Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Premije menjaju...

Srbija: Premije menjaju fid-in tarife – šta to donosi potrošačima, EPS-u i investitorima?

Supported byspot_img
Supported byspot_imgUvođenje obnovljivih izvora energije, alternativnih klasičnim kapacitetima – termoelektranama na ugalj, velikim hidrocentralama pa i nuklearkama u svetu pa i Srbiji bilo je skopčano sa takozvanim fid-in tarifama.

Države su investitorima garantovale povratak uloženih sredstava uvođenjem sistema obaveznog otkupa proizvedene električne energije po definisanoj ceni. Otkup je kod nas obavljala Elektroprivreda Srbije a ceh su plaćali potrošači, mada je dobar deo „pokrivanja“ ovih tarifa padao i na sam EPS zbog čestog neusklađivanja obima fid-in tarife sa novoizgrađenim kapacitetima.
Sve skupa, ovaj sistem u svetu je prevaziđen pa je i Srbija organizovala prvu aukciju za električnu energiju proizvedenu u vetroelektranama i na solarnim farmama. Ovaj sistem podsticaja već se primenjuje u Evropi i model je opet iskopiran.
Treba reći da će investitori, i bez fid-in tarifa, bići zaštićeni takozvanim tržišnim premijama.
Tržišna premija je podsticaj za proizvodnju električne energije kojom država štiti proizvođača od promene tržišnih cena u odnosu na cenu koju proizvođač ponudi na aukciji, tako što isplaćuje razliku između ponuđene cene na aukciji i tržišne cene. Ako tržišne cene budu veće od ponuđene cene proizvođača na aukciji, proizvođač će razliku platiti državi.
U saopštenjima Ministarstva rudarstva i energetike navedeno je da su aukcije za dodelu tržišnih premija za ukupno 450 MW najveće aukcije koje se odjednom sprovode u regionu Zapadnog Balkana i prve aukcije u okviru trogodišnjeg plana podsticaja kroz koji će biti obezbeđeno ukupno 1.300 MW novih kapaciteta zelene energije. Najniža ponuđena cena na aukciji iznosila je 64,48 evra po megavat-satu (€/MWh) za vetroelektrane, odnosno, 88,65 evra po megavat-satu za solarne elektrane, što je skoro duplo jeftinije od trenutnih tržišnih cena. Država Srbija će, navode iz MRE, tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane prihodovati između 240 i 600 miliona evra samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije.
Treba, ipak, reći da i država garantuje pobednicima na aukciji da ne budu u minusu, prenosi Sputnik.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Koliko košta gas iz Azerbejdžana?

Izgradnja interkonekcije između Srbije i Bugarske preko koje bi potrošači u našoj zemlji dobijali azerbejdžanski gas trebalo bi, kako najavljuju nadležni, u potpunosti da bude završena za koji dan, a taj gasovod u probni rad pušten do kraja meseca,...

Region: Kako će CBAM uticati na zemlje regiona?

„Srbija će biti najviše pogođena kada se posmatra diversifikacija izvoza. EU je nama najveći spoljno-trgovinski partner, 70 odsto naših proizvoda iz ovih sektora odlazi na tržište EU, zbog čega moramo pod hitno da razmišljamo o diversifikaciji izvoza” rekla je...

Srbija: EPS i Vetrozelena potpisuju ugovor o otkupu električne energije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustovaće sutra potpisivanju Ugovora o tržišnoj premiji i Ugovora o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između Elektroprivrede Srbije AD i Vetrozelena d.o.o, najavilo je ministarstvo. Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!