Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Poziv na...

Srbija: Poziv na oprez sa kompanijama iz SAD

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img
Energetska bitka Amerike sa Rusijom vodiće se i u Srbiji, pošto su onu u Evropskoj uniji, na štetu njenih građana, SAD već izborile. To će, nesumnjivo, biti jedan od glavnih razloga dolaska privredne misije američke vlade u Srbiju, prvu takvu posle 20 godina.
Samo nekoliko dana po balkanskoj turneji predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je pokazala brigu za energetske probleme našeg regiona, ovaj deo sveta je postao zanimljiv i američkoj vladi čija je privredna misija od danas u Beogradu.
To je prva privredna misija vlade SAD koja dolazi nakon više od 20 godina, a koju čine predstavnici 27 američkih kompanija. Ne skrivajući zadovoljstvo zbog toga, primio ih je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

Energetika u fokusu

Kako je Sputnjiku rečeno u Privrednoj komori Srbije, reč je o kompanijama čiji je fokus na energetici, informaciono-komunikacionim tehnologijama i čistoj tehnologiji.
Cilj misije je, kako su naveli, da okupi ključne donosioce ekonomskih odluka, identifikuje poslovne mogućnosti i pokrene razgovore sa istaknutim poslovnim partnerima u strateškim sektorima.
Za raliku od fon der Lajenove, koja se našetala po regionu, brojna američka delegacija će region primiti u Beogradu. Tako će 2. novembra na konferenciji šest privrednih komora Zapadnog Balkana predstaviti zajednički potencijal regiona, a privrednici će imati priliku da se međusobno informišu o onome što ih zanima u direktnom kontaktu.
Nema sumnje da se za dve decenije mnogo toga promenilo u svetu, a umnogome se promenila i Srbija koja je, kako kaže Vučić, stasala u stabilnu ekonomiju i poželjnog poslovnog partnera.

Poziv na oprez

Komentarišući dolazak privrednika iz SAD, konsultant Branko Pavlović, dobar poznavalac američkih prilika, za Sputnjik ipak poziva na oprez.
„Naša iskustva sa tim političkim saradnjama pod nekom vrstom političkog kišobrana su vrlo loša. To manje-više uvek znači da vi treba suštinski nešto da poklonite nekoj američkoj kompaniji kao znak dobre volje prema Americi. To treba izbegavati, jer svako slabljenje sopstvene ekonomije zarad američkih interesa vam se ne upisuje kod Amerikanaca kao plus nego kao minus. Onda će onima koji su se prilagodili njihovim zahtevima da traže još više“, kaže Pavlović.
Američke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 25.000 ljudi i po podacima Ambasade SAD do sada su investirale više od četiri milijarde evra. Najviše su uložile kompanije Filip Moris, Pepsi Ko, Koka-Kola, Bol korporejšen, Kuper tajer i Majkrosoft.
Da uprkos opštoj krizi interes Amerikanaca za ulaganja u Srbiju postoji izjavio je ovih dana predsednik Američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević. Sve je veće interesovanje tehnoloških kompanija za Srbiju, kao i onih iz obalsti infrastrukture i energetike, što je, kako kaže, jako dobar pokazatelj, jer su to uglavnom vodeće svetske kompanije.

Nova vlada da ubrza pregovore o energetici

Ono na šta je, međutim, ukazao je da od nove vlade očekuje da ubrza pregovore o projektima u oblasti energetike. Podsetio je da su ulaganja američkih kompanija u srpske hidropotencijale i solarne elektrane već najavljena, da postoje i druga interesovanja za sektor energetike i da su o tome razgovori u toku.
Lazarević nije propustio da napomene da mnoge vlade širom sveta pokušavaju da izlaz iz energetske krize pronađu upravo kroz saradnju sa privatnim sektorom i da očekuje da će i srpska vlada krenuti istim putem.
Gotovo da bi se reklo da su predsednica Evropske komisije i zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju, Dejvid de Falko, koji predvodi američku misiju, na istom zadatku diversifikacije snabdevanja Srbije energentima. Tačnije, kako „osloboditi“ Srbiju zavisnosti od ruskih energenata. U Evropskoj uniji im je to uspelo po skupu cenu koju plaćaju Evropljani.

Da ne bude kao sa Ju-Es stilom

Pavlović opet poziva na oprez.
„Delegaciju naravno treba primiti, treba ljubazno razgovarati, ali ni slučajno ne treba potpisivati bilo šta dok se dobro ne prouči kakve su krajnje posledice po interese Srbije u takvim aranžmanima. Setite se samo prodaje Sartida gde smo u tom trenutku mogli da imamo kupca za oko 100 miliona dolara, a prodali smo ga za 23 miliona“, podseća naš sagovornik na situaciju kada je smedervska železara prodata američkom Ju – Es stilu. Pritom su ugovorom dugovi Sartida i socijalni program za zaposlene pali na teret države, a američka kompanija je samo ubirala dobit, ne snoseći nikakvu odgovornost za eventualno loše poslovanje.

Oborili evro da jeftino kupuju

Na pitanje otkud baš sada posle 20 godina interesovanje Amerikanaca za Srbiju i region i to usred globalne krize izazvane ukrajinskom, na koju su se nadovezali skupi energenti i visoka inflacija, Pavlović kaže da ne misli da to posebno ima veze sa nama.
„Ja mislim da će sada ekonomske delegacije iz Amerike stizati svuda u Evropu jer su oborili vrednost evra i sada im je prilika da pokupuju sve što ih interesuje. Za njih je, pošto kupuju dolarima, ove godine sve jeftinije 15 do 18 odsto, tako da je to prilika da uzmu sve što ih interesuje. A politički kontekst je tu da izvrši pritisak, u slavu slobodnog tržišta, da se to ne sprečava“, uveren je naš sagovornik.
U globalnoj geopolitičkoj priči kada se , po oceni analitičara, rađa novi svetski poredak, a privredno klatno pomera ka istoku, Amerika bi da zadrži dominaciju. A bez eliminacije glavnih konkurenata Rusije i Kine i bez najjače privredne pozicije u svetu to nikako nije moguće, piše Sputnjik.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mala nuklearka, velika briga

Ako bi Srbija do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor, to bi za nju bio spas“, izjavio je u Parizu ove nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Stručnjaci, međutim, imaju podeljene stavove po tom pitanju. Izgradnja klasične nuklearne elektrane Srbiju bi...

Srbija: Electron Holding će graditi solarne elektrane od 160 MW 

Mađarska kompanija Electron Holding planira da izgradi solarne parkove sa kombinovanom snagom do 160 MW. Fotonaponske solarne elektrane trebalo bi da budu instalirana na parcelama zapadno i jugozapadno od Subotice, u blizini sela Šebešić i Mala Bosna. Skupština grada Subotice usvojila...

Srbija: Da li nuklearna elektrana može da bude izvor bazne energije koji je Srbiji potreban

Električne energije u svetu sve će više nedostajati, energija će biti sve skuplja i biće je sve manje, pa mnogi ukazuju da je budućnost u nukleranoj energiji.U Srbiji nukelarki nema i postoji moratorijum na izgradnju nuklearki, ali smo okruženi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!