Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Cena kilovata kroji...

Srbija:Cena kilovata kroji – biznis

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Preduzeće koje posluje u Beogradu struju će od naredne godine plaćati i do 20 odsto povoljnije nego firme na jugu Srbije.

Preduzeće koje posluje u Beogradu struju će od naredne godine plaćati i do 20 odsto povoljnije nego firme na jugu Srbije. Prema procenama stručnjaka, kada 3.000 preduzeća, koja koriste kilovate na srednjem naponu, od 2014. godine budu mogla sama da biraju snabdevača ovim energentom – cena mrežarina će se promeniti. Tako će električna energija biti najjeftinija – u najrazvijenijim delovima Srbije!

Umesto da se ulaže u ekonomski opustošene delove zemlje, u kojima je privreda zamrla, preduzeća ugašena, a preduzetnička delatnost potpuno devastirana, liberalizacijom tržišta struje u ovim krajevima niko neće biti motivisan da započne svoj biznis.

– Od 2014. godine oko 3.000 preduzeća moći će da izabere snadbevača električne energije, čime će se tržište struje liberalizovati još 30 odsto – objašnjava Aleksandar Obradović, vršilac dužnosti direktora EPS. – Bilo koju firmu da izaberu, da li EPS ili nekog drugog snabdevača, preduzeća će morati da plaćaju mrežarinu, odnosno korišćenje infrastrukture. Ona će biti naplaćivana svim igračima na tržištu po istoj ceni, međutim, ne i u svim regionima jednako.

Naime, mrežarina će biti određivana prema elektrokapacitetima koje određeni kraj zemlje poseduje. Po ovom kriterijumu, najjeftiniji su ujedno i najrazvijeniji, odnosno elektrodistribucije u Beogradu i Vojvodini.

– Najgore je to što će u siromašnijim regijama cena struje biti viša, što će u određenoj meri demoralisati otvaranje preduzeća, a posebno izgradnju novih fabrika – dodaje Obradović. – Tako bi u Surčinu i Trgovištu cena struje mogla da se razlikuje i za 20 odsto, u korist beogradske opštine. Da se ovo ne bi dogodilo, trebalo bi osnovati jedno preduzeće koje bi objedinilo ovih pet. Tako bi i cena mrežarine, a onda i ukupan izdatak za struju, bio isti u svakom delu Srbije.

Dodatan problem javlja se i za firme koje posluju po celoj zemlji. Tako bi račun za električnu energiju u Beogradu bio upadnjivo manji nego za, na primer, njen ogranak u Nišu.

– Ovo je još jedan od primera da se nerazvijeni delovi Srbije dodatno obeshrabre da započnu posao – smatra ekonomista Aleksandar Stevanović. – Više će mu se isplatiti da dođe u veliki grad, nego da otvori nešto u svom selu i tako uloži u lokalnu samoupravu.

ISTI KVALITET

NAKON otvaranja tržište električne energije za firme, predviđeno je da od početka 2015. godine i domaćinstva mogu slobodno da biraju snabdevača na tržištu.

Sistem će, zapravo, biti takav da, kog god snabdevača struje na tržištu izaberu potrošači – dobijaju isti kvalitet. Za dopremanje kilovata biće zadužene lokalne distribucije.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!