Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: U Boru...

Srbija: U Boru najavljen vetropark od 1,5 GW

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u petak u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju sa kompanijama Shanghai Fengling i Serbia Zijin Copper Bor o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Đedović Handanović je istakla da se time kreće u realizaciju pojedinačno najvećeg projekta u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, koji će realizovati pomenute kineske kompanije – Shanghai Fengling Renewables Co. Ltd i Serbia Zijin Copper doo Bor, u kojem je suvlasnik Srbija, navodi se na sajtu vlade.

Ona je objasnila da ovaj projekat podrazumeva izgradnju postrojenja u okolini Bora, ukupnog kapaciteta dva gigavata, vetroelektrane snage 1.500 megavata i solarne elektrane od 500 megavata, kao i izgradnju fabrike za proizvodnju zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.

Ukupno ulaganje iznosi oko dve milijarde evra, a investitor je kompanija Shanghai Fengling. Proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnje Zijina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru, ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat će omogućiti da značajan deo električne energije za potrebe Zijina bude proizveden na održiv način, odnosno ne koristeći fosilna goriva i bez negativnih efekata na životnu sredinu.

Đedović Handanović je prenela da je početak izgradnje postrojenja planiran za prvi kvartal naredne godine, a prva faza od 700 megavata trebalo bi da bude završena do sredine 2026. godine.

Do kraja 2028. godine trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 megavata i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje, najavila je ministarka.

Ona je naglasila da će ova investicija omogućiti otvaranje od 300 do 500 novih radnih mesta uglavnom vezanih za sektor obnovljivih izvora energije.

Sa ovim projektom, kako je navela, Srbija postaje jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje i opreme za projekte obnovljivih izvora energije, kao i zelenog vodonika.

Takođe, on će doprineti i ostvarenju naših ciljeva u oblasti energetske bezbednosti i nezavisnosti i dostizanju ambicija da dostignemo karbonsku neutralnost do 2050. godine, zaključila je Đedović Handanović.

Izvor: biznis.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mala nuklearka, velika briga

Ako bi Srbija do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor, to bi za nju bio spas“, izjavio je u Parizu ove nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Stručnjaci, međutim, imaju podeljene stavove po tom pitanju. Izgradnja klasične nuklearne elektrane Srbiju bi...

Grčka: RWE i PPC obezbedili finansiranje za solarne projekte od 691 MW

Nemačka energetska grupacija RWE i grčka elektroprivredna kompanija PPC obezbedile su finansiranje za izgradnju solarnih parkova od 691 MW/730 MWp u Grčkoj. Portfolio uključuje četiri projekta koji će dobiti sredstva iz Fonda za oporavak i otpornost zemlje (RRF) i dodatne bankarske kredite, saopštio...

Slovenija: Odbijen zahtev za gradnju prve vetroelektrane u Sloveniji

Slovenija nema nijednu vetrelektranu a tako će i ostati posle odluke Vlade da odbaci zahtev za izdavanje dozvola za instaliranje vetroturbina na Pohorju. Zemlja zauzima pretposlednje mesto na listi članica Evropske Unije u polgedu kapaciteta vetra. Na poslednjem mestu je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!