Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija predlaže akviziciju...

Srbija predlaže akviziciju 15% udela u mađarskoj NE Paks 2

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak u Obrenovcu da će tek biti doneta odluka da li će zemlja učestvovati u gradnji nuklearki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke (male modularne nuklearne reaktore).

Predsednik je kazao da će se svakako raditi na dobijanju električne energije iz energije sunca i vetra i iz drugih obnovljih izvora.

„Ali, potrebno nam je ono što je sigurno i što donosi struju bez ikakve sumnje i po suncu i kiši i snegu i različitim meteorološkim uslovima“, izjavio je predsednik Srbije prilikom obilaska radova na revitalizaciji TENT B.

Vučić je dodao da je i u nedavnom razgovoru sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o nuklearnoj elektrani koju će ta država da gradi, rekao da je želja Srbije da bude vlasnik 15 odsto te njihove nuklearke.

Vučić je naveo da je Srbija spremna da za to plati dobru cenu, ali da razgovori na tu temu tek počinju, budući da je plan da nuklearka u Mađarskoj bude završena tek 2035. godine.

„Dobili smo mnogo raznih ponuda, moramo sami da vidimo i da osmislimo sa kim da razgovaramo oko modularnih nuklearki. Njih Indijci imaju 14, Kanada, Francuska, Amerika gradi, Rusi takođe… Treba sami da vidimo šta ćemo da radimo u godinama koje dolaze“, rekao je predsednik Srbije u četvrtak u Obrenovcu.

Dodao je da to nije jednostavno pitanje, ali da odluka svakako neće biti doneta naprečac, već nakon ozbiljnih „cost-benefit“ analiza, bezbednosnih analiza, dodajući da je sigurno da se time ne ugrožava životna sredina.

Nuklearna elektrana o kojoj je reč nalazi se u Mađarskoj.

Nuklearna elektrana Paks je smeštena na Dunavu, 5 kilometara od mesta Paks (Mađarska), oko 75 kilometara od severne hrvatske granice. 

Nuklearna elektrana Paks ima četiri nuklearna reaktora i zadovoljava oko 43% potrošnje električne energije u Mađarskoj. Građena je po sovjetskoj tehnologiji, a reaktori su puštani u rad između 1982. i 1987. godine.

Planira se njeno proširenje, koje je prvobitno planirano do kraja 2030. godine, međutim, prema nedavnim najavama kraj radova na proširenju ove nuklearke očekuje se 2035. godine.

U Srbiji je od 1989. godine, nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, na snazi moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana.

Međutim, sa obavezama koje je država preuzela u okviru Zelene agende na svom evropskom putu, koje podrazumevaju prelazak sa uglja na čistije izvore energije, nuklearna energija jeste jedna od opcija.

Izvor: srbijadanas.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!