Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Privatni kapital ulazi...

Srbija:Privatni kapital ulazi u rudnike

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Država Srbija će u narednom periodu omogućiti da se u oblast rudarstva ulaže po modelu javno-privatnog partnerstva.

U Palati Srbija održan je skup o rudarstvu, na kome su bili predstavnici zemalja Evropske unije i Srbije.

“Novim zakonom o rudarstvu, koji je u završnoj fazi izrade, predviđena je mogućnost javno-privatnog partnerstva u rudarstvu, kao i strateškog partnerstva”, kazao je državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Tomislav Šubaranović.

On je u pauzi 19. susreta predstavnika državnih organa zemalja EU, čija je glavna tema bila upravljanje državnim i privatnim projektima u oblasti rudarstva, rekao da će ako bude zahteva za javno-privatno partnerstvo u oblasti rudarstva Srbija verovatno prihvatiti takvu ponudu.

Dodao je da država želi i da rudnicima koji već rade nađe strateške partnere.

Na skupu koji je prvi put održan u Srbiji, Šubaranović je ocenio da je iskustvo zemlja članica EU bitno kako bi se domaća regulativa što brže približila EU.

“Problemi u oblasti rudarstva su slični i možemo da preskočimo nekoliko stepenika u rešavanju problema ako znamo kako su to drugi radili”, kazao je on.

Šefica odseka za sistemsko uređenje oblasti rudarstva i geologije u Ministarstvu rudarstva Milica Zorić navela je da je za Srbiju u oblasti rudarstva najznačajnije da razmeni iskustvo sa Austrijom i Poljskom, koje imaju propise slične ovdašnjim, a koje su detaljno regulisale način izdavanja koncesija.

Zorićeva je rekla da je za Srbiju, kao zemlju koja se sprema za ulazak u EU, važno da vidi na koji način su te zemlje rešavale svoje probleme, podsetivši da je trenutno potrebno da se primene tri direktive EU koje su vezane za rudarski otpad, za izdavanje odobrenja za istraživanje nafte i gasa, kao i za skladištenje CO2.

Predstavnik Ministarstva ekonomije, porodice i omladine Austrije Artur Maurer rekao je da se prelazak rudnika iz državnog u privatno vlasništvo, koji je Austrija uradila 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, pokazala kao dobra za ekonomiju zemlje.

On je kazao da bi Srbija, kao zemlja koja je bogata mineralnim resursima, trebalo da omogući ulazak privatnog sektora u oblast rudarstva, jer bi to predstavljalo motor za razvoj države.

Na skupu su učestvovali predstavnici Finske, Nemačku, Austrije, Estonije, Rumunije, Češke, Slovačke, Poljske i Bosne i Hercegovine, koji su predstavili zakonsku regulativu i iskustva svojih zemalja u transformaciji i modernizaciji rudarstva i geoloških istraživanja.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!