Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:EPS smanjio gubitke

Srbija:EPS smanjio gubitke

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektoprivrede Srbije (EPS), Aleksandar Obradović, izjavio je da je to javno preduzeće smanjilo gubitke u ovoj godini.

Prema njegovim rečima, umesto očekivanog gubitka od 22 milijarde dinara on će do kraja godine biti oko jedne milijarde dinara.

“To je drastično poboljšanje finansijske situacije preduzeća”, rekao je Obradović na otvaranju sajmova energetike i zaštite životne sredine na Beogradskom sajmu, dodajući da je EPS oborio sve proizvodne rekorde i da je uspeo da se stabilizuje.

On je izrazio očekivanja da će jedan od parametara za uspeh preduzeća biti i profitabilnost te kompanije.

“Mera i prilika za obaranje troškova ima. Čim se ispune polazne osnove za reorganizaciju EPS-a, imaćemo veliku priliku da kroz centralizaciju i korporativizaciju drastično smanjimo troškove poslovanja”, rekao je Obradović.

Podsećajući da od 1. januara ove godine EPS više nije monopolista, on je ocenio da je kompanija pokazala i dokazala da svojim umećem može da se bori i na otvorenom liberalizovanom trzištu.

Kako je dodao, EPS je zadržao 97 odsto tržišta visokog napona, a od 1. januara sledeće godine u planu je otvaranja tržišta za srednji napon.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je zadatak EPS-a i poslovodstva da se pozabavi gubicima, kako tehničkim tako i netehničkim, pre svega u distributivnim preduzećima.

“Ako govorimo o finansijskom poslovanju, onda je to zajednički posao poslovodstva i svih privrednih društava”, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da država više neće dozvoliti rebalanse planova koji odskaču od prvobitnih za 20 i više odsto.

Predsednik Upravnog odbora EPS-a, Aca Marković, kazao je da će EPS ove godine imati rekordnu proizvodnju od 37 milijardi kvh električne energije i izvoz od tri milijarde kilovatsati.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!