Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeSrbija važan regionalni...

Srbija važan regionalni partner

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Srbija može da bude važan regionalni partner i most povezivanja sa zemljama koje nisu direktno uključene u projekat međunarodnog gasovoda “Južni tok”, poručeno je juče u Istanbulu na Crnomorskom ekonomskom i energetskom forumu.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, koji je učestvovao u radu foruma, rekao da je Srbija dobila važnu ulogu i regionalni značaj uključivanjem u projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

“Potpisivanjem sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji obuhvata izgradnju deonice međunarodnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju i izgradnju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, raste uloga i stepen odgovornosti koji Srbija preuzima kao deo magistralnog tranzintnog pravca koji vodi dalje ka evropskom tržištu”, rekao je Cvetković.

On je naglasio da je razvoj magistralne gasne infrastrukture istovremeno i prilika za upošljavanje privrednih i uslužnih kapaciteta Srbije i ukupan rast domaće ekonomije, smanjivanje nezaposlenosti i jačanje socijalne komponente tržišne privrede.

“To je i mogućnost da Srbija bude most povezivanja sa drugim zemljama koje nisu direktno uključene u projekat i važan regionalni partner”, rekao je premijer.

Imajući u vidu veliki energetski potencijal Crnomorskog regiona nameravamo da organizujemo ministarski sastanak iz oblasti energetike tokom tog predsedavanja organizacijom od januara do juna sledeće godine, najavio je Cvetković.

Turski zvaničnici istakli su tokom izlaganja na forumu da ta zemlja predstavlja prirodan most u transportu nafte i gasa u Crnomorskom i Kaspijskom regionu i da ukoliko Evropa želi diversifikaciju izvora energije uloga Turske ne može biti ignorisana.

Premijeri Srbije i Turske Cvetković i Redžep Tajip Erdogan saglasili su se da dve zemlje treba da nastave intenzivne kontakte na najvišem političkom nivou jer je to signal i za produbljivanje ekonomskih odnosa.

“Tokom sastanka sa Erdoganom izražena je želja da se rešavaju konkretna pitanja koja su otvorena. Tu bih pre svega pomenuo, u okviru unapeđenja ekonomske saradnje, oblasti kao što su poljoprivreda i mogućnost izvoza nekih poljoprivrednih proizvoda, koji su za nas interesantni”, istakao je premijer u izjavi Tanjugu.

Cvetković je naveo da je na sastanku bilo reči i o saradnji u oblasti infrastrukture, pre svega učešću turskih preduzeća u finansiranju izgradnje infrastrukturnih objekata u Srbiji.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa turskim premijerom ukazano je i da bi obim trgovinske razmene dve zemlje koji na godišnjem nivou sada iznosi oko 420 miliona dolara trebalo da u jednom trenutku dostigne dve, pa i tri milijarde dolara.

Crnomorski energetski i ekonomski forum je godišnja inicijativa koja okuplja predstavnike biznisa i političke lidere kako bi razgovarali o aktuelnim ekonomskim i energetskim problemima koji se nalaze pred Evropom i Azijom.

Forum ima za cilj unapređenje regionalne ekonomske saradnje, investicija i trgovine, kao i razvijanje ideje zajedništva u širem regionu Crnog mora.

Premijer Cvetković je juče govorio i u uvodnom delu Crnomorskog energetskog je ekonomskog foruma, gde je istakao da je Srbija otvorena za učeće u projektima čiji je cilj jačanje bezbednosti energetskog snabdevanja.

Cvetković je rekao da je Srbija otvorena je i za tehnološko unapređivanje i širenje transportno-skladišnih kapaciteta, kao i za mrežno regionalno povezivanje.

Cvetković je istakao da bezbednost energetskih izvora i ruta snabdevanja predstavlja jedno od najvažnijih pitanja vlada zemalja regiona međunarodne stručne i političke javnosti i da svetska ekonomska kriza nije umanjila značaj koji pitanje energetske sigurnosti ima na globalnom nivou.

Cvetković je naglasio da je razvoj magistralne gasne infrastrukture istovremeno i prilika za upošljavanje privrednih i uslužnih kapaciteta Srbije i ukupan rast domaće ekonomije, smanjivanje nezaposlenosti i jačanje socijalne komponente tržišne privrede.

“To je i mogućnost da Srbija bude most povezivanja sa drugim zemljama koje nisu direktno uključene u projekat i važan regionalni partner”, rekao je premijer.

On je ukazao da države regiona jugoistočne Evrope imaju izuzetan geostrateški značaj imajući u vidu da se nalaze na tranzitnom pravcu između centralne Evrope Kaspijskog basena i Bliskog istoka i time predstavljaju područje ključno za izgradnju evropske energetske infrastrukture.

Prema njegovim rečima, Srbija se zalaže za identifikovanje konkretnih projekata koji bi bili realizovani kroz saradnju država u regionu.

Reč je o izgradnji reverzibilnih hidroelektrana, interkonekciji između Republike Srpske, Srbije i Italije, realizaciji projekata obnovljivih izvora energije, polaganja telekomunikacionih kablova, paralelno sa gasnom infrastrukturom, izgradnji regionalnih skladišta gasa.

Cvetković je podsetio da je Srbija aktivna u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, naročito u radu radne grupe za energetiku.

Imajući u vidu veliki energetski potencijal Crnomorskog regiona nameravamo da organizumo ministarski sastanak iz oblasti energetike tokom tog predsedavanja organizacijom od januara do juna sledeće godine, rekao je Cvetković.

Izvor tanjug.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!