Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Spor ministarke i...

Srbija:Spor ministarke i NIS-a

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zorana Mihajlović tvrdi da je ruska strana bila upoznata sa spornom odlukom vlade od 9. avgusta, dok u Naftnoj industriji Srbije to demantuju.

Odluka Vlade Srbije od 9. avgusta ove godine, zbog koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi „prozvao” vladu, sada je svima poznata jer je juče objavljena na sajtu Ministarstva energetike, iako je reč o poverljivom dokumentu.
Zbog tog dokumenta su koplja i juče ukrstili Zorana Mihajlović, ministarka energetike, i predstavnici kompanije NIS. Ministarka tvrdi da je ruska strana i te kako dobro znala i bila upućena u to šta dokument sadrži, dok je iz NIS-a to demantovano.
– Dokument je rađen zajedno s NIS-om, a nismo to morali da radimo, jer su ovo samo okviri za ponašanje srpske, a ne ruske strane. Najvažnije od svega jeste da je dokument u korist NIS-a i u to svako može da se uveri. Nije on prvi na kojem smo zajedno radili. Svaki pravilnik i sve drugo radi se zajedno, i to je normalno – potvrdila je Mihajlovićeva za „Politiku”.
U NIS-u su juče bili začuđeni tvrdnjom ministarke energetike da su i oni učestvovali u donošenju ove odluke, i odmah su to demantovali.
– Dokument koji je vlada usvojila 9. avgusta prethodno nije usaglašen niti razmatran sa većinskim akcionarom NIS-a, „Gaspromnjeftom”, niti sa top menadžmentom – objasnili su u ovoj kompaniji i dodali da je činjenica da on sadrži niz spornih pitanja koja se tiču operativnog rada i razvoja NIS-a u okviru strategije do 2030. godine.
U NIS-u posebno ističu da su prava predstavnika Srbije u organima upravljanja NIS-a definisana statutom kompanije i kupoprodajnim ugovorom.
Sve odluke o razvoju kompanije koje razrađuje menadžment obavezno prolaze kroz usaglašavanje u odboru direktora, u čijem radu  aktivno učestvuju predstavnici vlade.
Od 2009. godine do danas nije bilo ni jedne situacije kada ruska i srpska strana nisu našle uzajamno prihvatljiva rešenja u pogledu strateškog razvoja NIS-a. Sve odluke uvek su se donosile jednoglasno, zaključuju u NIS-u.
Polazne osnove za usaglašavanje poslovnog plana i dugoročne strategije razvoja, kako se ovaj dokument zvanično zove, tiču se poslovanja Naftne industrije Srbije. Odnose se na stavove koje će srpska strana kao manjinski akcionar da zastupa u NIS–„Gaspromnjeftu”. Dokument, kako piše, nije u suprotnosti sa sporazumom u oblasti energetike između Ruske Federacije i Srbije.
U ovom poverljivom dokumentu, između ostalog, stoji da je poželjno da srpski kadrovi preuzmu ključnu ulogu u upravljanju NIS-om u roku ne dužem od pet godina. U tom cilju je potrebno njihovo intenzivno osposobljavanje.
Cilj srpskog akcionara u NIS-u jeste povećanje, a ne smanjenje zaposlenosti kao i primena adekvatnog socijalnog programa, prihvatljivog za sindikate, piše u odluci. U vezi sa raspodelom dobiti, polaznim osnovama se smatra da raspodela dobiti ne treba da bude manja od 25 odsto – imajući u vidu investicione planove kompanije.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!