Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Završena Studija...

Srbija: Završena Studija izvodljivosti za RHE Bistrica

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanovićizjavila je na sastanku sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom, da je završena Studija izvodljivosti za izgradnju projekta reverzibilne hidroelektrane Bistricai da se procenjuje da će izgradnja ovog postrojenja koštati više od milijardu evra.

“Japanska međunarodna organizacija za saradnju (JICA) je zainteresovana da finansira ovaj projekat, kao i brojne japanske kompanije koje imaju znanje i najsavremeniju tehnologiju za ovakva postrojenja”, rekla je Đedović Handanović.

Ona je razgovarala sa ambasadorom Japana o zajedničkim projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

“RHE Bistrica je ključan energetski objekat za snabdevanje električnom energijom u budućnosti, koji će nam omogućiti priključenje novih kapaciteta iz čiste energije i bolje balansiranje varijabilnim izborima energije”, rekla je ministarka.

Kako je navela, ova godina je veoma važna za završetak tehničke dokumentacije.

Napomenula je i da je u toku rad na tehničkoj dokumentaciji važnih projekata, kao što su RHE Bistrica i Đerdap 3, koji treba da obezbede stabilnije snabdevanje električnom energijom, kao i bolje balansiranje elektroenergetskog sistema.

Ministarka je podsetila da su u toku završni radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanjedimnih gasova u TENT A, koji se izvode uz finansijsku podršku japanskih partnera.

“Projekat odsumporavanja dimnih gasova u TENT A je jako važan zaunapređenje kvaliteta života građana koji žive u Obrenovcu, Beogradu i okolini s obzirom da će se puštanjem u rad postrojenja emisije sumpor dioksida smanjiti za oko 10 puta. Time pokazujemo da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u našoj zemlji imajući u vidu da će se iz postrojenja proizvoditi gips kao nusproizvod, koji se može koristiti u građevinskoj industriji”, kazala je Đedović Handanović.

Stepen realizacije projekta je 98 odsto i u narednim mesecima se očekuje puštanje u probni rad ovog postrojenja.

“Uverena sam da ćemo tom prilikom imati posetu japanske delegacije na visokom nivou sa kojom ćemo razgovarati o nastavku saradnje u energetskom sektoru”, rekla je Đedović Handanović.

Ambasador Japana Akira Imamura ukazao je na višegodišnjekvalitetne odnose dve zemlje i podržao novi investicioni plan Srbije, koji treba da omogući razvoj privrede, modernizaciju i tranziciju ka zelenoj ekonomiji, u čemu Japan može da da značajan doprinos.

On je iskazao zadovoljstvo što postoji zainteresovanost obe strane za saradnju u izgradnji i finansiranju RHE Bistrica i drugim energetskim projektima i istakao da je tehnologija skladištenja energije veoma razvijena u Japanu.

“Japanske kompanije su spremne da podele znanje i iskustvo sa srpskim energetskim kompanijama u izgradnji novih kapaciteta iz OIE, balansiranju i skladištenju energije što je danas od velike važnosti za energetski sistem”, rekao je Imamura.

Ministarka je istakla da će država do početka specijalizovane izložbeEXPO 2027. imati najveća ulaganja do sada u energetski sektor, kao i da će se završiti brojni energetski projekti među kojima su gasna interkonekcija sa Severnom Makedonijom, naftovod Srbija – Mađarska, vetropark Kostolac, kao i jačanje kapaciteta prenosne i distributivne mreže.

Izvor: Telegraf

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...

Srbij: EPS pozvao Energoprojekt da se uključi u projekat reverzibilne HE Bistrica

Elektroprivreda Srbije oglasila je pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za izradu investiciono-tehničke dokumentacije potrebne za projekat izgradnje RHE Bistrica. U pregovarački postupak pozvana je firma Energoprojekt, a vrednost izrade projekta procenjena je na 430 miliona dinara (oko 3,7 miliona...

Crna Gora: Radi se na povezivanju crnogorskog dan unapred tržišta struje sa italijanskim

Najbolje rješenje za direktno povezivanje lokalnog tržišta električne energije sa evropskim putem konekcije sa Italijom koja, kao zemlja Evropske unije, ima primijenjeno evropsko zakonodavstvo. To je navedeno u informaciji o aktivnostima za povezivanje crnogorskog dan-unaprijed tržišta električne energije na jedinstveno...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!