Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaStruja neće poskupeti...

Struja neće poskupeti od 1. februara

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Struja u Srbiji neće poskupeti od 1. februara pošto nisu ispunjeni svi proceduralni uslovi, rečeno je danas agenciji Beta u “Elektroprivredi Srbije” (EPS).

Kako je rekao direktor za odnose sa javnošću u EPS-u, Milan Mirosavljević, ta državna kompanija još nije podnela zahtev za poskupljenje struje nadležnoj Agenciji za energetiku (AERS).

– Prema važećem zakonu kupci moraju da budu obavešteni 15 dana pre poskupljenja, tako da struja najranije može da poskupi početkom marta – istakao je Mirosavljević.

On je kazao i da nakon podnošenja zahteva za poskupljenje, Agencija za energetiku mora da analizira opravdanost zahteva i da saglasnost, za šta je takođe potrebno određeno vreme. Mirosavljević je podsetio i da još nisu određeni javni i rezervni snabdevač električnom energijom.

U Ministarstvu energetike Srbije agenciji Beta su objasnili da je pre poskupeljenja potrebno usvojiti i uredbu o energetski zaštićenom kupcu, koja će socijalno ugroženim građanima omogućiti da besplatno dobiju oređene količine struje i gasa.

– Ministarstvo energetike je završilo svoj deo posla oko pripreme uredbe i očekuje da je Vlada Srbije uskoro usvoji – kazali su u tom ministarstvu.

Pre poskupljenja potrebno je i da Agencija za energetiku napravi novi tarifni sistem za električnu energiju.

Prema ranijim izjavama ministarke energetike Srbije, Zorane Mihajlović, struja bi trebalo da poskupi između 10 i 12%, a odnos između niže tarife za struju tokom noći i skuplje dnevne trebalo bi da bude smanjen sa sadašnjih jedan prema četiri na jedan prema tri ili jedan prema dva i po.

Struja je u Srbiji poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15% tako da cena kilovat časa, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV), iznosi oko 6,5 evrocenti. Pre toga struja je poskupela u martu 2010. godina u proseku za 10%.

Prema Zakonu o energetici, saglasnost na promenu cene struje od oktobra 2012. daje Agencija za energetiku umesto Vlade Srbije.

“Elektroprivreda Srbije”, jedini snabdevač srpskog tržišta strujom, 100% je u vlasništvu Vlade Srbije.

Postepeno otvaranje tržišta struje u Srbiji počelo je od 1. januara 2013. godine, kada se na slobodnom tržištu našlo 27 kompanija priključenih na visokonaponsku mrežu, koje čine oko 10% u ukupnoj potrošnji struje u Srbiji.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!