Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Kravčenko-Sledi borba za...

Srbija:Kravčenko-Sledi borba za rezultate

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko rekao je da će ta kompanija povećati investicije u narednoj godini.

Međutim, kako je rekao u ovim ekonomskim uslovima biće teško sačuvati dosadašnje rezultate.

“Ono što sigurno mogu da kažem je da će investiticije biti veće. Što se tiče prihoda, u ovim ekonomskim uslovima biće vrlo teško sačuvati ove rezultate. Ali mi ćemo uciniti sve što je potrebno da bismo to uradili”, rekao je Kravčenko gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naftna industrija Srbije u devet meseci ove godine ostvarila je isti prihod kao prošle – 31,7 milijardi dinara.

U isto vreme, uprkos krizi, prihodi NIS-a u budžetu povećani su za gotovo 40 procenata, čime naftna industrija uplaćuje više dažbina nego 10 najvecih državnih firmi zajedno.

Kravčenko je naglasio da će NIS ispuniti sve obaveze prema budžetu Srbije, a samo poreske obaveze će ove godine biti duplo veće nego 2009. On je istakao da je NIS zajedno za duvanskom industrijom predložio paket mera koji uključuje kontrolu akciza i kontrolu kvaliteta proizvoda na terenu, kao i bolju proveru rada drugih kompanija.

“Država je spremna da to podrži. Zašto? Zato što samo uvođenje ovih mera može da donese državi samo od dve industrije više od 300 miliona evra godišnje”, objasnio je Kravčenko.

Istakao je da to ne znači samo izbacivanje goriva koje je lošeg kvaliteta i manju brigu vozača za svoje motore, već povećanje prihoda za državni budžet, što značajno smanjuje rizik od uvođenja nepopularnih mera od države.

Govoreći o ceni naftnih derivata, Kravčenko je naveo da postoje faktori na koje NIS ne može da utiče, kao što su kurs dinara ili cena nafte.

“Ove godine izvozimo gorivo evropskog kvaliteta, ne samo u Srbiji, već i u okruženju. Naša osnovna uloga je da predložimo najniže cene u poredenjeu sa konkurencijom za evropski kvalitet”, rekao je Kravčenko.

Generalni direktor NIS-a ne očekuje velike oscilacije u ceni goriva do kraja godine, s obzirom na to da su cena nafte i dinar manje-više stabilni.

“Vidim da mi imamo niže prosečne cene derivata u poređenju sa zemljama regiona. I naša osnovna uloga je da zadržimo rast cena na nižem prosecnom nivou”, poručio je Kravčenko.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!