Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Tužba protiv NN...

Srbija:Tužba protiv NN lica za nikl

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Opština Trstenik podnela je republičkom javnom tužiocu krivičnu prijavu protiv NN lica odgovornih u ministarstvu prirodnih resursa, rudarstva i životne sredine.

Tužba je podneta jer su kompaniji Srbija nikl produžili rešenje za geološka istraživanja nikla na teritoriji Trstenika bez saglasnosti lokalne samouprave.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić objasnio je da je krivična prijava podneta protiv NN lica, a ne ministra Milana Bačevića jer, kako je rekao, ministar se može pozvati na imunitet, te prijava ne bi bila uzeta u razmatranje.

Aleksić tvrdi da kompanija Srbija nikl nije ispunila uslove za produženje roka iz člana 35. i 39. Zakona o rudarstvu, da nije dobila saglasnost lokalne samouprave, kao i da ne postoji akt odnosno rešenje o uslovima zaštite prirode od Zavoda za zaštitu prirode Srbije čime je, kaže, učinjena zloupotreba služebnog položaja.

Odgovarajući na saopštenje Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i zaštite životne sredine koje je navelo da za istražne radnje nije potrebna dozvola opštine, Aleksić je ocenio da je konstantno prisutna zamena teza od strane Ministarstva što govori o nedostatku argumenata.

“To nigde ne stoji u članu 35 – da ne treba saglasnost, a drugo ako već govorimo o tom članu, po njemu Srbija nikl nije u zakonskom roku podnelo zahtev za produženje radova”, naveo je Aleksić i precizirao da u tom članu stoji da se produženje podnosi najkasnije 30 dana pre isteka istražnog roka, pod uslovom da je izvršeno najmanje 75 odsto projekta planiranog obima istražnih radova.

Preduzeće Srbija nikl je taj zahtev predalo sa 20 dana zakašnjenja tvrdi Aleksić i dodaje da je takođe bilo neophodno i da se produži rešenje Zavoda za zaštitu prirode.

Komentarišući da je reč o istraživanju, a ne eksploataciji, predsednik opštine Trstenik kaže da je istraživanje nikla u Trsteniku već obavljeno u periodu od 1962. – 1965.godine i posebno napominje da novi predlog zakona o rudarstvu kaže da će prioritet u eksploataciji imati onaj investitor koji uradi istražni postupak.

“To znači da Srbija nikl ne radi suštinski istraživanja već kupuje pravo na sutrašnju eksploataciju”, kaže Aleksić.

Predsednik opštine najavio je i peticiju građana jer je, kako je napomenuo, Ministarstvo zanemarilo volju odbornika Skupštine opštine.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!