Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Odlični proizvodni...

Srbija: Odlični proizvodni rezultati RB „Кolubara“

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Više uglja nego prošle godine

Od početka godine dosad proizvedeno oko 1,1 milion tona uglja više nego u istom periodu prethodne godine. Trend povećanja proizvodnje uglja se nastavlja

Od početka godine rudari sva četiri aktivna površinska kopa RB „Кolubara“ proizveli su više od 23 miliona tona uglja, što je oko 1,1 milion tona uglja ili oko pet odsto više nego prethodne godine u istom vremenskom periodu.

Ostvarena proizvodnja uglja za proteklih devet i po meseci je i za oko 450.000 tona uglja više od bilansom predviđenih količina ili za oko dva odsto.

Srđan Alimpijević, direktor OC „Površinski kopovi“, ističe da je izuzetno zadovoljan rezultatima koji su ostvareni. On navodi da je trenutno akcenat u proizvodnom lancu na povećanju otkopavanja otkrivke na kopovima.

Zahvaljujući dobroj i pravovremenoj organizaciji, velikom iskustvu zaposlenih i njihovom predanom radu, nastavlja se trend dobrih proizvodnih rezultata kolubarskih kopova. Stabilna i kontinuirana proizvodnja aktivnih površinskih kopova je osnova sigurne proizvodnje električne energije u termosektoru.

Godišnji investicioni remonti su završeni na svim ugljenim sistemima kolubarskih kopova, kao i u pogonu Drobilane, u skladu sa planiranom dinamikom i rokovima.

Кvalitetno urađeni remonti su preduslov dobrog rada proizvodne opreme, posebno tokom zimskog perioda, a za produktivnost proizvodnje jednako je važan i segment redovnog i kvalitetnog tekućeg održavanja opreme.

Neobično dobri vremenski uslovi za jesenji period pogoduju aktivnostima za završetak godišnjih investicionih opravki proizvodnih sistema za otkopavanje otkrivke, kao i pripremama za ulazak u zimski period. Uz redovne aktivnosti vezane za planiranje razvoja proizvodnje na aktivnim kopovima, uporedo se radi i na otvaranju zamenskih kopova.

Trenutno je u najvećem EPS-ovom ogranku aktuelno nekoliko investicionih projekata sa ciljem unapređenja proizvodnog procesa RB „Кolubara“ proširenjem postojećih i otvaranjem zamenskih površinskih kopova.

Prema Alimpijevićevim rečima, transport kompletnog proizvodnog sistema sa PК Polje „D“ do radne pozicije na kopu „Radljevo“ završen je uspešno zahvaljujući velikom zalaganju svih zaposlenih.
– Na ovom poslu su bile angažovane sve službe u „Кolubari“. Za pohvalu je angažovanje zaposlenih iz „Površinskih kopova“, Sektora investicija, „Metala“ i „Projekta“, koji su uspešno pripremili i realizovali ovaj obiman i izuzetan poduhvat – rekao je Alimpijević.

On je istakao da su u toku funkcionalne probe sistema i da se pokretanje proizvodnje otkrivke na PК „Radljevo“ očekuje uskoro.

Projekat izmeštanja dela Ibarske magistrale za potrebe proširenja površinskog kopa Polje „G“ takođe je u završnici. Magistrala se izmešta u dužini od 7.247 metara. Put se pomera u prostor ka pruzi Beograd–Bar, pa će nova trasa magistrale biti uz prugu. Prema projektu, planirano je da radovi budu završeni u poslednjem mesecu ove godine.

Za potrebe otvaranja Polja „E“, zamenskog kapaciteta Polja „D“, čiji se eksploatacioni vek uskoro završava, u toku je projekat izmeštanja dela reke Peštan, dela lokalnog puta Baroševac – Zeoke – Medoševac i prateće infrastrukture. Prema projektu, izmešta se 3,6 kilometara reke Peštan nizvodno od Baroševca i 5,1 kilometar lokalnog puta na teritorijama katastarskih opština Baroševac i Zeoke.

Izvor; EPS Energija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Dobit Srbijagasa u prošloj godini 110 milliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna. "Stvorili su se uslovi...

Srbija:  Spajanje sa evropskim tržištem struje omogućava referentnu cenu i integraciju OIE

Zemlje Adria regiona koje nisu deo Evropske unije (EU) još pre ulaska u blok će se integrisati u zajedničko evropsko tržište električne energije. Srbija će se do 2026. spojiti sa Mađarskom, ali još postoje otvorena pitanja koja postavlja EU. Dejan...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!