Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Solarni park, investicija...

Srbija:Solarni park, investicija ili suđenje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Umesto solarne energije, Srbija bi mogla da dobije crnu rupu u budžetu od 160 miliona evra. Kompanija “Sekjurum ekviti partners” tvrdi da Vlada nije ispunila obavezu da nađe pogodno tlo za izgradnju parka. Iz Ministarstva energetike, međutim, kažu da firma nije želela investiciju, već proces.

Plan za izgradnju solarnog parka u Srbiji mogao bi da se završi procesom pred dva međunarodna suda – u Londonu i u Vašingtonu. Sporazum koji je kompanija “Sekjurum ekviti partners” prošlog septembra potpisala sa Vladom Srbije raskinut je jer, kako tvrde u kompaniji, Vlada nije ispunila obavezu da nađe pogodno tlo za izgradnju parka. Sudski proces bi moglo da spreči vansudsko poravnanje, kažu u kompaniji i daju rok od tri meseca. Iz Ministarstva energetike kažu da je Srbija učinila sve što je bilo u njenoj obavezi, a da firma nije želela investiciju, već proces.

Umesto solarne energije, Srbija bi mogla da dobije crnu rupu u budžetu od 160 miliona evra. Na adresu premijera stiglo je pismo američke advokatske kancelarije “Šafec Lindzi”, koja ga je u ime svog klijenta obavestila o sudskom postupku.

Kompanija “Sekjurum ekviti partners” sa Vladom je prošle godine potpisala sporazum o izgradnji solarnog parka ukupne snage 1.000 megavati, što je četiri puta više od kalifornijskog solarnog parka, najvećeg na svetu.

Firma je za to tražila 3.000 hektara zemljišta. Od države je dobila 10 puta više teritorije, ali kako tvrde u kompaniji – neodgovarajuće.

“Zemljište koje su nam ponudili bilo je na vrhovima planina, ili u nepristupačnim mestima do kojih nisu postojali putevi, unutar nacionalnih parkova, ili su tu već bile izgrađene zgrade, pa smo od tih 30.000 hektara našli 135 koji bi teoretski mogli da služe za izgradnju solarnog parka. I to ne na jednom mestu već u osam opština u jugoistočnoj Srbiji”, kaže Alesio Kolusi iz kompanije “Sekjurum ekviti partners”.

Druga ponuda je, tvrde, bilo područje Kostolca ili Kolubare, ali ju je, ističu u kompaniji, Ministarstvo ubrzo povuklo.

Sekjurum raskida ugovor i insistira na poravnanju od 40 miliona evra. Zbog tromesečne prepiske sa ministarstvom, koja, kažu, nije dala rezultate, iznose niz zamerki – da se ministarka Mihajlović nije sastala s njima, da su razgovarali sa osobama koje nisu ovlašćene da donose odluke, ali i da je susret zakazan mimo radnog vremena ministarstva, u 7.30 ujutru.

Iz resornog ministarstva, međutim, tvrde da su uradili sve na šta su se obavezali i da tu nije ključ problema.

Dejan Trifunović iz Ministarstva energetike kaže da investitor verovatno nije želeo da investira, već je želeo da uđe u postupak.

“Oni su najavili u avgustu da će ući u postupak, mi smo imali konsultativni sastanak. Prema poslednjim najavama dobili smo informaciju oko ulaska u postupak, međutim Vlada i Ministarstvo nisu dobili zvaničnu informaciju da je postpuak pokrenut.

Isti slučaj biće predmet dva suda – međunarodnog arbitražnog suda u Londonu i suda u Vašingtonu. Oba procesa počinju 29. januara, ako do dogovora u međuvremenu ne dođe.

“Još postoji mogućnost da se greška ispravi, ali je na Vladi da odluči želi li da reši slučaj ili ne. Ako ne želi, jedina opcija je sud. Moramo da razgovaramo o obeštećenju kompanije, i to je poenta za sve buduće projekte koji bi mogli biti započeti”, rekao je Alesio Kolusi iz kompanije “Sekjurum ekviti partners”.

Trifunović kaže da se Republika Srbija i resorna ministastva pripremaju preventivno u tom postupku.

“Ono što je vrlo bitno jeste da su ministarstvoi Republika Srbija učinili sve da do investicije dođe, strateška odluka investitora je da ne investira, nemamo zvaničnu informaciju o ulasku u sudski postupak, ali je Vlada učinila sve da investicija bude realizovana”, naglašava Trifunović.

Memorandum je u maju 2012. godine potpisao tadašnji ministar Oliver Dulić, ali taj ugovor nije bio pravno obavezujući. Pola godine kasnije, krovni, obavezujući, ugovor, potpisuju ministri Mlađan Dinkić i Zorana Mihajlović.

Sporazum je, praktično od potpisivanja, pratio niz problema i pitanja – od pronalaska adekvatne teritorije do toga da nedostaju preciznije informacije o firmi, kako u javnosti, tako i na njenom zvaničnom sajtu. Na pitanje RTS-a da li su u bilo kojoj drugoj zemlji imali sličnih problema, iz kompanije su nam rekli da je Srbija jedina zemlja gde su našli adekvatne uslove i kojoj su predložili projekat izgradnje solarnog parka.

Izvor Rts

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!