Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaStaro brojilo ne...

Staro brojilo ne krade struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Samo uređaji sa važećim žigom daju pouzdane rezultate merenja potrošnje, ali stari strujomeri zbog toga nisu neispravni

Podatak koji je objavila Balkanska istraživačka mreža, a prema kome je od 3,5 miliona brojila u Srbiji čak 1,8 neovereno, podstakao je sumnju građana da je reč neispravnim uređajima, koji ih za račun EPS-a potkradaju, a oni plaćaju veće račune. Da li je baš sve tako?

„Politika” je pitala Luciju Dujović, pomoćnika direktora Direkcije za mere i dragocene metale, koja je nadležna za baždarenje strujomera, da li staro brojilo, kome je istekla važnost državnog žiga, pokvareno, da „krade” struju i da li ga treba menjati?

Dujovićeva kaže da brojila kojima je istekao državni žig ne bi trebalo upotrebljavati, jer je samo strujomer sa važećim žigom garancija da se dobijaju pouzdani rezultati merenja na osnovu kojih se naplaćuje utrošena električna energija.

– Redovno overavanje brojila električne energije (pregled i žigosanje) trebalo bi da se radi na svakih 12 godina, što je jedina garancija ispravnosti ovih mernih uređaja, odnosno njihove tačnosti – kategorična je Dujovićeva.

Overavanje obavlja ovlašćena institucija, odnosno Direkcije za mere i dragocene metale, a za redovno overavanje brojila odgovoran je EPS (vlasnik brojila), a ne korisnici brojila – građani, objašnjava naša sagovornica.

– Građani imaju pravo da se u slučaju sumnje u ispravnost brojila obrate Direkciji za mere i dragocene metale i zatraže vanredni pregled brojila koje je u upotrebi – ističe Dujovićeva.

U EPS-u, na pitanje da li računi građana mogu biti veći zbog toga što se strujomeri ne baždare na svakih 12 godina, uveravaju kupce da nisu oštećeni samom činjenicom da strujomer nije baždaren na vreme. Kažu da brojilo kome nije ispravan rad mehanizma za očitavanje potrošnje radi sporije i pokazuje manju potrošnju. EPS, takođe, tvrdi da svako nebaždareno, odnosno neovereno brojilo, nije automatski i neispravno za upotrebu.

Ističu da u ovom preduzeću godinama pokušavaju da unaprede očitavanje potrošnje električne energije raspisivanjem tendera za nabavku novih brojila. Nabavke su, kažu, otvoren postupak, što je najtransparentniji način.

Međutim, mnogi tenderi propadaju zbog žalbi pojedinih učesnika na tenderu, koji po zakonu imaju pravo kako na ponudu tako i na žalbu o čijoj osnovanosti odlučuje Komisija za zaštitu prava ponuđača.

Na pitanje šta da rade građani kojima i kada isključe sve aparate u kući strujomer nastavi da se „vrti”, u EPS-u kažu da je to više nego izvestan dokaz da ih neko potkrada i da to treba prijaviti lokalnoj distribuciji kako bi oni to proverili.

Slobodan Ružić, doktor elektrotehničkih nauka, objašnjava da građani ne treba da brinu da će im računi za struju biti veći zato što strujomeri nisu baždareni ili zamenjeni posle 12 godina, jer oni ne mogu pokazivati veću potrošnju struje. Naprotiv, kaže on.

– Ukoliko je prošlo 12, 15 ili 20 godina, a merni uređaj nije zamenjen ili ponovo baždaren, on zbog pohabanosti mehanizma može da registruje samo manju, a nikako veću potrošnju struje koja će onda uvećati i iznos na računima – kaže dr Ružić.

U ovom slučaju, objašnjava on, oštećen može da bude samo EPS, jer ovaj merni uređaj neće pokazati pravu potrošnju struje, već manju, što se beleži kao gubitak EPS-a. Procene kazuju da EPS godišnje izgubi krađom struje oko 60 miliona evra ili četiri odsto od ukupne proizvodnje.

Uređaji za krađu struje nude se i preko interneta

Postoji više od 50 načina da se struja krade, a jedan od najčešćih je  postavljanje magneta ili vađenje žice s glavnog izlaza brojila i njeno prebacivanje na komšijski ili zajednički strujomer. To se može lako utvrditi zbog enormno visokih računa.

Koliko je krađa preko žice unosna potvrđuje i podatak da se često na internetu i preko oglasa prodaju ovi uređaji. Neretko se, kako se saznaje, i iglom zaustavlja brojilo ili instalacije povezuju mimo brojila.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!