Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Prvi kilovat-sati...

Srbija: Prvi kilovat-sati iz gasa 2019.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Izgradnjom nove termoelektrane-toplane u Pančevu, u koju će biti uloženo oko 140 miliona evra, NIS postaje energetski holding – uz naftu i struja

NIS se nepovratno menja. Od nacionalne naftno-gasne kompanije pretvara se u vodeći regionalni energetski holding. Ponosni smo što smo nedavno, u okviru prestižnog Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, sa „Centroenergoholdingom”, koji pripada grupi „Gasprom energoholding”, potpisali sporazum o formiranju nove kompanije – Serbskaya Generaciya, koja će biti zadužena za izgradnju TE-TO (termoelektrane-toplane) Pančevo, kaže u intervjuu za „Politiku” Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Kada planirate početak gradnje TE-TO Pančevo?

Mogu da kažem da se u ovom trenutku već privodi kraju izrada potrebne investiciono-tehničke dokumentacije i završavaju se izmene i dopune plana generalne regulacije. Očekujemo da izgradnja počne već polovinom 2016, a puštanje u rad je planirano za početak 2019. godine.

Reč je o grinfild investiciji, što znači da krećemo u izgradnju potpuno novog postrojenja. Time ćemo obezbediti dodatno zapošljavanje visoko kvalifikovanih stručnjaka u Srbiji. Cilj nam je da omogućimo stabilno snabdevanje toplotnom i električnom energijom, ne samo za Rafineriju nafte u Pančevu, već i za naše partnere u ovom gradu. Na taj način ćemo istovremeno povećati našu efikasnost, dok ćemo višak električne energije plasirati na tržište.

Kolika je vrednost investicije i kako će TE-TO raditi? Koji će gas trošiti – domaći ili iz nekih drugih izvora?

Odobrena vrednost prve faze investicije procenjuje se na oko 140 miliona evra. Najveći deo investicije obezbediće „Gasprom energoholding”. TE-TO Pančevo će po tehnološkim i ekološkim karakteristikama biti prvi projekat te vrste u Srbiji.

Kapacitet termoelektrane iznosiće 140 MW, što je poređenja radi dovoljno za snabdevanje strujom oko 160.000 prosečnih domaćinstava. Postoji mogućnost povećanja kapaciteta u drugoj fazi ovog projekta, ukoliko Azotara pokaže interesovanje. U tom slučaju vrednost investicije dostigla bi 183 miliona evra, a kapacitet 208 MW.

Što se tiče porekla gasa koji će se koristiti, još od prve ideje o izgradnji TE-TO Pančevo predviđeno je da gorivo za buduću termoelektranu bude kombinacija domaćeg i kupovnog gasa.

Kako se isplati sa ovom cenom gasa praviti TE-TO i koliko će koštati struja proizvedena iz gasa u TE-TO?

TE-TO Pančevo će biti visoko efikasno energetsko postrojenje. Imaće kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije i analize su pokazale da je ovaj projekat isplativ. Što se tiče cene po kojoj će se prodavati električna energija koju bude proizvodilo buduće postrojenje, za sada mogu samo da kažem da ćemo ponuditi cenu koja će biti konkurentna na tržištu.

Možete li nam reći nešto više o kompaniji sa kojom NIS ulazi u ovu priču?

Naš partner u ovom poslu je „Gasprom energoholding”, ćerkafirma „Gasproma”. Ova kompanija upravlja proizvodnim kompanijama Grupe „Gasprom” u oblasti elektroenergetike. Oni poseduju i upravljaju sa više od 80 elektrocentrala ukupnog kapaciteta od oko 38 GW. Primera radi, sve zemlje bivše Jugoslavije imaju kapacitet u proizvodnji električne energije od oko 21,7 GW.

S obzirom na to da ste najavljivali da NIS širi svoju osnovnu delatnost na proizvodnju struje, koje još projekte iz oblasti energetike možete da najavite? Imate li u planu da uskoro krenete i sa investicijama u vetropark?

Kao što sam već istakao, naša transformacija u energetsku kompaniju podrazumeva stalno razmatranje novih projekata u oblasti proizvodnje električne energije, ali je još uvek rano izaći sa konkretnim predlozima. Mi smo već izgradili 13 malih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. Radimo na 12 geotermalnih bušotina. Razmatramo trenutno još sedam većih i manjih projekata iz oblasti energetike.

Ono što mogu da otkrijem je da smo u svojim razvojnim planovima predvideli i ulaganja u obnovljive izvore energije. To uključuje upravo izgradnju vetroparkova i tu je u našem fokusu izgradnja vetroparka na lokaciji Plandište. Ipak, tu sve ne zavisi samo od nas, već je jedan od ključnih preduslova za dalji nastavak aktivnosti na ovom projektu donošenje odgovarajućih propisa od strane države u oblasti otkupa električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora. Uspesi naše kompanije i realizacija svih velikih projekata ne bi bili mogući bez podrške oba naša akcionara, kako „Gasprom njefta”, tako i Vlade Srbije, i očekujemo da će svi uslovi uskoro biti ispunjeni i da će NIS uspešno nastaviti da razvija i ovaj projekat iz oblasti energetike.

Izvor; Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora ima potencijal za izgradnju ofšor vetroelektrana od 2,3 GW

Nedavna studija je pokazala da Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW. To je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u ovoj zemlji Potencijal je pokazala studija „Winds of Change:...

Evropa: TTF gasni fjučersi premašili 34 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, TTF gasni fjučersi na ICE tržištu za mesec unapred, u četvrtoj nedelji maja nastavili su trend rasta cena započet u poslednjim sesijama prethodne nedelje.  U ponedeljak, 20. maja, registrovali su nedeljnu minimalnu cenu od 31,77 €/MWh, što je...

Evropa: Prosečne cene električne energije kretale su se od 25 do 96 evra/MWh u 21. nedelji

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji maja cene na većini velikih evropskih tržišta električne energije porasle su u periodu između ponedeljka, 20. maja i petka, 24. maja. Iako su cene tokom vikenda pale, nedeljni proseci na svim analiziranim tržištima su...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!