Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: U narednoj...

Srbija: U narednoj sezoni uglja će biti dovoljno, ali po paprenim cenama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Činjenica da se na površinskim kopovima u Srbiji ne proizvodi dovoljno lignita iziskuje njegov uvoz iz inostranstva po „paprenim“ cenama što će dovesti do dodatnog zaduživanja Elektroprivrede Srbije, kako bi se nabavile potrebne količine tog energenta pred predstojeću zimsku sezonu, smatra stručna javnost.

Izvesno je da će skočiti i njegova maloprodajna cena s obzirom da se ugalj koristi kao ogrev u značajnom broju domaćinstava u našoj zemlji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je, nabrajajući energente čija je cena ekstremno skočila na tržištu, naveo i ugalj.

Podsećanja radi, Vlada Srbije je odobrila EPS-u da do kraja 2023. godine uveze četiri miliona tona uglja, kako bi se obezbedio nesmetan rad Termoelektrana „Nikola Tesla“, koje pokrivaju polovinu potreba za strujom u zemlji, jer Rudarski basen „Kolubara“ sada daje trećinu manje uglja neophodnog za zimu.

U kolubarskim rudnicima radi se u tri smene i svom raspoloživom mehanizacijom, a odlagač na kojem je zimus došlo do havarije biće u funkciji do kraja godine.

Kolubarski kopovi dnevno daju oko 62.000 tona uglja, a najavljeno je da će se krajem leta kopati 80.000 tona, pa je uvoz neophodan. Za proizvodnju jednog megavat-sata struje u proseku je potrebno 1,6 tona uglja, a kako tvrde nadležni u EPS, u ovom trenutku jeftinije je uvoziti ugalj nego struju.

Ugovoren je uvoz 300.000 tona iz Pljevalja i 100.000 tona iz Banovića. Taj ugalj je nešto kvalitetniji nego EPS-ov, što će tom preduzeću pomoći da digne kvalitet sopstvenog uglja i da smanji upotrebu mazuta.

Računa se i na uvoz uglja iz Bugarske i Rumunije, ali je problem transport koji povećava troškove uvoza, a najavljena je mogućnost uvoza i sa Kosova.

U kolubarskim rudnicima je pet kopova, a plan je da 2025. rade samo tri: „Tamnava zapadno polje“ „Polje E“ i novi kop „Radljevo“ koji će obezbediti dovoljno kvalitetnog uglja.

Neodgovorno rukovođenje, zbog koga teren na kopovima Rudarskog basena „Kolubara“ nije blagovremeno pripremljen za iskopavanje uglja, u periodu dok je v.d. direktora Elektroprivrede Srbije bio Milorad Grčić, to preduzeće će koštati oko 280 do 300 miliona evra. Toliko će naime, prema mišljenju energetskih eksperata, EPS biti prinuđen da plati za uvoz nedostajućih količina lignita za proizvodnju električne energije tokom naredne dve zimske sezone.

Izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će predstojeća zima u energetskom smislu biti teška a da je ugalj koji je EPS prinuđen da uvozi skup izaziva i određenu bojazan u javnosti da li će uglja za proizvodnju električne energije ali i za ogrev biti dovoljno.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović, kaže za Danas da će nadležni uvozom uspeti da podmire potrebe za ugljem ali će EPS zbog toga imati dodatne novčane troškove i možda biti prinuđen na nova bankarska zaduženja.

– Ne verujem da će do nestašice uglja, a samim tim struje i ogreva za domaćinstva, zaista i doći. Ali ono što je veoma izvesno je da će EPS platiti ceh zbog toga što se u površinskim kopovima u Srbiji ne proizvodi dovoljno lignita te će morati da ga uvozi. Naime, u ovom trenutku cena uglja na tržištu je visoka iz nekoliko razloga. Prvi je taj što je posle zabrane uvoza ruskog uglja u zemlje Evropske unije cena tog energenta na tržištu skočila. Takođe, tu cenu su povećale i najave Nemačke da će zbog energetskih sankcija Rusiji u većom meri proizvoditi struju iz uglja. A nakon uvedenog embarga prema Moskvi to je sada deficitarna roba što automatski diže njenu cenu. Srbija je zbog neodgovornog rukovođenja EPS-om došla u situaciju da se u našoj zemlji ne proizvodi dovoljno uglja te moramo da ga uvozimo. Primer koliko je situacija sa ugljem loša je taj da pred novu grejnu sezonu u TE „Kolubara“ zaposlenima ne nude mogućnost da otkupe ugalj za ogrev što prethodno nije zabeleženo – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima za EPS je daleko bolje da sada uvozi ugalj, bez obzira na visoku cenu koštanja, nego da tokom zime kupuje nedostajuće količine struje što bi bilo znatno skuplje.

– Shodno tome, nabavka dovoljnih količina lignita, što bi bio garant da će se u toku zime proizvodnja električne energije odvijati nesmetano, je potpuno opravdana i korisna. Sa druge strane, potrebno je naglasiti da EPS nije morao da dođe u ovako nezavidnu poziciju u kojoj se nalazi. Naime, to preduzeće ima sopstvene kopove i da se njime upravljalo na valjan način ne samo da bi imalo dovoljne količine lignita za sopstvenu proizvodnju struje, već bi moglo da je izvozi. To bi EPS-u, u uslovima energetske krize, omogućilo unosnu zaradu. Umesto toga, preduzeće je prinuđeno da uvozi ugalj a država mu neće dozvoliti da te troškove anulira kroz povećanje maloprodajne cene struje za potrošače. Do poskupljenja će naravno doći ali njegov iznos neće biti u toj meri da bi EPS uspeo da pokrije troškove zbog neplaniranog uvoza uglja – zaključuje naš sagovornik, piše Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!