Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Solarnim panelima...

Srbija: Solarnim panelima nije mesto na obradivom zemljištu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Solarne elektrane u Srbiji nikako ne bi trebalo graditi na obradivom zemljištu, jer to šteti interesima poljoprivredne proizvodnje koja je izuzetno bitan segment u ekonomiji naše zemlje, smatra domaća stručna javnost.

Solarne elektrane su u planu i u Vojvodini, odnosno kako piše Forbs, tačno polovina njih, kada se govori o celoj Srbiji, bi trebalo da bude izgrađena na teritoriji te pokrajine.

Problem je u tome, kako Forbs saznaje, što u pojedinim delovima Vojvodine investitori žele da grade velike solarne elektrane na obradivom zemljištu.

Inače, iako poljoprivredno zemljište u Srbiji može da se koristi u nepoljoprivredne svrhe, shodno tome i za izgradnju obnovljivih izvora energije, Zakon o poljoprivrednom zemljištu striktno zabranjuje korišćenje obradivog zemljišta od prve do pete katastarske klase u nepoljoprivredne svrhe.

Drugi veliki problem je taj što, sa izuzetkom svega njih nekoliko, sve druge solarne elektrane planirane za izgradnju u Vojvodini su klasične, a ne takozvani agrosolari koji podrazumevaju istovremeno iskoriščavanje zemljišta za proizvodnju struje kao i za proizvodnju hrane. Stručna javnost je pak podeljena po pitanju da li agrosolari zaista štite obradive površine ili ne te su mišljenja po tom pitanju dijametralno suprotno.

Kada je reč o domaćim ekspertima iz sektora poljoprivrede, ali i energetike stav je jedinstven da solarne elektrane, ali i druge obnovljive izvore energije nikako ne treba graditi na obradivom zemljištu kako u Vojvodini tako ni bilo gde u Srbiji. Ocena je da tako nešto u ogromnoj meri ugrožava poljoprivrednu proizvodnju kao i površinu obradivog zemljišta koja je, iz niza razloga između ostalog i zbog izgradnje obnovljivih izvora energije, iz godine u godinu sve manja što, smatra struka nikako nije dobro.

Agroekonomista Milan Prostran kaže za Danas da nema ništa protiv izgradnje obnovljivih izvora energije, ali da smatra da oni nikako ne treba da zauzimaju poljoprivredne površine na kojima se nalazi obradivo zemljište.

– U Vojvodini je jedan broj vetroparkova podignut upravo na poljoprivrednom zemljištu. Deo više nije poljoprivredno zemljište i zato što su asfaltirani putevi kako bi moglo da se dođe do tih objekata za proizvodnju zelene struje. Ono što bi trebalo ispitati je koliko na površini na kojoj su izgrađeni vetroparkovi u Vojvodini ima obradivog zemljišta. Obnovljive izvore energije, pa tako i solarne panele, nikako ne treba graditi na obradivom zemljištu, jer je to suprotstavljeno interesima poljoprivrede Srbije – navodi naš sagovornik.

On dodaje da nije svako poljoprivredno zemljište istovremeno i obradiva površina i da shodno tome upravo one koje to nisu treba koristiti za izgradnju obnovljivih izvora, a ne onu na kojoj može da se obrađuje zemlja.

– Na taj način ne bi bilo štete za poljoprivrednu proizvodnju. U suprotnom šteta postoji, jer se obradiva površina smanjuje. Poljoprivredna površina je i ovako, iz niza razloga, recimo zbog izgradnje infrastrukture, u Srbiji sve manja tako da bi njeno dalje smanjivanje zbog izgradnje obnovljiviih izvora energije prestavljalo “mač sa dve oštrice” – objašnjava Prostran.

Sa njegovim mišljenjem se slaže i Vojsilav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije koji je takođe kategorično protiv gubljenja obradivih poljoprivrednih površina zbog podizanja obnovljivih izvora energije.

– Solarne panele u Vojvodini nikako ne bi trebalo graditi tamo gde ima obradivog poljoprivrednog zemljišta. Zbog obnovljivih izvora energije se nikako ne može žrtvovati poljoprivredna proizvodnja. Ako investitori žele da grade obnovljive izvore energije u Vojvodini to onda isključivo mogu da čine tamo gde nema obradivih površina. Postoji dosta prostora u Vojvodini gde obradivog zemljišta nema i na tom prostoru mogu da se grade solarni paneli i drugi OIE. Primera radi, to je moguće u Deliblatskoj peščari – zaključuje naš sagovornik, prenosi Danas.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Rumunija: Elektrika potpisala ugovor za solarni park od 27 MW

Snabdevač i distributer električne energije, kompanija Elektrika, navodi je da je njena podružnica Sunwind Energy potpisala ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC) vredan 19,3 miliona evra za razvoj solarnog parka od 27 MW u Rumuniji. Neimenovani investitor će izgraditi solarni park Satu...

Grčka: Mytilineos razvija solarne projekte od 2 GW za PPC

Grčka elektroprivreda PPC potpisala je okvirni sporazum o saradnji sa kompanijom Mytilineos za razvoj i izgradnju solarnih parkova u Italiji i na Balkanu, ukupnog kapaciteta do 2 GW. Vrednost ugovora je procenjena na 2 milijarde evra i obuhvata 90 projekata u Italiji, Bugarskoj,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!