Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:"Da Srbija bude...

Srbija:”Da Srbija bude tranzitni centar”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da se planira realizacija više projekata sa Rumunijom, nakon razgovora u Bukureštu sa ministrom Konstantinom Nicom.

Posle sastanka sa ruminskim kolegom, Mihajlovićeva je ocenila da je bilateralna saradnja sa Rumunijom veoma dobra.

“Teme su bile i gasne i naftne interkonekcije, sve ono što pokušavamo da izdvojimo kao prioritet, a to je da Srbija bude tranzitni centar, zemlja kroz koju će se prenositi energija”, rekla je ministarka.

Kako je rekla, radi se o gasnoj interkonekciji Arad-Mokrin, naftnoj interkonekciji između Srbije i Rumunije, o čemu će se posebno razgovarati, i o izgradnji prenosne mreže snage od 400 kilovata, o čemu se već ozbiljno razgovara.

“Zato smo se dogovorili da vrlo brzo organizujemo sastanak u Beogradu, na kojem ćemo detaljno razgovarati o realizaciji ovih projekata, zajedno sa javnim preduzećima koja su sa obe strane uključena u ove poslove”, dodala je ona.

Ona je ocenila da Srbija i Rumunija imaju zaista dobru bilateralnu saradnju, navodeći da je obim robne razmene 1,4 milijardi evra, a da izvoz iz Srbije u Rumuniju iznosi oko 700 miliona evra.

Mihajlovićeva u Bukureštu boravi u okviru srpske delegacije s premijerom Ivicom Dacićem na čelu, koja će u glavnom gradu Rumunije sutra učestvovati na sastanku premijera Kine i šefova vlada centralne i istočne Evrope.

Mihajlovićeva ističe da je samit veoma značajan i da Srbija ima odlične odnose sa Kinom.

Ona je podsetila da je pre nekoliko dana javno preduzeće EPS Srbija sklopilo ugovor sa kineskom kompanijom CMEK i da će, posle 25 godina, Srbija konačno graditi jedan objekat 300 megavata snage električne energije sa očekivanjem da za nekoliko godina tu energiju ima na mreži.

“Nije samo to očekivanje od sutrašnjeg samita, tu su i očekivanja od budućih projekata. Ministarstvo energetike je pripremilo plan prioriteta investiranja, tu je i Đerdap 3 i svi drugi objekti.

Očekivanja su ogromna, da ne govorimo o infrastrukturi o čemu će razgovarati ministar ( Aleksandar) Antić i pre svega premijer”, zaključila je ona.

Na samitu, pored premijera Kine Li Kećijanga, domaćina, premijera Rumunije Viktora Ponte i srpske delegacije, učestvuju i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

Prvi ovakav sastanka održan je prošle godine u Varšavi.

Na samitu će se razmatrati plan Vlade Kine za ulaganja od 10 milijardi evra u razvoj infrastrukture u zemljama istočne i centralne Evrope.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!