Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaSrbija podiže pet...

Srbija podiže pet vlastitih solarnih elektrana

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Srbije donela je odluku kojom se utvrđuje postupak izbora strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

„To znači da će strateški partner, pored izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije, biti u obavezi da izvrši sve ostale potrebne aktivnosti, kao i da izgradi svu ostalu infrastrukturu”, navodi se u odluci Vlade.

 

Ciljevi ovog projekta, kako se navodi, jesu energetska tranzicija i ispunjavanje međunarodne obaveze Srbije u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, odgovaranje na aktuelnu energetsku krizu u Evropi, praćenu ekstremno visokim cenama električne energije i ostalih energenata i eliminisanja potrebe za uvozom električne energije.

 

Strateški partner treba da izradi tehničku dokumentaciju neophodnu za realizaciju projekta, kao i da pripremi teren za postavljanje solarnih elektrana i baterijskih sistema i izgradi potrebnu infrastrukturu. Projekat se sastoji iz dve komponente: solarne elektrane i baterijski sistemi. Solarne elektrane biće ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc).

 

Кako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana. Lokacije na kojima će se nalaziti solarne elektrane kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane predložiće strateški partner.

 

Кako bi se ostvarila veća proizvodnja električne energije, posebno u periodima dana kada je cena energije znatno veća od prosečne (jutarnji i popodnevni sati), solarni paneli treba da budu postavljeni na sistemima sa jednoosnim praćenjem kretanja sunca. Solarne elektrane, odnosno sistemi za jednoosno praćenje, treba da budu opremljeni softverom za optimalnu proizvodnju električne energije.

 

Takođe, EPS, kao vlasnik ovih elektrana, treba da dobije odgovarajuću softversku platformu i stručno znanje za sprovođenje kvalitetne kratkoročne prognoze proizvodnje ovih elektrana.

 

Baterijski sistemi za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije, biće raspoređeni na jednoj ili više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Srbije. Lokacije na kojima će se nalaziti baterijski sistemi za skladištenje električne energije predložiće strateški partner. Baterijski sistemi treba da budu opremljeni odgovarajućim softverom, kojim će se optimizovati upotreba ovih postrojenja kroz pružanje sistemskih usluga i usluga balansiranja.

 

S obzirom na to da će EPS biti potpuni i jedini vlasnik projekta, svi izgrađeni proizvodni kapaciteti i pripadajuća infrastruktura, osim delova postrojenja za priključenje, koji prema propisima moraju biti predati u vlasništvo operatorima prenosnog ili distributivnog sistema, biće uključeni u proizvodni portfolio EPS, navodi se u odluci.

 

Sva proizvedena električna energija solarnih elektrana i usluge ostvarene baterijskim sistemima, biće integrisani u operativne planove EPS-a. Odluku o prestanku rada solarnih elektrana i baterijskih sistema, po okončanju njihovog ekonomskog životnog veka, doneće EPS.

 

Rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina, a u odluci stoji da je period na koji se ugovor zaključuje od šest do sedam godina. U cilju realizacije ovog projekta formirana je i Radna grupa, čiji je predsednik ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Solarealize i EDPR će instalirati solarne parkove od 840 MWp

Kompanije sa sedištem u Portugalu, Solarealize i EDP Renewables, planiraju da razviju u Rumuniji solarne projekte kapaciteta 840 MWp . Većina projekata je već dobila dozvole za priključenje na elektroenergetsku mrežu. EDP Renewables je treći najveći investitor u sektoru zelene energije...

Srbija: Electron Holding će graditi solarne elektrane od 160 MW 

Mađarska kompanija Electron Holding planira da izgradi solarne parkove sa kombinovanom snagom do 160 MW. Fotonaponske solarne elektrane trebalo bi da budu instalirana na parcelama zapadno i jugozapadno od Subotice, u blizini sela Šebešić i Mala Bosna. Skupština grada Subotice usvojila...

Srbija: Izgradnja jednog gigavata solara je isplativ projekat

Izgradnja solarne elektrane, snage jednog gigavata, čiji je izvođač konzorcijum na čelu sa japanskom kompanijom Hyundai Engineering značajan je i isplativ projekat za Srbiju, bez obzira što će država morati da se zaduži da ga sprovede. Sa druge strane,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!