Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Oslobodite nas zavisnosti...

Srbija:Oslobodite nas zavisnosti od uglja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

EBRD bi trebalo da se drži svoje nedavno usvojene Energetske strategije i odbije bilo kakvu investiciju u dalje iskorišćavanje uglja u energetici Srbije.

To je ocenjeno u pismu sedam međunarodnih nevladinih organizacija upućenom bordu direktora ove banke, saopštilo je Centar za ekologiju i održivi razvoj, jednog od potpisnika pisma.

Grupa je, kako se navodi, zabrinuta nedavnim saopštenjima EBRD, prema kojima odgovor banke na poplave na Balkanu može da uključi “rehabilitaciju oštećenih elektrana i prenosne i distributivne mreže”.

Na kraju pisma, ove organizacije (CEE Bankwatch Network, mreža Centralne i Istočne Evrope za monitoring aktivnosti međunarodnih institucija sa sedištem u Pragu, subotički CEKOR – Centar za ekologiju i održivi razvoj, Centar za zaštitu životne sredine i „SEE Change Net“ iz Bosne i Hercegovine, „Sierra Club“ i „350.org“ iz Sjedinjenih Američkih Država i „Huub Scheele“ iz Holandije) pozivaju EBRD da formira fond za održivo raseljavanje Vreoca i ostalih naselja koja su pod uticajem aktivnosti u kolubarskim rudnicima, kao i fond za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata u pogođenim zajednicama.

Grupa nevladinih organizacija u pismu bordu EBRD navodi da aktuelna energetska kriza u Srbiji ima korene u pogrešnoj strukturi energetskog sistema, odnosno da je visoko centralizovani energetski sektor preterano zavisan od električne energije proizvedene iz lignita u termoelektranama izgrađenim pre 1990. godine.

Upozorava se i da dokument koji je Vlada Srbije predložila kao novu energetsku strategiju za razdoblje od 2015. do 2025. “jasno pokazuje da Vlada planira da i dalje daje centralnu ulogu uglju”.

Uoči donatorske konferencije za žrtve poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koja će u Briselu biti održana u četvrtak, 16. jula, Fidanka Bačeva MekGrat, kordinator “CEE Bankwatch” za EBRD, kaže da je “moguće da Vlada Srbije, kao i druge vlade u regionu traže finansijsku podršku od EBRD za ponovno otvaranje ugljenokopa ili za rehabilitaciju postojećih elektroenergetskih postrojenja”.

Ali, naglašava Bačeva MekGrat, “EBRD je morala da nauči do sada da je permanentna kriza u energetskom sektoru Srbije posledica preterane zavisnosti od uglja i super-centralizacije, za šta više ne može da se koristi opravdanje da postoji potreba sanacije posledica rata ili sada sanacija posledica poplava”, piše u saopštenju.

“Ako EBRD stvarno hoće da pomogne Srbiji, ne bi trebalo da podržava Srbiju u daljem robovanju uglju”, kaže Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a, ”umesto toga, trebalo bi da podrži mere poboljšanja energetske efikasnosti u stambenim objektima, gde su potencijali uštede ogromni, kao i da podrži investicije u nove obnovljive izvore energije koji su praktično na nuli u Srbiji”.

Srbija bi, na primer, navodi Kalmar, mogla da zadovolji preko 30 odsto svojih energetskih potreba iz biomase za manje od pet godina, ako bi u ušla u odgovarajuće investicije u sledećih godinu do dve.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!