Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedSrbija na trećem...

Srbija na trećem mestu u Evropi po udelu OIE u ukupnoj proizvodnji struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Šta će u energetskoj budućnosti moći da zameni ugalj? Kojom dinamikom će ići energetska tranzicija i da li Srbija može da se osloni na sunce, vetar i vodu, ili joj treba i nuklearna energije. U Srbiji je u lane proizvedeno 36 odsto električne energije iz obnovljivih izvora OIE, što je treći najbolji rezultat u Evropi, posle Norveške i Španije. Što se tiče instalisanih kapaciteta iz OIE, Srbija se približava procentu od 50 odsto.

Sve su to pitanja koja su se mogla čuti na trećoj Međunarodnoj konferenciji o energetskoj tranziciji koju je organizvao portal „Energija balkana”.

Stručnjak za energetiku Željko Marković, jedan od panelista je na panelu „Sigurnost snabdevanja u uslovima zelene energetske tranzicije” istakao da se svet bori sa rešavanjem problemom  kako priključiti toliko mnogo OIE koliko se planira.

-Do 2028. godine biće priključeno sedam teravatsati. Ali, ni tada neće biti 100 odsto udela OIE u svetskim razmerama proizvodnje zelene energije već 80 odsto. Nuklearna energija nije do sada bila toliko tema. Ali, sigurno je da će nešto morati da odmeni ugalj. Tržište će nas naterati da ugasimo ugalj pre nego što smo planirali. Da li će da ugasimo ili da povučemo, to ćemo videti. Država uvodi kapacitivni mehanizam. Ali, za to postoje uslovi koji se tiču pravila o državnoj pomoći i analize adekvatnosti sistema. To isto košta. Država mora da plati EPS-u da drži te kapacitete u rezervi. A građani će kroz neku taksu morati da finansiraju tu rezervu”, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, veliki akcenat stavlja se na izgradnju solarnih panela. Evropske direktive prepoznaju veliko učešće solarnih panela na domaćinstvima.

Đedović Handanović obišla radove na remontu Rafinerije nafte Pančevo

Kada su u pitanju prenosni i distributivni sistem, potrebne su investicije u infrastrukturu. Kontinulani integrisani plan je ono na čemu se insistira u svetu.

Sponsored by

porsche-ada.rs

Open

Maja Turković, direktorka CVP Global istakla je da privatni sektor jeste efikasniji kada su OIE u pitanju, jer može jeftinije i brže da razvije projekte.

„Brže možemo da dođemo da izgradimo kapacitete. Privatni projekti neće biti realizovani ako nisu isplativi. Imamo puno projekata u državnom sektoru koji se grade iako su neisplativi”, rekla je Turković komentarišući da će samo oni projekti koji su u stanju da zaključe ugovore o otkupu dobiti finansiranje.

David Žarković, izvršni direktor EPS istakao je da je ovo preduzeće bilo pod velikim pritiskom investitora za ugovor o otkupu električne energije. Ni jedan od tih investitora nije želeo da samostalno postane učesnik na tržištu električne energije. Konstatujući da električna energija ide tamo gde je cena najveća, Žarković je rekao da je „svim investitorima u Srbiji primarni cilj da potpišu ugovor sa EPS-om, prenosi Politika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...

Srbija: Više od trećine struje dobijamo iz zelenih izvora

Više od 35 procenata električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora energije, pre svega iz hidropotencijala jer Đerdap i ostale velike hidroelektrane daju značajne kapacitete, tako da ima prostora za napredak u solaru i vetru, rekla je za RTS direktorka...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!