Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Nema poskupljenja struje...

Srbija:Nema poskupljenja struje do proleća

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije neće tokom grejne sezone tražiti poskupljenje struje, izjavio je u “Kažiprstu” B92 v.d. direktora EPS Aleksandar Obradović.

On je rekao da će “građani biti mirni do proleća, ali i od proleća, jer je EPS postao stabilan sistem”.

“Građani mogu da budu mirni, EPS tokom ove grejne sezone neće tražiti poskupljenje struje”, rekao je Obradović gostrujući na TV B92.

On je naglasio da EPS ulazi spremno u ovu grejnu sezonu i da će snabdevanje električnom energijom biti sigurno i stabilno.

Obradović je kazao i da će biti uradjeno sve da račun za struju bude pregledniji od početka sledeće godine, a predlog novog racuna za struju, kako je najavio, biće završen do kraja ove godine.

Prema njegovim rečima, od 1. januara sledeće godine biće stvorene tehničke mogućnosti za jedinstven izgled računa za struju u svim elektrodistribucijama širom Srbije. Sadašnji račun za struju, kako je rekao, sadrži sve elemente koji po zakonu moraju da postoje.

Obradović očekuje da će EPS do kraja ove godine postati akcionarsko društvo i ohrabren je najavama resornog ministarstva da će to biti završeno.

To je važno, jer EPS mora da promeni način funkcionisanja, da ide u korporativizaciju i postane profitabilan, jer sada, prema procenama, zbog loše organizacije dnevno gubi 100.000 evra i neko za to, kako je rekao, mora da odgovara.

“Zahtevam promene, jer osećam odgovornost, EPS mora da ide u korporativizaciju, a to znači da odgovornost ima “ime i prezime”, naglasio je Obradović.

EPS je poslednji “dinosaurus” u regionu po pitanju organizacije i to mora da se promeni, da iz javnog preduzeća predje u akcionarsko društvo, kako bi kompanija postala profitabilna, istakao je i ponovio da EPS, umesto 13 finansijskih direktora treba da ima samo jednog.

“Kada bi se EPS reorganizovao imali bismo uštede veće od 30 miliona evra godišnje, a sada 100.000 evra koje nismo uštedeli danas, usisa sistem”, naveo je Obradović.

On je ponovio da je iz Ministarstva energetike rečeno da se sačeka sa usvajanjem predloga o formiranju jednog operatora distributivnog sistema, čime bi se obezbedila jedinstvena cena pristupa distributivnom sistemu.

Iz Ministarstva je takodje rečeno da je potrebna posebna sednica Upravnog odbora EPS-a na kojoj bi se o tome raspravljalo, dodao je Obradović.

Ako se ne formira jedan operator distributivnog sistema umesto sadašnjih pet, doći ćemo u situaciju da sledeće godine, kada nastupa nova faza liberalizacije tržišta struje, u siromašnim krajevima zemlje cene struje budu za trećinu veće od nekih drugih delova, objasnio je on i dodao da, izmedju ostalog, i zbog toga insistira da se to promeni.

Medjutim, nije jedini način da se formiranjem jednog operatera distributivnog sistema na sednici UO EPS-a dodje do jedinstvene cene mrežarine, kazao je Obradović i pojasnio da je to moguće i kroz promenu zakona o energetici ili promenom metodologije koju Agencija za energetiku može da proglasi.

Kada se ispune sve odredbe koje se tiču reorganizacije EPS-a, ta kompanija će, kako je rekao, biti osnov privrednog razvoja zemlje.

“Mi smo pokazali da možemo da budemo igrač na tržištu, a kada se reforme sprovedu, verujem da će EPS biti motor razvoja Srbije i njene privrede”, rekao je on.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!