Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija: Nuklearna energija...

Srbija: Nuklearna energija je put do energetskog suvereniteta

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nuklearna energija je jedini način da adekvatno odgovorimo na energetske izazove, ali i da zadržimo energetski suverenitet države, ocenio je danas direktor Instituta za nuklearne nauke “Vinča” Slavko Dimović. On je rekao da je okretanje nuklearnoj energiji proces otrežnjenja u kojem ceo svet shvata da bez upotrebe nuklearne energije ne postoji mogućnost četvrte industrijske revolucije i da primenom alternativnih izvora energije može da se zadovolji tek 30 odsto te potrebe.

Istakao da je jedno od mogućih rešenja na putu ka primeni nuklearne energije u Srbiji upotreba nuklearnih modularnih reaktora.

Naveo je da Srbija treba da razvija svoj hidropotencijal, u prvom redu reverzibilnu hidroelektranu “Bistrica” i da privreda treba što više da se okrene energetici.

“Mi imamo Černobiljski moratorijum iz 1989. godine, koji je potpuno anahron, jer ne samo da zabranjuje izgradnju nulearnih elektrana, nego zapravo negativno utiče kako na naučni, tako i na tehnološki napredak”, istakao je Dimović.

Izrazio je uverenje da će Srbija krenuti u pravcu kupovine ili izgradnje modularnih ili klasičnih reaktora.

“Nuklearni modularni reaktori su jeftiniji, manje su zapremine i imaju manju instalisanu snagu. Uz to su adaptibilni, efikasni i zauzimaju manju površinu. Mogu da se skaliraju u skladu sa potrebama i ugrađuju u postojeća energetska postrojenja, kao što su napuštene termoelektrane”, objašnjava Dimović.

Dodaje da se nuklearni modularni reaktori mogu izgraditi i u područjima koja nisu gusto naseljena.

Naveo je da bi trebalo da se ulaže i u jedan i u drugi tip reaktora.

Govoreći o stručnom kadru, Dimović je rekao da je Srbija godinama bila “obogaljena” Černobiljskim moratorijumom, ali i da ima najveći institut na Balkanu, Institut za nuklearne nauke “Vinča”.

“On može da bude okosnica i rasadnik znanja i matica u kojoj bi se skupljali domaći i svetski stručnjaci, ali i da se vrate naše ljudi koji su otišli u inostranstvo”, istakao je Dimović.

Dodao je da bi ulaganje u nuklearnu energiju podstaklo mlade ljude da se angažuju u toj oblasti.

Naveo je i da je za svaki veliki poduhvat potrebna podrška javnosti koja, kako kaže, treba da shvati da je nuklearni otpad koji se generiše u nuklearnim elektranama male zapremine.

“Postoje domaći stručnjaci koji su iskusni u tom poslu, a nuklearna energija je jedini način da zadržimo suverenitet svoje države”, zaključio je Dimović, prenosi rtv.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Mala nuklearka, velika briga

Ako bi Srbija do 2035. uspela da napravi nuklearni reaktor, to bi za nju bio spas“, izjavio je u Parizu ove nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Stručnjaci, međutim, imaju podeljene stavove po tom pitanju. Izgradnja klasične nuklearne elektrane Srbiju bi...

Srbija: Electron Holding će graditi solarne elektrane od 160 MW 

Mađarska kompanija Electron Holding planira da izgradi solarne parkove sa kombinovanom snagom do 160 MW. Fotonaponske solarne elektrane trebalo bi da budu instalirana na parcelama zapadno i jugozapadno od Subotice, u blizini sela Šebešić i Mala Bosna. Skupština grada Subotice usvojila...

Srbija: Da li nuklearna elektrana može da bude izvor bazne energije koji je Srbiji potreban

Električne energije u svetu sve će više nedostajati, energija će biti sve skuplja i biće je sve manje, pa mnogi ukazuju da je budućnost u nukleranoj energiji.U Srbiji nukelarki nema i postoji moratorijum na izgradnju nuklearki, ali smo okruženi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!