Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Struja skuplja 30...

Srbija:Struja skuplja 30 odsto?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo finansija i EPS predložili su Vladi da struja od jeseni poskupi, saznaje “Blic”. Premijer Vučić naložio je Ministarstvu energetike da nađe način da ne dođe do uvećanja računa građana.

Izvor “Blica” navodi da se EPS, za šta ima podršku Ministarstva finansija, zalaže da struja poskupi 30 odsto. O ovom problemu vođenja je rasprava tokom prošle nedelje u Nemanjinoj 11.

Predlog da se uvećaju računi posledica je činjenice da će Srbija morati da uvozi struju, i to da unapred plati. Kako “Blic” saznaje, predlog Ministarstva finansija za rešenje problema bio je poskupljenje u dva navrata. Isprva 30 odsto, a potom i još 20 odsto.

– Premijer je protiv ovakve mere, a s njim se slaže i ministar energetike Antić. Premijer je naložio Ministarstvu energetike da nađe rešenje kojim bi se izbeglo poskupljenje – kaže izvor “Blica”.

On dodaje da u Vladi ne znaju koliko će struje biti manjak posebno u zimskom periodu. To će zavisiti od količine uglja koji se dobije iz kopova.

– Još se ne zna koliko će se dobiti iz kopova koji su poplavljeni. Izvesno je da će morati da se uveze deo struje. Koliko precizno, tek treba da se utvrdi. Dodatni problem je činjenica da struja mora na vreme da se naruči, a i da se obezbede sredstva za plaćanje – kaže “Blicov” sagovornik.

Kako sada stvari stoje, u Vladi nastoje da se izbegne uvećanje računa za struju. Međutim, razloga za poskupljenje i te kako ima. Stručnjak za energetiku dr Slobodan Ružić ističe za “Blic” da trenutna cena struje, bez obzira na štetu od poplava, nema opravdan ekonomski nivo.

– Poplave su donele katastrofalne štete rudarskoj opremi i površinskim kopovima. Osim tih direktnih šteta, indirektne su te što moramo da uvozimo struju, i to do kraja marta iduće godine. Elektroprivreda Srbije nema nikakve šanse da izdvoji taj novac bez pomoći budžeta ili bez poskupljenja. Veće cene struje su neizbežne, a moguća je i korekcija tarifnog sistema – kaže Ružić.

U RB “Kolubara” se proizvodi 45.000 tona uglja dnevno, što je polovina redovne proizvodnje. Manjak se nadomešćuje i iz uvoza struje od država u regionu. U toku je isušivanje kopa Veliki Crnjeni, a voda oko rotornog bagera „glodara 2” na površinskom kopu Veliki Crljeni je ispumpana.

Od početka ispumpavanja iz ovog tamnavskog kopa do juče nivo vode je smanjen za oko tri metra, čime je iz vode oslobođen rotorni bager koji je bio delimično poplavljen. U toku su radovi na pripremi pristupnih puteva do ove proizvodne opreme, a osposobljavanje bagera i investiciona opravka počeće danas.

Procene govore da se tokom poplavnog talasa u taj kop ulilo oko 27 miliona kubika vode. Na kopu Veliki Crljeni se otkopava oko pet miliona tona uglja godišnje.

EPS: Moraće da se štedi

Na pitanje da li će i kada poskupeti električna energija, dr Aca Marković, predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, za “Blic” odgovara: “Daleko smo od toga”.

– EPS nije podneo zahtev za poskupljenje struje Agenciji za energetiku. Situacija jeste loša, ali nije baš katastrofalna. Struju koja nedostaje uvozimo, tako da je situacija stabilna, ali da će morati da se štedi, moraće – ističe Marković.

Agencija za energetiku po dobijanju zahteva za korekciju cena naviše odgovor daje za najmanje dve nedelje.

Ružić: Nove cene što ranije

Pitanja je trenutka, smatra energetski stručnjak dr Slobodan Ružić, kada bi Vlada Srbije i u kom procentu odredila poskupljenje struje.

– Ako već mora, bolje je da se to desi što ranije dok je potrošnja mala, a računi za struju niži. To će biti snažan ekonomski signal da potrošači vode računa o potrošnji električne energije. Takođe i da oni koji mogu pređu na alternativne izvore energije – kaže Ružić.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!