Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoSrbija: Zijin traži ekološku...

Srbija: Zijin traži ekološku dozvolu za eksploataciju bakra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Srbija Zijin Mining podnela je krajem juna Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za donošenje odluke o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije rude sa ležišta bakra i zlata Čukaru Peki (Gornja zona 2).

Ležište bakra i zlata Čukaru Peki, Gornja zona Rudna tela 1 i 2 nalazi se u blizini sela Brestovac kod Bora, prenosi eKapija. 

Predmet zahteva je podzemna eksploatacija rude bakra, kapaciteta 5.000 tona dnevno, odnosno 1,65 miliona tona godišnje.

Iskopavanje će se vršiti na osnovu Elaborata o resursima i rezervama bakra i zlata u ležištu gornje zone Čukaru Peki (rudna tela 1 i 2), koji je prošlog leta izradio Institut za rudarstvo i metalurgiju, a prema koje u rudnom telu 2 u gornjoj zoni nalaze bilansne rezerve od 15.585.343 tone vlažne rude.

Projektom je predviđeno iskopavanje ležišta do nivoa k-380 metara (m), odnosno do dubine od oko 7.600 m.

Svi rudarski procesi će se zasnivati na Glavnom rudarskom projektu za eksploataciju rude sa ležišta bakra i zlata ČukaruPeki, gornja zona, koji je takođe izradio Rudarsko-metalurški institut, 2021. godine.

U dokumentu se napominje i da investitor planira da deponuje rudu bakra na postojećem jalovištu, gde će biti podignuta kako bi se omogućilo odlaganje 1,95 miliona kubnih metara (m3) rude i 500.000 m3 jalovine.

Kao razlog za ovakvo rešenje navodi se da je kapacitet flotacije manji od rudarskog kapaciteta jame, te će se zbog toga ruda bakra deponovati na pomenutoj deponiji dok se ne izgradi nova flotacija, koja će kasnije koristiti deponovane rude, koja je planirana za 2026. godinu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rast globalne rudarske proizvodnje

Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, sve je stvar odluke": Profesor Beljić o kretanjima u sektoru "Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, ona raste", istakao je Čedomir Beljić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu na marginama ovogodišnje "Look up" konferencije na Kopaoniku. Na...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!