Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Zeleni Srbije...

Srbija: Zeleni Srbije predlažu Skupštini novi zakon o zabrani nuklearki

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Stranka Zeleni Srbije saopštila je danas da je Narodnoj skupštini predala Predlog zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Srbiji.

“Izgradnjom nuklearnih elektrana bi bila ugrožena ekološka bezbednost i ekonomija Srbije”, navodi se u saopštenju i podseća da je prethodni Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, koji je prestao da važi, a koji je poznat i kao “moratorijum na nuklearke”, donet još u SFRJ 1989. godine i trajao je 25 godina.

Zeleni Srbije ističu da je zakon neophodno doneti radi zaštite života i zdravlja ljudi, očuvanja životne sredine i prirodnih resursa od nuklearnog rizika i štetnog dejstva jonizujućih zračenja, koji se mogu javiti pri radu nuklearno-energetskih postrojenja, odnosno pri proizvodnji, korišćenju i odlaganju radioaktivnog nuklearnog otpada i materijala.

“Građani bi eventualnom izgradnjom bili uvučeni u ekonomsko dužničko ropstvo iz koga se nikada ne bi izvukli. Srbija ne ume i ne može da pravi nuklearno gorivo, niti da prerađuje isluženo gorivo, niti ima gde da odlaže nuklearni otpad”, piše u saopštenju.

Zeleni tvrde da Srbija ima veliki potencijal za razvoj zelene energije, ali i potrebu da transformiše energetski sistem u pravcu čistih, bezbednih, decentralizovanih i obnovljivih izvora energije.

Stranka podseća da Srbija gubi i do 25 odsto energije, a istovremeno ima ogromni potencijal u biomasi, energiji vetra, sunca i geotermalne energije, zbog čega se što pre država mora okrenuti zelenim tehnologijama i decentralizovanim obnovljivim izvorima energije.

Zeleni Srbije tvrde da zaštita životne sredine i obnovljivi izvori energija nisu smetnja ekonomskom rastu već prilika za razvoj kroz otvaranje novih radnih mesta, zelenih proizvodnih pogona i mnoštva porodičnih radionica.

Iz te stranke podsećaju da je 2011. godine Ustavni sud odbacio inicijativu za ocenu ustavnosti zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana i ocenio da je “osporeni zakon donet u funkciji zaštite životne sredine od nuklearnog rizika i štetnog dejstva jonizujućih zračenja”, kao i da moratorijum “nema protivustavnog ograničenja slobode preduzetništva i slobode konkurencije na tržištu s obzirom da je zakonodavac Ustavom ovlašćen i da zakonom ograniči slobodu preduzetništva radi zaštite zdravlja ljudi, životne sredine i prirodnih bogatstava i radi bezbednosti Republike Srbije.”

Zeleni ističu kako su ankete pokazale da je više od 85 odsto građana Srbije protiv izgradnje nuklearki i nuklearne energije.

Izvor; Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!