Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Gradi se Vetropark...

Srbija:Gradi se Vetropark „Plandište“

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnja prvog vetroparka u Srbiji, u koji će biti uloženo 160 miliona evra, počela je prošle srede u Plandištu, a radove su otvorili generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Srbija će do kraja 2014. godine dobiti prvi vetropark, koji će doprineti razvoju zelene energije, unaprediće uslove života u lokalnoj zajednici i omogućiti državi da ispuni energetske standarde Evropske unije.

Izgradnja prvog vetroparka u Srbiji, u koji će biti uloženo 160 miliona evra, počela je prošle srede u Plandištu, a radove su otvorili generalni direktor „Naftne industrije Srbije“ Kiril Kravčenko i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Realizacijom projekta vrednog 160 miliona evra baviće se zajedničko preduzeće „NIS elektrovind“, u kojem NIS ima 50 odsto vlasničkog udela. Ostatak je u vlasništvu privatnih investitora. „NIS energovind“ privodi kraju i pregovore sa potencijalnim kompanijama dobavljačima opreme.

Narednih 12 meseci, koliko je planirano da traju radovi, 300 radnika biće angažovano na izgradnji 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata. Početak rada vetroparka zavisiće od tipskih modela ugovora o garantovanom otkupu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora koje treba da utvrdi Vlada Srbije. Električnu energiju proizvedenu u vetroparku otkupljivaće Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije.

„Vlada Srbije omogućiće i pomoći svaku zdravu investiciju koja donosi profit i zapošljava građane“, rekao je vicepremijer Aleksandar Vučić na otvaranju radova, i dodao da će se proizvodnja zelene energije podići sa 21 na 27 odsto.

Vučić je pozvao NIS i partnere iz privatnih kompanija koji učestvuju u investiciji, da nastave sa poslom koji su započeli, investiraju i prave profit.

„Razlog ulaska mnogih kompanija u Srbiju jeste da zarade pare i to nije sramota, time valjda neko treba da se pohvali. Nema velike filozofije u biznisu, jer je namera svih da zarade još više i budu profitabilniji, a naš posao je da to kao država podstičemo da bismo uzeli još više za poreze i doprinose i da bi država i građani bili bogatiji“, izjavio je vicepremijer.

Šta će izgradnja vetroparka značiti za Srbiju objasnio je prvi čovek NIS-a Kiril Kravčenko.

„Pojavljivanje prvog visokotehnološkog vetroparka u Srbiji približiće zemlju ispunjenju normi evropske energetske politike i omogućiti da se poveća udeo zelene, ekološki čiste energije u nacionalnom energetskom bilansu. Proizvodeći električnu energiju iz obnovljivih izvora mi smanjujemo ekološke rizike, kao i naše sopstvene troškove. Želim da naglasim da mi uspevamo da povećamo efikasnost u prvom redu zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama koje će se primenjivati tokom izgradnje vetroparka. Važno je i to na koji način smo obezbedili finansiranje projekta – reputacija NIS-a i ime kompanije bili su odlučujući faktori u pregovorima s bankama“, naglasio je Kravčenko, koji je najavio nove investicije u oblasti energetike.

Da se mogu očekivati nove investicije u toj oblasti može se zaključiti i iz izjave ministarke energetike, razvoja i životne sredine Zorane Mihajlović, koja je napomenula da ne postoji nijedna zakonska prepreka da se u Srbiji grade vetrenjače i da su doneti svi potrebni potzakonski akti.

„Zašto da ne bude vetrenjača duž auto-puta, zašto da ih ne bude po Vojvodini?“, upitala je ministarka, i pozvala zainteresovane investitore da se obrate Ministarstvu radi dodatnih informacija i podrške da se krene sa izgradnjom novih objekata.

Poruka budućim generacijama

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predsednik opštine Plandište Milan Selaković potpisali su poruku koja je stavljena u vremensku kapsulu položenu u temelj trafostanice.

„Projekat je započet sa ciljem da se unapredi energetski sektor Srbije, radi poboljšanja infrastrukture i otvaranja novih radnih mesta, kao i poboljšanja nivoa energetske stabilnosti zemlje“, navedeno je u poruci.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!