Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Nema repograma za...

Srbija:Nema repograma za kradljivce struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektropriveda Srbije (EPS) saopštila je da dugovanja za nelegalnu potrošnju struje neće moći da se izmire po istim uslovima kakve su imali legalni potrošači.

Kako se navodi, nelegalnim potrošačima biće omogućeno plaćanje duga na rate uz kamatu, dok se ostalim dužnicima koji sklope sporazum o reprogramu otpisuje deo duga i ne naplaćuje kamata.

Dodaje se da EPS ima velike probleme sa potraživanjima nastalim nelegalnim priključenjem na mrežu i želi da ih naplati, ali istovremeno želi i da napravi jasnu razliku između kupaca koji poštuju zakone i onih koji neovlašćeno koriste električnu energiju.

“Po preporuci Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Upravni odbor EPS-a doneo je odluku kojom se utvrđuju jedinstveni uslovi za postupanje privrednih društava za distribuciju električne energije u postupku naknade štete nastale neovlašćenim preuzimanjem električne energije po računima urađenim na osnovu zapisnika o neovlašćenom preuzimanju”, piše u saopštenju.

Naglašava se i da se tom odlukom EPS ne obustavljaju pokrenute krivične prijave za nelegalni priključak i da nema otpisa dela dugovanja kao kod aktuelnog reprograma.

“Izmirenje dugova nastalih na osnovu urađenih zapisnika o neovlašćeno preuzetoj električnoj energiji obavljaće se od 1. novembra do 31. decembra 2013. godine potpisivanjem sporazuma o izmirenju duga na više rata”, dodaje se.

Za vreme važenja ovog sporazuma, kako se precizira obračunava se i zakonska zatezna kamata na preostali neizimireni dug, što nije slučaj kod dužnika u reprogramu.

“U slučaju neovlašćenog preuzimanja električne energije omogućeno je izmirenje duga i to za fizička lica od šest do 24 rate, a za pravna lica od tri do 12 rata”, navodi EPS.

Ako dužnik, kako se dodaje, ne izmiri dve uzastopne rate po sporazumu o plaćanju duga i posle upozorenja, smatraće se da je sporazum raskinut i uradiće se obračun celokupnog iznosa dospelog duga sa obračunatom kamatom, na način koji bi se primenio da sporazum nije zaključen.

“Ostaje i pravo privrednog društva da u sudskom, odnosno postupku za izvršenje na osnovu verodostojne isprave, zahteva plaćanje celokupnog iznosa neizmirenog duga sa obračunatom zateznom kamatom, u skladu sa zakonom”, piše u saopštenju.

Podseća se da je samo tokom prošle godine otkriveno je 20.326 slučajeva neovlašćenog korišćenja električne energije, a iznos računa na osnovu zapisnika dostigao je 2,5 milijarde dinara i u najvećem broju slučajeva ti računi nisu naplaćeni.

Dodaje se da kada ekipa elektrodistribucije utvrdi da postoji nelegalan priključak za električnu energiju, pokreće se krivična prijava i uradi zapisnik, koji sadrži obračun o neovlašćenoj potrošnji, a potom tužilaštvo i sudstvo rade po svojoj proceduri.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Region JIE: Crna Gora će podržati projekat HE Buk Bijela ako ne ugrožava životnu sredinu

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da Crna Gora želi da podrži projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela u onoj mjeri u kojoj on ne ugrožava našu državu. Podsjećamo, Republika Srpska planira da gradi hidroelektranu Buk-Bijela u saradnji sa...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!