Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:EDB-Računi veći zbog...

Srbija:EDB-Računi veći zbog potrošnje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Povećani decembarski računi za struju posledica su veće potrošnje zbog verskih i državnih praznika u tom mesecu i dužeg obračunskog perioda, navode EPS i EDB.

Na šalterima elektrodistribucija u Srbiji povećan je broj građana koji se žale na iznos decembarskih računa za struju.

Portparolka Elektrodistribucije Beograd (EDB) Sandra Alagić kazala je agenciji Beta da je potrošnja struje u decembru tradcionalno najveća u godini i da su računu veći od 20 do 30 odsto.

“EDB je u decembru 2013. povukla 30,33 odsto više struje od Elektromreže Srbije (EMS) nego u novembru”, kazala je ona i dodala da to oslikava veću potrošnju na teritoriji Beograda.

Alagićeva je kazala i da je uobičajeno da se u januaru poveća broj žalbi građana na račune.

“Svakog januara je ista slika, gužve na šalterima jer su računi za struju veći”, kazala je Alagićeva i istakla da je broj šaltera povećan i da će EDB uvažiti svaku reklamaciju potrošača ako je opravdana.

Kako su agenciji Beta kazali u EPS-u, u novembru 2013. godine u Srbiji je potrošeno 2,98 milijardi kilovat-sati, dok je u decembru 2013. godine potrošnja dostigla 3,61 milijardu kilovat sati, što je povećanje od 21 odsto.

“Ključni razlozi za veću decembarsku potrošnju su niže temperature i hladnije vremenske prilike u decembru nego u novembru, kao i veća dnevna potrošnja za slavu Svetog Nikolu i novogodisnje praznike u poređenju s prosečnom dnevnom potrošnjom”, kazali su u EPS-u.

Kako su dodali, period očitavanja potrošnje za decembar je duži zbog praznika i iznosi i do 33 dana, dok je period očitavanja za novembar bio 30 dana.

U EPS-u su kazali i da je potrošačima poslato 216.469 upozorenja o dugovanjima i da je izdato 72.508 naloga za obustavu isporuke električne energije.

Crveno upozorenje koje znači opomenu pred isključenje u roku od 15 dana ako se račun ne plati, dobijaju građani sa dugom iznad 10.000 dinara i preduzeća sa dugom većim od 100.000 dinara.

Kako su podsetili, za dugovanja nastala posle 1. jula 2013. prema EPS Snabdevanju ne postoji mogućnost reprograma, a za ranije nastala dugovanja koja nisu reprogramirana ili su raskinuti ugovori o reprogramu biće pokrenut postupak prinudne naplate.

Sporazum o reprogramu duge do sada je raskinut kod 5.995 kupaca, kazali su u EPS-u.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!