Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Akcije će vredeti...

Srbija:Akcije će vredeti samo ako EPS bude dobro radio

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije će u prvom kvartalu ove godine sigurno postati akcionarsko društvo, navela je ovih dana ministarka energetike Zorana Mihajlović i poručila da će to će omogućiti da građani dobiju besplatne akcije tog preduzeća.

Dobar poznavalac domaćeg finansijskog tržišta, broker Nenad Gujaničić objašnjava da bi to bilo dobro ne samo za buduće akcionare EPS-a, već i za razvoj tržišta kapitala, kao i za samu kompaniju. Ipak, on upozorava da nikako ne bi smelo da se ponovi ono što se desilo sa besplatnim akcijama Telekoma koje su građanima podeljene pre maltene dve godine, ali im još uvek nije dozvoljeno da njima trguju.

– Rano je još govoriti o proceni vrednosti EPS-a i o ceni budućih akcija, ali se može govoriti o proceni poslovanja kompanije: ako se sprovede reorganizacija i profesionalizacija upravljanja i ako EPS prestane da obavlja socijalnu funkciju, to jest ukoliko cena struje postane tržišna, onda svakako možemo govoriti da je reč o kompaniji sa ogromnim potencijalom – kaže Gujaničić u razgovoru za naš list.

S takvom ocenom se slaže i ministarka Mihajlović koja kaže da je u poređenju s drugim javnim preduzećima EPS odmakao u reformama, ali da, po njenom mišljenju, mora da bude efikasniji.

– EPS je kompanija koja može da ima odličnu vrednost akcija, to je jedna zaokružena celina i preduzeće koje ima izbalansiran odnos hidro i termo kapaciteta za prodizvodnju i regionalno je dobro postavljeno – ocenila je.

Sve je to lepo, kaže Gujaničić, samo da ne bude kao u slučaju Telekoma.

– Kada je reč o tim akcijama, njih ni ne možemo nazvati vrednosnim papirima u pravom smislu te reči jer ne možemo da ih utržimo – objašnjava naš sagovornik. On dodaje da će i u slučaju EPS-a, baš kao što je to bilo sa Telekomom, i među građanima i među političarima, biti protivnika izlaska kompanije na berzu jer se taj potez uvek poistovećuje sa prodajom preduzeća. Ali, dodaje, moguće je izvesti kompaniju na berzu, a da ona ne bude prodata – to je urađeno sa Aerodromom “Nikola Tesla”.

– Takođe, argument protiv je da se izlaskom na berzu manjinskog paketa akcija snižava cena kompaniji pre prodaje. Ali, jasno je da bi cena pala i da se prodaje cela kompanija jer bi budući vlasnik pročešljljao poslovanje uzduž i popreko – objašnjava Gujaničić.

Podsetimo, akcije Telekoma “Srbija” podeljene su građanima i zaposlenima u tom preduzeću još u maju 2012. godine, ali im nikada nije omogućeno da njima trguju. Akcije je tada “dobilo” 4,8 miliona građana a svaki je stekao pravo na paket čija je nominalna vrednost 70 evra. Drugu vrstu paketa dobilo je blizu 40.000 zaposlenih, bivših radnika i penzionera kompanije – njihovi paketi vrede 200 evra po godini staža provedenih u preduzeću. U javnosti je tada preovladao stav da su akcije podeljene samo zato da bi se prikupili glasovi na izborima koji su usledili vrlo brzo.

– Naravno, moguće je da se sve ovo radi zbog izbora jer EPS ima ogroman broj potencijalnih akcionara. Kada se saberu svi radnici, bivši zaposleni i penzioneri EPS-a, to je možda i blizu 100.000 ljudi koji bi mogli da dobiju ozbiljnije pare – kaže Gujaničić.

Podsetimo, isprva je bilo predviđeno da građani dobiju besplatne akcije šest velikih državnih kompanija: NIS-a, EPS-a, Telekoma, Aerodroma, “Galenike” i “Jata”. Poslednje od ovih preduzeća više ne postoji, “Galenika” je u ogromnim finansijskim dubiozama, a građani su suštinski do danas dobili tek pet akcija NIS-a (aktuelna cena 4.700 dinara) i po jednu akciju Aerodroma (jučerašnja vrednost 501 dinar).

V. Čvorkov

Stotinak evra?

Kolika bi mogla biti vrednost paketa akcija EPS-a koji će građani dobiti praktično je nemoguće spekulisati, jer se procene o vrednosti kompanije kreću od nekoliko pa do 12 milijardi evra, što su sasvim neprecizne računice. U brokerskoj kući “Sinteza” su, na primer, procenili da EPS vredi između tri i četiri milijarde evra, pa da bi shodno tome građanima pripalo po stotinak evra. Ono što je siguno je da će vrednost EPS-a i njegovih akcija u najvećoj meri zavisiti od cene struje i kvaliteta upravljanja.

Izvor Dnevnik

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!