Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Javna preduzeća ne...

Srbija:Javna preduzeća ne mogu biti država u državi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da su u planu reformisanja EPS-a i Srbijagasa i da se ne može dozvoliti da javna preduzeća budu na neki način država u državi.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da je Vlada Srbije donela odluku o reformisanju EPS-a, da promene ne znače centralizaciju samo javnih nabavki i da postoje druge stvari koje moraju da se urade unutar EPS-a.

Mihajlović je istakla da EPS radi rebalans godišnjeg plana, da je u tom planu od prošle godine trebalo pretpostaviti troškove i upitala zašto je taj rebalans preko 15 milijardi dinara.

Ona je ukazala na to da je i Ministarstvo finansija poslalo ozbiljne primedbe na takav rebalans i da je Vlada Srbije mnogo uradila u prethodnih godinu dana za EPS.

Direktor EPS-a mora da se bavi EPS-om u čemu ga niko ne sprečava i potrebno je više efikasnosti, rada i razgovora sa ljudima, rekla je Mihajlović, podsetivši da je za poslovanje EPS-a odgovoran Aleksandar Obradović koji obavlja funkciju v. d. direktora EPS-a.

„Kada vodite državno preduzeće, morate da radite u timu, onda predstavljate tim sa državom, ali i sa ljudima koji rade unutar EPS-a”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se ne mogu zbog ličnih animoziteta stavljati određene tačke na dnevni red Upravnog odbora i smenjivati svoji direktori bez konsultacija.

Mihajlović je navela da se Srbijagas, koji je uradio 900 reprograma prema stanovništvu, odnosno 200.000 potrošača, opiralo mogućnosti da pruži neku vrstu reprograma i da Srbijagas, takođe, mora da sluša preporuke cele vlade.

Mihajlović je rekla da Srbijagas ne može kao ovakav da funkcioniše, da je vrednost njegovog kapitala 12 miliona evra i da je pripremljen plan reformisanja.

Ministarka energetike je istakla da je na vladi da o tome donese odluku, jer se ne sme dozvoliti da neko uzme Srbijagas zbog dugovanja tog preduzeća.

Mihajlović, koja je boravila na biznis forumu u Bukureštu, gde su vođeni razgovori sa kineskim premijerom Li Kećijangom i kineskim privrednicima, istakla je da je „zadatak da zaposlimo Srbiju” za šta su potrebne investicije.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Ekonomski potencijal projekta “Jadar”: Investicije, radna mesta i održiv razvoj Srbije

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je značajan ekonomski potencijal projekta "Jadar" u nedavnom intervjuu za NIN, ističući da projekat ne bi trebalo da bude zasenjen političkim sporovima. „Profitabilnost projekta 'Jadar' je neosporna, a Srbija može imati koristi od svojih bogatih...

Navigacija kroz razvijajući pejzaž skladištenja energije putem baterija u Velikoj Britaniji

U poslednjim godinama, Velika Britanija je doživela značajan rast u skladištenju energije putem baterija, vođen potrebom za balansiranjem elektroenergetske mreže koja se sve više oslanja na obnovljive izvore. Kompanije i investitori su uložili značajna sredstva u ove projekte, očekujući...

Srbija: EPS favorizuje pumpne hidroelektrane umesto litijum baterija za skladištenje energije iz obnovljivih izvora

Iako se litijum u Srbiji promoviše kao rešenje za različite izazove, uključujući elektromobilnost i skladištenje energije iz obnovljivih izvora, stručnjaci iz državnog preduzeća EPS izražavaju oprez u vezi sa njegovom upotrebom za skladištenje električne energije. Stručnjaci EPS-a smatraju da se...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!