Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Otvoren vetropark...

Srbija: Otvoren vetropark kod Kule

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kompanija MK Fintel vind (MK Fintel Wind) otvorila je 12. novembra u blizini Kule vetropark instalisane snage 9,9 megavata (MW), prvo takvo “zeleno” energetsko postrojenje u Srbiji, u koji je uložila skoro 15 miliona evra. Ministar energetike Aleksandar Antić tada je najavio da će uskoro biti usvojene tri uredbe kojima će se definisati nov model ugovaranja otkupa struje iz obnovljivih izvora, što će povećati sigurnost za ulaganje u ovoj oblasti. Srbija prema oceni Energetske zajednice kasni sa ispunjavanjem ciljeva za povećanje udela obnovljivih izvora energije.

Antić je rekao da će tako Srbija uspeti da ostvari cilj da do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora energije u potrošnji sa sadašnjih 21 na 27%.

Vetropark “Kula” je, kako je naveo, od ključnog značaja za srpski energetski sektor i da je potvrda da će Srbija podsticajnim merama obezbediti izgradnju većeg broja kapaciteta iz obnovljivih izvora.

Ministar energetike je rekao da je u planu da u martu ili aprilu počne da radi i drugi vetropark MK Fintel vinda, pored Vršca, instalisane snage 6,6 megavata, a istakao je i da je u planu da se narednih godina u Srbiji izgradi 160 do 170 vetrenjača.

Prema njegovim rečima, do sada je izdato energetskih dozvola za oko 780 megavata, od čega će 500 megvata biti dobijeno iz energije vetra.

Antić je još rekao da je cena struje iz vetroparka 9,2 evrocenti, ali da domaćinstva plaćaju šest evrocenti, dok ostatak dotira država.

Izgradnju vetroparka u blizini Kule MK Fintel vind, zajedničke firme italijanske kompanije Fintel energia, javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi, i srpske MK grupe, počela je u februaru 2015. godine. Prema MK grupi, postrojenje koje se sastoji od tri vetrogeneratora “vestas” visine 178 metara, proizvodiće 27 miliona kilovat sati “zelene energije”, što je dovoljno za potrebe skoro 8.000 domaćinstava.

Italijansko-srpska energetska kompanija najavila je ranije i da će izgraditi još jedan vetropark u okolini Vršca, ukupne vrednosti 11 miliona evra, koji će, prema MK grupi, “zelenom energijom” snabdevati oko 5.500 domaćinstava.

Kompanija MK Fintel vind, osnovana 2007. godine, jedna je od prvih u Srbiji za proizvodnju “zelene energije” pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je, kako se navodi, najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 megavata.

Izvor; Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!