Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Pripreme PD „HE...

Srbija:Pripreme PD „HE Đerdap” za zimsku sezonu, Remonti u punom jeku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U toku su obimni radovi šestomesečnog kapitalnog remonta brodske prevodnice. – Kapitalni remont agregata A8 u HE „Đerdap 2” završen je početkom septembra. – Kraj 2013. godine „Vlasinske HE” dočekaće pogonski potpuno spremne

U sva četiri ogranka PD „HE Đerdap” odvija se živa remontna aktivnost, a što je najvažnije, uspešno i u skladu sa planiranim rokovima.
U najvećoj članici, HE „Đerdap 1”, paralelno se radi na tri fronta. Završava se revitalizacija A4, tačnije, obavljaju se primopredajna ispitivanja uz korekciju takozvanog loma linije vratila.Uporedo sa ovim radovima, u impozantnoj mašinskoj hali, energetičari „Đerdapa” obavljaju remont agregata broj 2. Reč je klasičnim standardnim radovima, koji su već obavljeni na A1 tokom avgusta i na A3 u prvoj polovini septembra. Istovremeno remontuje se i blok-trafo broj 1, i rade pripreme za zamenu blok-trafoa broj 3.
Reč je o novom transformatoru od 420 MVA, jačem u odnosu na stari. On je već montiran i čeka se na povoljan momenat za zamenu koja će, kako ističu Ljubiša Jokić, direktor HE „Đerdap 1”, i Milorad Gerginić, pomoćnik za održavanje, potrajati 35 dana. Jasno, reč je složenoj i zahtevnoj operaciji, koja će početi čim se novi A4 uključi na mrežu, odnosno počne demontaža A5, odnosno treća faza revitalizacije prve dunavske HE. U vreme zamene van mreže moraće da bude još jedan agregat, ovoga puta novi revitalizovani A6, pošto se preko blok-trafoa broj 3 oba agregata povezuju na elektroenergetsku mrežu.
Uporedo sa radovima u mašinskoj hali, odvijaju se i obimni radovi šestomesečnog kapitalnog remonta brodske prevodnice, koji je počeo 20. maja, a po planu treba da se završi 20. novembra. Ovaj rok će biti ispoštovan, iako su početak radova obeležili nepovoljni klimatski uslovi, tačnije velike vode Dunava.
– Zbog visokog vodostaja morali su biti odloženi neki radovi na donjim vratima i to oni najobimniji i najzahtevniji – obavestio nas je Davor Maljoković, rukovodilac ovog dela HEPS „Đerdap 1”. – Ipak uz izuzetne napore i zalaganje radnika, kašnjenje je nadonađeno i, prema sadašnjem stanju radova, izvesno je da će rok završetka remonta prevodnice biti održan. To je vrlo bitno, jer je regulisanje plovidbe bez zastoja na ovom delu Dunava međunarodna obaveza Đerdapa.
Do sada su okončani svi radovi na gornjoj glavi, između ostalih revitalizacija oba galerijska zatvarača. Pregledana su nova vrata, koja su pre dve godine proizvedena u „Goši” sa garancijom od 10 godina. Nalazi su dobri. Nema neočekivanih naprslina i većih oštećenja. Na srednjoj glavi zamenjeni su pumpni agregati, zatim obavljen neophodan servis dotrajale hidraulike i elektroinstalacija, sanirana naprslina na srednjim vratima uz zamenu zaptivnih guma…
Na donjoj, nizvodnoj glavi radovi su u punom jeku. Ovde se demontira stara drvena građa, ispituju svi varovi i spojevi masivne čelične konstrukcije, posle čega sledi AK zaštita i montaža nove drvene građe.
Na HE „Đerdap 2” remonti su u punom jeku i odvijaju se prema planiranoj dinamici.
– Kapitalni remont A8, na kome je pored standarnih radova održavanja, obavljena zamena pobudnog sistema, završen je po planu, početkom septembra – objasnio nam je Jovan Milovanović, direktor ovog dela PD „HE Đerdap”. – Novi pobudni sistem ugrađen je i na A2, a u dogledno vreme, do početka decembra, biće ugrađen i na A7, čiji je kapitalni remont u toku. Time se zaokružuje ciklus modernizacije i unifikacije opreme u osnovnoj elektrani, što je praktično prvi stepen buduće revitalizacije, u okviru koje će biti zamenjena dotrajala hidromehanička i elektrooprema. Nastavak zamene pobudnih sistema sledi iduće godine u dodatnoj elektrani, na A9 i A10.
U nastavku tekućih remontnih aktivnosti, sledi i kraći remont 1. stepena brodske prevodnice, kako bi se na vreme otklonili uočeni problemi u funkcionisanju složene mašinske, hidrauličke i elektro opreme u otežanim uslovima rada predstojećeg zimskog perioda. Ujedno završava se ispitivanje opreme prelivne brane, koje za cilj ima sagledavanje neophodnost i obima rekonstrukcijskih zahvata.
Zasada sve ide po planu i sasvim je izvesno da će sredinu decembra, kada se po planu zavrašavaju remonti, HE „Đerdap 2” dočekati pogonski potpuno spremna da sa svih 10 agregata preradi sav raspoloživi hidroenergetski potencijal velike reke.
Pogonski spremni zimu će dočekati i energetičari „Vlasinskih HE”. Remontna sezona ovde je počela još u julu remontom PAP „Lisine”. Plansko preventivno održavanje ovog postrojenja obavljeno je neplanirano ranije, zajedno sa iznuđenom zamenom blok-transformatora, tako da je blagovremeno pripremljeno za prepumpavanje vode iz lisinske akumulacije u Vlasinsko jezero.
Prema planu, remont podstrojenja u sve četiri „Vrle” počeo je 9. avgusta, s tim što će održavanje 1. reda agregata biti završeno 17. oktobra, a 2. red 1. novembra. Zasada se radovi odvijaju uspešno i prema planu. Pored redovnih standardnih poslova plansko-preventivnog održavanja, u „Vrli 1” i „Vrli 3” se obavlja zamena statičke pobude i ugradnja novog električnog kočenja.
– Nastavlja se ciklus modernizacije i unifikacije opreme – ističe Milorad Jovanović, pomoćnik direktora „Vlasinskih HE” za održavanje. – To će, uz ugradnju i druge savremene opreme, znatno doprineti sigurnosti i pouzdanosti rada najstarije članice PD „HE Đerdap”, koja će 6. novembra obeležiti 58 godina rada. Takođe obavljeni su građevinski radovi na održavanju tunela i dovodnih kanala. Sve u svemu, kraj 2013. godine „Vlasinske HE” dočekaće pogonski potpuno spremne i, što je vrlo bitno, sa skoro 160 miliona kWh u „Vlasinskom jezeru” i realizovanim planom proizvodnje za devet meseci u iznosu od 103 odsto.

Dobra proizvodnja HE „Pirot”

Najmlađa i najmanja članica PD „HE Đerdap”, HE „Pirot” već je obavila plansko preventivno održavanje opreme. U toku 25 dana rada, od 31. avgusta do 24. Septembra, pored klasičnih radova, obavljeno je preklinjavanje polova rotora u oba agregata.
– Pored toga, obavljen je pregled uz odgovarajuća snimanja cevovovda i to metodom bez razaranja, kako bi se ustanovile, ispitale i blagovremeno sanirale uočene prsline – kaže Zoran Ilić, direktor pirotske vršne hidroelektrane. – Takođe, saniran je deo tunela neophodnim otkopom zbog ispranog tla. Tako HE „Pirot” dočekuje kraj trećeg kvartala potpuno spremna za preradu hidroenergetskog potencijala akumulacije „Zavoj” u kojoj se trenutno nalazi dovoljno vode za proizvodnju 55 miliona kilovat-časova. Time su stvoreni uslovi da pirotska vršna HE znatno nadmaši i čak udvostruči planske obaveze, jer je krajem avgusta zabeležila proizvodnju od 61,5 miliona kilovat-sati. To je za 18 odsto više od ukupnog plana proizvodnje za 2013. godinu u iznosu od 52 miliona kWh.

Izvor; EPS/KWh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!