Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Oslobodite nas zavisnosti...

Srbija:Oslobodite nas zavisnosti od uglja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

EBRD bi trebalo da se drži svoje nedavno usvojene Energetske strategije i odbije bilo kakvu investiciju u dalje iskorišćavanje uglja u energetici Srbije.

To je ocenjeno u pismu sedam međunarodnih nevladinih organizacija upućenom bordu direktora ove banke, saopštilo je Centar za ekologiju i održivi razvoj, jednog od potpisnika pisma.

Grupa je, kako se navodi, zabrinuta nedavnim saopštenjima EBRD, prema kojima odgovor banke na poplave na Balkanu može da uključi “rehabilitaciju oštećenih elektrana i prenosne i distributivne mreže”.

Na kraju pisma, ove organizacije (CEE Bankwatch Network, mreža Centralne i Istočne Evrope za monitoring aktivnosti međunarodnih institucija sa sedištem u Pragu, subotički CEKOR – Centar za ekologiju i održivi razvoj, Centar za zaštitu životne sredine i „SEE Change Net“ iz Bosne i Hercegovine, „Sierra Club“ i „350.org“ iz Sjedinjenih Američkih Država i „Huub Scheele“ iz Holandije) pozivaju EBRD da formira fond za održivo raseljavanje Vreoca i ostalih naselja koja su pod uticajem aktivnosti u kolubarskim rudnicima, kao i fond za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata u pogođenim zajednicama.

Grupa nevladinih organizacija u pismu bordu EBRD navodi da aktuelna energetska kriza u Srbiji ima korene u pogrešnoj strukturi energetskog sistema, odnosno da je visoko centralizovani energetski sektor preterano zavisan od električne energije proizvedene iz lignita u termoelektranama izgrađenim pre 1990. godine.

Upozorava se i da dokument koji je Vlada Srbije predložila kao novu energetsku strategiju za razdoblje od 2015. do 2025. “jasno pokazuje da Vlada planira da i dalje daje centralnu ulogu uglju”.

Uoči donatorske konferencije za žrtve poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koja će u Briselu biti održana u četvrtak, 16. jula, Fidanka Bačeva MekGrat, kordinator “CEE Bankwatch” za EBRD, kaže da je “moguće da Vlada Srbije, kao i druge vlade u regionu traže finansijsku podršku od EBRD za ponovno otvaranje ugljenokopa ili za rehabilitaciju postojećih elektroenergetskih postrojenja”.

Ali, naglašava Bačeva MekGrat, “EBRD je morala da nauči do sada da je permanentna kriza u energetskom sektoru Srbije posledica preterane zavisnosti od uglja i super-centralizacije, za šta više ne može da se koristi opravdanje da postoji potreba sanacije posledica rata ili sada sanacija posledica poplava”, piše u saopštenju.

“Ako EBRD stvarno hoće da pomogne Srbiji, ne bi trebalo da podržava Srbiju u daljem robovanju uglju”, kaže Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a, ”umesto toga, trebalo bi da podrži mere poboljšanja energetske efikasnosti u stambenim objektima, gde su potencijali uštede ogromni, kao i da podrži investicije u nove obnovljive izvore energije koji su praktično na nuli u Srbiji”.

Srbija bi, na primer, navodi Kalmar, mogla da zadovolji preko 30 odsto svojih energetskih potreba iz biomase za manje od pet godina, ako bi u ušla u odgovarajuće investicije u sledećih godinu do dve.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!