Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaEPS-u preti bankrot

EPS-u preti bankrot

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Da li u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije preti bankrot, jer bez odluka UO EPS-a(juče odložena sednica) ne može da se sprovede zaključak Vlade, niti da se poslovanje EPS-a uskladi s Zakonom o energetici i razmotre predlozi za finansijsku stabilizaciju,što su pitanja od ključnog značaja za rad i poslovanje ove energetske kompanije.

Interesi države i građana, tvrdi izvor blizak EPS-u upućen u celu situaciju, dramatično su ugroženi, pre svega ponašanjem predsednika UO EPS-adr Ace Markovića, kadra SPS-a, koji je na ovu funkciju došao u vreme prethodne Vlade.

Isti izvor tvrdi da je bankrot EPS-a moguć već u martu, zbog katastrofalnog finansijskog stanja. Već narednog meseca, tvrdi isti izvor, javiće se nedostatak para za izmirenje dospelih obaveza i otplate dospelih rata kredita.

Isplata zarada biće sigurnodovedena u pitanje, a da nesreća bude veća, EPS će za sobom povući niz uspešnih preduzeća i izazvati ogromne socijalne probleme u tim preduzećima, tvrdi ovaj izvor.

Marković je, kaže ovaj izvor, pismom obavestio direktora i članove UO da ta sednica treba da se odloži, jer kako je naveo „nisu usaglašena sva pitanja kojima bi se obezbedilo da Upravni odbor potrebnom većinom donese odluku o osnivanju Privrednog društva za snabdevanje strujom krajnjih kupaca EPS Snabdevanje, te da se u kratkom roku od pet do 10 dana nastave intenzivne konsultacije i zakaže nova sednica”.

Upućeni tvrde da je problem nastao zbog činjenice da čelni ljudi UO ne žele da sprovedu Zakon o energetici, koji propisuje izbor jednog javnog snabdevača strujom, već insistiraju da ih ima pet, što bi dovelo do dodatnih problema u poslovanju, umnožilo broj direktora i drugih radnih mesta, drastično povećalo troškove poslovanja, i umesto da se posao centralizuje on bi se opet delio.

Na pitanje, da li bi stvarno mogao biti kriv za krah EPS-a i da li je tačno da sednicu UO neće da sazove da ne bi bio smenjen, Aca Marković, za „Politiku” kaže da će sednica UO biti održana vrlo brzo i da u EPS-u nema nikakvih problema. Jučerašnja sednica je odložena, kaže, samo zato što se za EPS traži najbolje rešenje kada je reč o budućem javnom snabdevaču strujom.

On ne razume zašto bi ga bilo ko smenjivao i podseća da je u ovo javno preduzeće došao još 1980. godine.

Sednicu UO, osim Markovića, kao predsednika, može da sazove i zamenik predsednika UO EPS-a po isteku određenog roka, a aktuelnog predsednika može da smeni jedino Vlada koja ga je i imenovala na ovo mesto.

Upitani da li se razmišlja o smeni predsednika UO, ukoliko se ustanovi da bi nečinjenjem zaista mogao dovesti u pitanje poslovanje EPS-a, izvor iz Vlade kaže da su sve opcije moguće i da je Zakon o energetici jasan kada je reč o izboru javnog snabdevača. Ali ako neko od toga pokušava da pravi političku odluku, onda za to treba da snosi i odgovornost. Nadležni u Vladi upoznati su s idejom da se umesto jednog izabere pet javnih snabdevača, što kažu nije moguće, a i u suprotnosti je s Zakonom o energetici.

Inače bez izbora javnog snabdevača ne može da se krene s realizacijom ideje o socijalno ugroženim potrošačima, odnosno da najugroženiji budu oslobođeni plaćanja električne energije, niti da se utvrdi nova cena kilovat-časa.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!