Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Sta se desava...

Srbija:Sta se desava sa Juznim Tokom u Srbiji?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bivši ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin zapitao je da li ima problema i gde su oni kada je reč o realizaciji Južnog toka.

Konuzin je na okruglom stolu o energetici u okviru rusko-srpske privredne konferencije istakao da već dve godine sluša istu priču o tome a, čitajući novine, kako navodi, može se videti da ima nekih problema.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je kazao da nema nikakvih nerazumevanja između srpskog i ruskog partnera u vezi Južnog toka niti je taj projekat zakočen zbog finansiranja i obezbeđenja garancija za kredite.

Bajatović je najavio da u toku sledeće nedelje očekuje da se nađu rešenja u vezi ugovora o zajmu i poručio da će taj ugovor uskoro biti potpisan. To je, kako je rekao, potvrdio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Bajatović je kazao, da je tehnički deo tenderara za izvođača radova za deonicu Južnog toka kroz Srbiju, završen i da će ti izvođači biti izabrani do kraja aprila. To će stvoriti uslove da odmah potom počnu i radovi na terenu – kazao je Bajatović.

On je istakao da nema suštinskog kašnjenja, niti kočenja projekta Južni tok u Srbiji, već se radi o malom zakašnjenju u odnosu na prvobitan plan jer je neophodno detaljno ispregovarati finansijski ugovor o zajmu.

Bajatović je naglasio da je Vlada Srbije, uradila sve da se taj projekat maksimalno brzo realizuje. Objasnio je da je reč o kreditu od oko 270 miliona evra, koji je Gasprom pod povoljnim uslovima ponudio Srbijagasu sa fiksnom kamatom od 4,25 odsto godišnje, i rokom otplate od 15 godina.

Za taj kredit Gasprom nije tražio državnu garanciju, istakao je Bajatović. On je precizirao da se odustalo od prvobitne namere da Srbijagas, kao svoj osnivački ulog u Južnom toku, uzme kredit od 75 miliona evra, za koji je bila potrebna državna garancija. Rok otplate tog kredita trebalo je da bude pet godina, sa kamatom od 6,25 do 6,75 odsto godišnje.

Bajatović je ukazao da se, na osnovu stava Vlade Srbije, tražilo bolje finansisko rešenje, i da je u ponudi Gasproma bio kredit Srbijagasu od oko 270 miliona evra, sa povoljnim uslovima. Odluka da se prihvati ta ponuda Gasproma je bila komercijalna, jer je povoljnija za Srbiju i nije povezana ni sa kakvim pitanjem transformacije Srebijagasa, niti sa bilo kakvim političkim uslovljavanjem – rekao je Bajatović.

On je precizirao da se sada pre potpisivanja ugovora o kreditu, razmatraju rešenja tri potencijalna rizika. Prvi rizik je ako dođe do kašnjenja projekta Južni tok, cenu kapitala koji je Srbija uložila će snositi Gasprom eksport. Drugi rizik je ako Južni tok bude završen a ne bude iz nekog razloga u funkciji jer, na primer, u Madjarskoj ne bude na vreme završena deonica, u tom slučaju takođe će rizik finansiranja projekta snositi Gaspromeksport, rekao je Bajatović.

I treća stvar je da se dogovorimo da će kredit Gaspromu Srbija u celosti vraćati iz dividendi, naveo je Bajatović.

Predstavnici Ministarstva energetike kao i direktor Srbijagasa su ukazali da u Srbiji postoji politička volja da se projekat završi do kraja, uprkos tome što je bilo pritisaka na Srbiju, jer je taj projekat u ekonomskom interesu Srbije.

Na skupu je rečeno, da u prilog tome, govori i činjenica da je Srbija sklopila strateški sporazum sa Rusijom u oblasti energetike, donela poseban zakon o južnom toku, koji garantuje da je to projekat od nacionog interesa, potpisanje i ugovor o transportu koji garantuje da će Gasprom imati sto posto zakup kapaciteta gasovoda, a uskoro se očekuje i potpisivanje finansiskog ugovora o kreditu.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!