefor.

U 2009. godini, ilustrovao je on, cena struje za domaćinstva u Srbija bila je niža nego u drugim zemljama regiona, a samo u Albaniji je cena električne energije bila niža za industrijske potrošače.

Još od 2007. godine cene su daleko ispod troškova proizvodnje, napomenuo je Brefor, koji ne misli samo na troškove pokrivanja tekućih rashoda, operativnih troškova i nivoa održavanja postrojenja.

O načinima zaštite siromašnih potrošača postoji nekoliko pristupa, podseća Breform, a jedan je preko beneficija kroz gotovinu ili preko vaučera za plaćanje električne energije. Prema rečima Brefora, važno je da se ukaže da je cena socijalne politike odgovornost Vlade, a ne javnih ili komunalnih preduzeća.

“Ako, međutim, neko zamoli ili odredi preduzećima da doprinesu socijalnoj politici, onda treba da im se to nadoknadi na transparentan način, smatra Brefor.

Privatizaciju EPS on ne vidi kao suštinsko pitanje, već je ključno pitanje na koji način treba da se privuče privatni kapital za ulaganje u energetski sektor.

Jedna od metoda je i javno-privatno partnerstvo, zaključio je Brefor.

Izvor Glas-javnosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Rio Tinto objavio nacrt studije o proceni uticaja projekta Jadar

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu na kojima su radili nezavisni stručnjaci pokazuju da se Projekat „Jadar” može bezbedno realizovati u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine Srbije i EU Kompanija Rio Tinto je na sopstvenu...

Srbija: Studija Rio Tinta navodi kako da se “ublaže” rizici povezani sa projektom Jadar

Rudarski gigant Rio Tinto je očigledno nastavio sa pokušajima da otvori rudnik litijuma u Srbiji, a objavljeni nacrti studije o proceni uticaja na životnu sredinu jasno govore da projekat jeste van snage, ali ne i van upotrebe. Dodatno i najave...

Srbija: EPS kreće u transformaciju

Elektroprivreda Srbije saopštila je da je Skupština EPS usvojila Plan transformacije kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa, bez smanjena budžeta zarada. "Usvajanjem Plana transformacije najveće energetske kompanije, Srbija je ispunila važan strukturni reper...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!