Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Umesto da odgovori...

Srbija:Umesto da odgovori na pitanja, Bajatović optužuje Insajder

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Posle višemesečnog odbijanja da odgovori na brojna pitanja, koja su u javnosti pokretala pojedina ministarstva i nadležne institucije, kao i na pitanja pokrenuta u serijalu Insajder Energetski nesporazum, direktor Srbijagasa održao je konferenciju za novinare. Na konferenciji je, između ostalog, izneo optužbe da Insajder praktično radi protiv interesa države Srbije, ali još nije spreman da odgovori na pitanja naših novinara.

Pitanje Insajdera zašto je Srbija najviše platila učešće u projektu Južni tok i zašto smo pristali na najlošije uslove, Bajatović praktično vidi kao deo zavere radi rušenja tog projekta.

Umesto odgovora, direktor Srbijagasa tvrdi da je Insajder deo kreiranog sistemskog pritiska kojim se lomi kičma ovom javnom preduzeću.

B92: Mi ne bismo sad da komentarišemo ovu skandaloznu zamenu teza na 10. strani vašeg materijala, ali evo prilike da kroz naša pitanja dokažete da nismo u pravu. Kažete da je dobro što je preduzeće za srpsku deonicu Južnog toka u Švajcarsku. Zašto onda ne bismo prebacili i Srbijagas u Švajcarsku, i sva ostala preduzeća u Srbiji?

Dušan Bajatović, generalni direktor JP Srbijagas: Jel imate još pitanja?

B92: Imam, ali ‘ajte prvo odgovorite na ovo, ne želim da izgubite nit.

Bajatović: A jeste vi…Pa ja na ovo ne znam šta da odgovorim. Znate šta, ljudi, ajde da se razumemo mi s vama iz Insajdera. Kad mi izbacimo ovaj scenske efekte, muziku, ostane malo od argumenata.

B92: Jeste li zbog toga odbijali intervju za Insajder?

Bajatović: Ne, nisam zato…

B92: Zato što nemamo argumente?

Bajatović: Vi morate da znate da biste…

B92: Ili ste se plašili pitanja?

Bajatović: Da biste, osim toga da ispostavite fakturu naručiocima posla, morate da imate malo znanja o čemu se bavite… Ja sam vam već rekao. Vi niste sveta krava. Mi pričamo pred velikim auditorijumom. Vi nemate ekskluzivitet na te informacije. Ovo što ste pitali je smešno. Znači to je suština. I ja treba da odgovorim na to pitanje. Šta znači, ja sam glup, skočko. Ne razumem.

B92: Rekli ste da je neko naručio i nama dao neke pare, ako sam ja dobro razumela?

Bajatović: Vama, bože sačuvaj…

B92: Neku fakturu ste spominjali?

Bajatović: Ne, ne, ne, vi ste najbolja i najpoštenija redakcija u Srbiji…

U četiri epizode serijala “Energetski (ne)sporazum”, ekipa Insjadera je između ostalog objavila dokaze da je Srbija jedina od svih zemalja zbog učešća u Južnom toku prodala većinski udeo u nacionalnoj naftnoj kompaniji ispod realne cene, da je prepustila upravljanje jedinim skladištem gasa i da je istovremeno jedina zemlja koja je pristala da bude manjinski partner ruskom Gaspromu u projektu Južni tok. Pored toga samo je Srbija pristala da taj projekat vodi ofšor firma, što smanjuje mogućnost kontrole poslovanja. Istovremeno, dug Srbijagasa, preduzeća koje je država odredila da bude partner ruskom Gaspromu u ovom poslu, dostigao je milijardu evra. Na pitanja Insajdera o tome kako je ovaj dug nastao Bajatović ni ovoga puta nije hteo da odgovara, kao ni na pitanja o posredničkim firmama u poslu nabavke gasa.

B92: Vlada Vam je naložila da direktno nabavljate gas za Azotaru i MSK i konstatovala…

Bajatović: Hvala vam.

B92: E, zbog toga smo tražili intervju…

Bajatović: Ma daću vam intervju samo da nađem vremena za vas. Ništa sporno.

Uprkos tome što je nekoliko puta obećao, Bajatović više od godinu dana odbija da odgovori na pitanja Insajdera, kao i da dostavi dokumentaciju koju smo tražili po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Dokumentaciju nije dostavio čak ni posle naloga poverenika za informacije od javnog značaja, uz objašnjenje da to nije u redu prema ruskim partnerima.

B92: Izvinite, hoćemo imati mi pravo na još neko pitanje?

Bajatović: Koliko ja vidim, ne.

Novinari Insajdera tuže Bajatovića

Tim Insajdera je nakon iznetih neistinitih optužbi prinuđen da pokrene odgovarajuće sudske postupke protiv direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića zbog povrede časti i ugleda. Bajatović je novinare Insajdera praktično optužio da su primili novac da bi učestvovali u pritisku na Srbijagas. Novinari Insajdera će insistirati na tome da Bajatović tvrdnje dokaže pred sudom.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!