Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Jeftiniji gas u...

Srbija:Jeftiniji gas u oktobru?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kako RTS saznaje, gas bi u oktobru trebalo da pojeftini zbog tržišnog usklađivanja. Ministarstvo energetike preporučilo toplanama da otpišu kamate i omoguće reprogram dugova za grejanje. U Udruženju toplana obećavaju da će svi daljinski sistemi poslušati preporuku i dopustiti otplatu duga na šest do 36 mesečnih rata.

Zbog septembarskog poskupljenja gasa većina toplana traži i povećanje cena grejanja od najmanje pet odsto. Međutim, kako RTS saznaje u Ministarstvu energetike, prema svim proračunima, gas bi u oktobru trebalo da pojeftini. Ministarstvo je preporučilo toplanama da otpišu kamate i omoguće reprogram dugova za grejanje. U Udruženju toplana obećavaju da će svi daljinski sistemi poslušati preporuku i dopustiti otplatu duga na 6 do 36 mesečnih rata.

Država je toplanama omogućila da reprogramiraju dug za mazut i gas. U Ministarstvu energetike kažu da lokalne vlasti mogu sa svojim toplanama da naprave dinamiku rasporeda otplate dugova za grejanje.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pozvala je toplane da to urade što pre, a posebno je naglasila da to važi za toplane u Beogradu.

“Ako znamo da se Beogradskim elektranama duguje sedam milijardi dinara od strane stanovništva, onda mora da se nađe način, a jedan od predloga je zaista reprogram i odnosi se i na većinu gradova u Srbiji”, rekla je Mihjovićeva.

Prema njenim rečima, planirano je da prvog oktobra, pre grejne sezone, budu svi obavešteni o mogućim problemima kada je reč o toplanama.

“Normalno je da za godinu dana ne mogu da se reše svi problemi. Pokušaćemo da održimo energetsku stabilnost, ali postoje dve,  tri toplane koje moraju da imaju bolju saradnju i sa lokalnom samoupravom i državom”, rekla je ministarka.

U Gradskom sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i Upravi za energetiku Beograda, potvdili su RTS-u da traže način kako domaćinstvima da odobre plaćanje dugova za grejanje na rate.

Problem u Beogradu je što se grejanje naplaćuje objedinjeno sa drugim komunalnim uslugama preko uplatnice Infostana i nije moguće reprogramirati samo obaveze za grejanje. U pripremi je mehanizam reprogramiranja dugovanja za sve komunalne usluge koje su u sistemu objedinjene naplate i građani će ubrzo biti obavešteni o tome.

Interes grada Beograda je da omogući stimulativnu naplatu. Jasno je da će srazmerno učešću iznosa za grejanje na uplatnicama, najveći deo tako prikupljenih sredstava otići Beogradskim elektranama i taj novac biti iskorišćen za plaćanje duga Srbijagasu.

U Kragujevačkoj Energetici, koja je u restrukturiranju i nije gradsko preduzeće, ponudili su reprogram najvećim dužnicima.

“Građani koji su tuženi poslednjih 12 meseci svoje obaveze mogu da regulišu na pet rata, ali moraju da plaćaju tekuće obaveze. To su malo stroži uslovi nego što je Ministarstvo preporučilo”, rekao je Zoran Jovanović, član gradskog veća za komunalnu privredu Kragujevca.

Uz već odloženo plaćanje duga za struju, građanima je reprogram dobro došao.

Hoće li nova grejna sezona doneti i poskupljenje grejanja zavisi od lokalnih vlasti. Realnog osnova za podizanje cena nema. Kako RTS saznaje, iako je gas poskupeo, taj energet će zbog tržišnih usklađivanja već idućeg meseca pojeftiniti.

Tome treba dodati i činjenicu da je dve trećine daljinskih sistema nekoliko proteklih zima koristilo mazut iz Robnih rezervi. Iz resornog ministarstva upozoravaju i da naplata grejanja mora biti u skladu sa Uredbom o minimalnim i maksimalnim cenama isporučene toplotne energije.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!