Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:"Da Srbija bude...

Srbija:”Da Srbija bude tranzitni centar”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da se planira realizacija više projekata sa Rumunijom, nakon razgovora u Bukureštu sa ministrom Konstantinom Nicom.

Posle sastanka sa ruminskim kolegom, Mihajlovićeva je ocenila da je bilateralna saradnja sa Rumunijom veoma dobra.

“Teme su bile i gasne i naftne interkonekcije, sve ono što pokušavamo da izdvojimo kao prioritet, a to je da Srbija bude tranzitni centar, zemlja kroz koju će se prenositi energija”, rekla je ministarka.

Kako je rekla, radi se o gasnoj interkonekciji Arad-Mokrin, naftnoj interkonekciji između Srbije i Rumunije, o čemu će se posebno razgovarati, i o izgradnji prenosne mreže snage od 400 kilovata, o čemu se već ozbiljno razgovara.

“Zato smo se dogovorili da vrlo brzo organizujemo sastanak u Beogradu, na kojem ćemo detaljno razgovarati o realizaciji ovih projekata, zajedno sa javnim preduzećima koja su sa obe strane uključena u ove poslove”, dodala je ona.

Ona je ocenila da Srbija i Rumunija imaju zaista dobru bilateralnu saradnju, navodeći da je obim robne razmene 1,4 milijardi evra, a da izvoz iz Srbije u Rumuniju iznosi oko 700 miliona evra.

Mihajlovićeva u Bukureštu boravi u okviru srpske delegacije s premijerom Ivicom Dacićem na čelu, koja će u glavnom gradu Rumunije sutra učestvovati na sastanku premijera Kine i šefova vlada centralne i istočne Evrope.

Mihajlovićeva ističe da je samit veoma značajan i da Srbija ima odlične odnose sa Kinom.

Ona je podsetila da je pre nekoliko dana javno preduzeće EPS Srbija sklopilo ugovor sa kineskom kompanijom CMEK i da će, posle 25 godina, Srbija konačno graditi jedan objekat 300 megavata snage električne energije sa očekivanjem da za nekoliko godina tu energiju ima na mreži.

“Nije samo to očekivanje od sutrašnjeg samita, tu su i očekivanja od budućih projekata. Ministarstvo energetike je pripremilo plan prioriteta investiranja, tu je i Đerdap 3 i svi drugi objekti.

Očekivanja su ogromna, da ne govorimo o infrastrukturi o čemu će razgovarati ministar ( Aleksandar) Antić i pre svega premijer”, zaključila je ona.

Na samitu, pored premijera Kine Li Kećijanga, domaćina, premijera Rumunije Viktora Ponte i srpske delegacije, učestvuju i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

Prvi ovakav sastanka održan je prošle godine u Varšavi.

Na samitu će se razmatrati plan Vlade Kine za ulaganja od 10 milijardi evra u razvoj infrastrukture u zemljama istočne i centralne Evrope.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!