Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija očekuje velika...

Srbija očekuje velika ulaganja u obnovljive izvore

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija očekuje dve milijarde evra investicija u korišćenje obnovljivih izvora energije u narednih sedam godina, izjavio je 6. februara pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović na okruglom stolu o obnovljivim izvorima energije u Beogradu. Srbija treba da izgradi 1.092 megavata kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije da bi do 2020. ispunila cilj da 27% ukupne potrošnje energije bude proizvedeno iz obnovljivih izvora.

“Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je da se taj cilj ispuni izgradnjom vetroelekrana snage 500 megavata, velikih i mini hidroelektrana snage po 200 megavata, 100 megavata postrojenja koje koriste biomasu i 92 megavata iz ostalih izvora”, kazao je Trifunović.

Taj plan iz Nacionalnog akcionog plana, koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji u narednim mesec dana, predstavlja signal investitorima da postoji dobra volja da se u narednih sedam godina izgrade novi proizvodni kapaciteti, istakao je Trifunović.

On je podsetio da je Srbija preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa 21,2% na 27%.

Trifunović je istakao da će novi kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora stabilizovati energetski sistem, angažovati domaću industriju i doprineti da nemamo ekološke probleme.

On je kazao i da je postavljen zakonski i regulatorni okvir za ulaganje u obnovljive izvore energije i da sada sledi faza investiranja.

“Do kraja 2015. godine očekujemo sigurnih 500 megavata iz obnovljivih izvora energije”, kazao je Trifunović.

Kako je dodao, 2015. godina će biti prva kontrolna tačka za uspešnost i efekte regulatornih mera za veće korišćenje obnovljivih izvora energije.

Trifunović je kazao da je u saradnji sa 17 opština iz Srbije Ministarstvo energetike pripremilo javni poziv za dodelu 317 lokacija za izgradnju mini hidroelektrana u Srbiji i da će uskoro biti objavljen. Investitori će imati rok od šest meseci da se izjasne za ulaganja, dodao je on.

On je podsetio i da je Vlada Srbije donela uredbu o podsticajnim cenama (fid-in tarifama) za otkup struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije, koja je stupila na snagu 4. februara.

Prema toj uredbi, iz koje će se nove cene primenjivati od 1. januara 2014. godine, stimulisaće se i domaćinstva da postavljaju solarne panele na krovovima zgrada.

Period trajanja podsticaja je 12 godina, nakon čega će javni snabdevač biti obavezan da otkupljuje struju od proizvođača po tržišnim cenama.

Trifunović je kazao i da je plan Ministarstva da se, po nemačkom modelu, stimulišu lokalne zajednice da postanu vlasnici vetroparkova za proizvodnju struje.

Do kraja februara će biti donet i model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije za povlašćene proizvođače, najavio je on, čime se kompletira okvir za otkup struje iz obnovljivih izvora.

“Napravljen je važan iskorak ka investitorima i prve rezultate očekujemo ove godine”, istakao je pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović.

Koordinator za investicije i eksploataciju u preduzeću EPS Obnovljivi izvori energije Milutin Prodanović kazao je da to preduzeće planira obnovu 15 mini hidroelektrana i izgradnju osam novih, koje se finansiraju iz kredita Evorpske banke za obnovu i razvoj.

“Radi se i na izgradnji vetroparka snage 30 megavata kod Kostolca i solarnoj elektrani snage pet megavata u Opštini Čajetina”, dodao je Prodanović.

Predstavnici ambasade SAD u Beogradu i kompanije Dženeral elektrik ocenilu su da je dobro što je Srbija napredovala u donošenju propisa za podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije, ali su kao ograničenje naveli nizak limit od 500 megavata za subvencionisanje otkupa struje proizvedene iz energije vetra.

Kako su ocenili, ako se ne poveća taj limit za vetroelektrane, za čiju gradnju u Srbiji su zainteresovane američke kompanije, Srbija neće moći da ispuni cilj da do 2020. godine proizvodi 27% energije iz obnovljivih izvora.

Izvor Euractiv

Supported byspot_img
Previous article
Next article
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!