Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Tender za projekat...

Srbija:Tender za projekat odsumporavanja u TENT A do 15. novembra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Tender za izgradnju sistema za smanjenje emisije sumopr-dioksida u Termoelektrani “Nikola Tesla A” (TENT) vrednog oko 250 miliona evra trebalo bi da bude raspisan polovinom novembra, najavili su danas iz tog preduzeća.

Direktor za unapredjenje sistema u TENT-u Miroslav Tomašević kazao je novinarima da je u toku izrada tenderske dokumentacije uz pomoć japanske konsultantske kuće Tepsco kako je i predvidjeno medjudržavnim sporazumom sa Japanom o povlačenju kredita.

“Očekujemo da se tender objavi do 15. novembra, a početak radova može se očekivati u avgustu ili septembru 2014. godine”, kazao je Tomašević.

Završetak projekta, istakao je on, omogućiće da se emisija sumpor-dioksida smanji sa sadašnijh izmedju 2.500 i 5.000 miligrama po kubnom metru na 200 miligrama po kubnom metru, što je u skladu sa evropskim direktivama.

Prema rečima Tomaševića, projekat odsumporavanja dimnih gasova obuhvatiće četiri od šest blokova Termoelektrane “Nikola Tesla A”.

Projekat će se odvijati fazno, tako da bi postavljanje sistema na blokovima A3 i A4 trebalo da bude završeno u 2017. godini, a na A5 i A6 u 2018. godini, kazao je on.

Tomašević je kazao da će se odsumporavanje raditi po tehnologiji vlažnog krečnjaka, pošto su studije pokazale da je to najisplativiji postupak za Srbiju jer ima dosta krečnjačkog kamena.

Tehnologija vlažnog krečnjaka, takozvanog gips postupka, koristi se na 55 odsto postrojenja sa sistemom za odsumporavanje u svetu.

Evropske direktive, kazao je Tomašević, propisuju sadržaj sumpor-dioksida do 200 miligrama po kubnom metru za stare termoelektrane, a za nove do 150 miligrama, ali pošto se očekuje pooštravanje tih standarda već je predvidjena i nadogradnja sistema za TENT.

On je kazao i da je uradjena studija i za postavljanje sistema za odsumporavanje na oba bloka Termoelekrne “Nikola Tesla B”.

“Trebalo bi obezbediti sredstva i krenuti u tu investiciju. Trenutno novca nema, ali postoje naznake, ukoliko projekat odsumoporavanja za TENT A bude uspešan, da bi ugovor o kreditu sa Japanom mogao da bude proširen i za finansiranje projekta za TENT B”, kazao je Tomašević.

Prema ranijim procenama, za projekat odsumporavanja na dva bloka TENT B potrebno još 200 miliona evra.

Direktor za unapredjenje sistema u TENT-u Miroslav Tomašević rekao je da su na svim blokovima u toj elektrani postavljeni elektrofilteri koji sprečavaju da sadržaj emisije čvrstih čestica predje 50 miligrama po kubnom metru, u skladu sa evropskim standardima.

Termoelekrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu posluju u okviru Elektroprivrede Srbije i godišnje proizvode oko 50 odsto struje za potrebe srpskog tržišta.

Ugovor o kreditu od oko 250 milona evra za projekat odsumporavanja u TENT A potpisali su predstavnici EPS-a i Japana u novembru 2011. godine.

Izvor Zelena Srbija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!