Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Novi kop...

Srbija: Novi kop „Radljevo“ počinje da radi naredne nedelje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Novi kop „Radlјevo“ o kome se priča godinama zvanično će biti pušten u rad naredne nedelјe, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ na trećoj stručnoj konferenciji „Investicije i zaštita životne sredine”, koja je održana u Rudarskom basenu „Kolubara“.

Grčić je naglasio da kop „Radlјevo“, kao i postojeći kop Polјe „E“, garantuju budućnost i održivost Kolubare, a samim tim i budućnost EPS-a, uz unapređenje svakog proizvodnog sistema u cilјu zaštite životne sredine.

„Kop „Radlјevo“, sa svojih ispitanih i sigurnih zaliha od oko 350 miliona kubika uglјa, spreman je za otvaranje. Na Polјu „E“ već je počelo iskopavanje i u taj kop biće uloženo oko milijardu evra u narednih nekoliko godina“, rekao je prvi čovek EPS-a.

Od uglјa iz Rudarskog basena „Kolubara” proizvede se 52 odsto ukupne električne energije u Srbiji, a zalihe uglјa u „Kolubari” su minimum 2,1 milijardi tona. RB „Kolubara“ godišnje obezbedi oko 30 miliona tona uglјa, a da bi se, kako je objasnio Grčić, održala ta proizvodnja nisu dovolјne samo brojke koje pokazuju tonu proizvedenog uglјa, nego je neophodno brinuti i o zaštiti životne sredine. On je objasnio da je neophodno unaprediti svaki proizvodni sistem u skladu sa najmodernijim rudnicima u Zapadnoj Evropi.

„Zato je pri kraju realizacija „zelenog projekta“ ili ono što zovemo upravlјanje kvalitetom uglјa“, rekao je Grčić.

„„Zeleni projekat” u Kolubari počinje da funkcioniše u decembru sa polovinom kapaciteta, dok će tokom 2020. proraditi punim, maksimalnim kapacitetom. Površinski kopovi su živ sistem i stalno se pomeraju, a samo njihovo pomeranje podrazumeva čitav niz komplikovanih i skupih radnji, poput izmeštanja delova reka, izmeštanje pruge, saobraćajnica i drugih objekata“, naveo je on.

Grčić očekuje da će radovi na pokretanju nastavku gradnje TE „Kolubara B” u Kaleniću početi 2020. godine, dok je za TE u Velikim Crlјenima rekao da se mora „skinuti” sa mreže, ali da se taj stari objekat u Velikim Crlјenima neće uklanjati dok se ne izgradi novi u Kaleniću.

Direktor za proizvodnju uglјa RB „Kolubara” Milan Mišković rekao je da se velika pažnja posvećuje zaštiti životne sredine.

„“Kolubara” ima za sada četiri površinska kopa – Polјe „B/C“, Polјe „D“, „Tamnava – Zapadno polјe“ i Polјe „G“, a trenutno dva najveća investiciona projekta u „Kolubari“ su površinski kop Polјe „E“, čija je vrednost 970 miliona evra i kop „Radlјevo“, projekat vredan 418 miliona evra“, rekao je Mišković. „Ukupna ulaganja u geološka istraživanja za Polјe „E“ su 13,5 miliona, a za kop „Radlјevo“ 15 miliona. Oba velika projekta uklјučuju i studije o uticaju na životnu sredinu i definisane mere u studiji su obavezujuće“.

Pomoćnik direktora za investicije, razvoj i unapređenje proizvodnje u RB „Kolubara” Novica Ljušić je naglasio da je „Kolubara” u ovom trenutku veliko gradilište, a među projektima zaštite životne sredine koji se sprovode su projekat kontinualnog merenja dimnih gasova, rekonstrukciju dva elektrofiltera, kao i postrojenje za tretman otpadnih voda.

Srdan Dimitrijević, direktor „Goša Fom“, istakao je da ta kompanija sarađuje sa EPS-om više od 60 godina i da zajedno rade na unapređenju opreme i uvođenju novih tehnologija u proizvodnju.

Predsednik Sindikata radnika EPS Milan Đorđević rekao je da se mnogo toga promenilo na bolјe u odnosu na raniji period kada je reč o zaštiti životne sredine i da su veliki potencijali „Kolubare”. On je pozvao one koji kritikuju EPS da dođu u „Kolubaru“ i vide pod kakvim teškim uslovima rade zaposleni, kao i kako se sa malim brojem radnika rekordno proizvodi.

„„Kolubara” nije više zagađivač kao što je nekada bio slučaj. Taj odnos nekada i sada značajno se menja u pozitivnom smislu zato što se ulažu velika sredstva u zaštitu životne sredine“, rekao je Đorđević.

Izvor; BIZLife

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!