Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Profesor Đukić:...

Srbija: Profesor Đukić: Srbija trpi ogromnu štetu od nekontrolisane eksploatacije ruda

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija trpi ogromne, a posebno ekološke štete, od nekontrolisane eksploatacije rudnog bogatstva, a na problem obračuna i naplate rudne rente nedavno je ukazala i Državna revizorska institucija (DRI), izjavio je Fonetu profesor ekonomije na Tehnološko-metalurškom fakultetu Petar Đukić.

On je ukazao na nedovoljne ekološke ili zelene fondove, koji bi trebalo da budu iskorišćeni za saniranje ekoloških posledica eksploatacije rudnog bogatstva.

Đukić je naveo primer opštine Lazarevac, koja zbog rudnika uglja i TE Kolubara ima puno ekoloških problema i koja je do 1991. godine imala tzv. Fond rente, koji je namenski korišćen za zaštitu zivotne sredine, zaštitu zdravlja stanovništva, obnovu zelene infrastrukture i rekultivaciju područja.

Od 1991. godine taj fond je ukinut za Lazarevac kao prigradsku opštinu i prebačen je na Fond zaštite životne sredine za grad Beograd.

“Šta danas da rade Lazarevac, Kostolac, Bor i druge opštine u vremenu u kome su ekološke i druge štete od eksploatacije rudnog bogatstva postale ogromne”, pita Đukić.

On je upozorio i na činjenicu da je rudna renta za eksploataciju nafte u Srbiji znatno niža nego u inostranstvu.

Đukić je posebno ukazao da domaća istraživanja sa početka 21. veka govore da je ekološka šteta od eksploatacije rudnog bogatstva u Srbiji na nivou od jedne i po do dve milijarde evra godišnje.

Strana istraživanja su pokazala da su te štete na nivou od 6-12 odsto Bruto društvenog proizvoda, a da su u nerazvijenim zemljama, koje nemaju razvijenu infrastrukturu, i do 20 odsto BDP.

Srbija je bliža ovoj drugoj kategoriji i kod nas te štete iznose između 10-15 odsto BDP, ukazuje Đukić.

On ističe da je u siromaštvu teško biti i pravičan i efikasan i da je teško zahvatiti deo dohotka koji bi u potpunosti pokrio ekološke i druge štete od eksploatacije rudnog bogatstva, jer bi to moglo da dovede do propasti tih firmi i gubitka radnih mesta.

Za to su potrebni zakoni, potrebna je politička volja i nezavisne institucije.

Pozitivno je što je Državna revizorska institucija ukazala na problem obračuna i naplate rudne rente, ističe Đukić i podseća da je DRI saopštila da su prihodi po osnovu naknada za eksploataciju rudnog bogastva u 2018. godini iznosili šest milijardi dinara, a da je dug početkom ove godine prema budžetu Srbije iznosio 2,6 milijardi.

Izvor; N1

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!