Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Od struje...

Srbija: Od struje besplatne akcije, građanima 15 odsto udela u EPS

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Elektroprivreda Srbije” bi ove godine

GRAĐANI bi tokom 2020. godine mogli konačno da dobiju i akcije “Elektroprivrede Srbije”. Dugo se očekuje i najavljuje, a Vlada Srbije je u poslednjem pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu, i obećala da će tokom ove godine promeniti pravni status ovog javnog preduzeća. Prelazak u akcionarsko društvo, između ostalog, znači i da će biti raspodeljeno 15 odsto akcija građanima koji imaju pravo na njih bez naknade. trebalo da postane akcionarsko društvoPrvi korak na ovom putu biće raspisivanje tendera za procenu imovine. U međuvremenu sprovodi se akcioni plan reforme korporativnog upravljanja, uz podršku konsultanata iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

– U 2020. godini promenićemo pravni status EPS-a u akcionarsko društvo, u skladu sa tekućim procesom restrukturiranja preduzeća i finansijskom konsolidacijom sa ciljem da se poboljša održivost kompanije i obezbedi njeno profesionalno upravljanje – stoji u pismu o namerama. – Usvojili smo brojne vladine odluke o uspostavljanju prava svojine na celokupnoj imovini i imovini EPS-a. Raspisaćemo tender za procenu imovine i imovine kompanije.

Berzanski stručnjak Nenad Gujaničić objašnjava da je korporativizacija velikih kompanija prilično važna, jer dovodi do efikasnije kontrole poslovanja i postizanja boljih rezultata.

– Ovo je naročito izraženo kod kompanija koje posluju pod državnom kontrolom, jer je u njihovom slučaju preterano izražen upliv političkih partija u rukovođenju, što dovodi do štete po samu kompaniju i u krajnjoj liniji po poreske obveznike – smatra Gujaničić, glavni broker “Momentum sekjuritisa”. – Sam prelazak u formu akcionarskog društva ne mora ništa da promeni ako se to uradi forme radi. “Telekom Srbija” je odavno akcionarsko društvo, ali se nije kotiralo na berzi, niti manjinski akcionari koji drže skoro 30 odsto vlasništva mogu da ostvare bilo kakav uticaj. Cilj transformacije firme u akcionarsko društvo je indirektna kontrola poslovanja od strane akcionara u kojoj je nezaobilazni korak trgovanje tim akcijama na berzi.

Naš sagovornik ističe da bi potencijalno kotiranje kompanije i kontrola poslovanja doprineli mnogo boljim poslovnim rezultatima. Time bi EPS mogao da održi korak sa neophodnim ulaganjima i u perspektivi da znatno doprinese državnom budžetu kroz uplate dividendi.

PRIVATIZACIJA

KOTIRANjE kompanije na berzi određuje njenu tržišnu vrednost koja zavisi od ponude i tražnje za akcijama. Sam izlazak na berzu ne mora da znači da će se EPS privatizovati.

– Veliki broj svetskih kompanija je kotiran na berzi, a u njima država ima kontrolnu akciju ili dominantno učešće – objašnjava Gujaničić. – Takav je slučaj sa “Dojče telekomom” ili francuskim EDF. Korporativizacija ne mora da znači da bilo koji akcionar, pa i dominantan ili većinski, mora da proda akcije koje poseduje.

VAGAJU CENU

DA LI je cena kilovata u Srbiji realna i dovoljna, proveravaće se u prvoj polovini godine. Ovo preduzeće mora da ulaže u proširenje proizvodnih kapaciteta i ispunjavanje standarda zaštite životne sredine.

– Do juna 2020. ćemo završiti procenu tarifa električne energije da bismo potpuno obezbedili oporavak troškova, uključujući troškove povećanja oslanjanja na obnovljive izvore energije – stoji u pismu o namerama.

Izvor; Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!