Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija moze postati...

Srbija moze postati lider u rudarskoj industriji Jugoistočne Evrope, mr Tomislav Šubaranović Državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i planiranja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Uspešno ostvarivanje strateških ciljeva razvoja sektora rudarstva uslovljeno je obimom i dinamikom investicija, kaze Državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i planiranja, mr Tomislav Šubaranović u intervjuu magazinu Serbia Energy.

Ministarstvo ulaže napore da posebno preko Odseka za razvoj i investicije da promocijom mogućnosti ulaganja u sektor rudarstva podstakne interes investitora za ulaganje u istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina u Republici Srbiji. Stepen zadovoljstva potencijalnih investitora kvalitetom dobijenih informacija i odnosom ministarstva, kao i informacije koje u vezi uslova poslovanja i saradnje sa Ministarstvom mogu pružiti investitori koji već obavljaju poslovnu aktivnost u Srbiji predstavljaju jedan od najznačajnijih faktora u privlačenju investicija. U tom smislu svaki oblik saradnje između Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i zainteresovanih investitora treba podsticati i negovati, ali je od naročitog značaja da se procedure rešavanja po zahtevima investitora za istraživanje i eksploataciju sprovode efikasno i na transparentan način.

Serbia Energy: Kakav je status sektora rudarstva u Srbiji, da li se dovoljno pažnje i resursa ulagalo u ovaj važan sektor, kakvi su planovi dalje?

Rudarski sektor u Republici Srbiji već drugu godinu uzastopno ima najveću stopu rasta u odnosu na ostale industrijske grane i to u 2010. Godini stopa rasta je bila 5, 6 %, a u 2011. Godini je dostigla 10, 6 %.
Investicioni ambijent u sektoru rudarstva u Srbiji je veoma povoljan što pokazuje pojačano interesovanje stranih investitora za ulaganja u istraživanje i eksploataciju. Republika Srbija spada u red zemalja sa raznovrsnim i relativno bogatim mineralnim resursima, a pored toga ima i dobru putnu i energetsku infrastrukturu, što znatno podiže konkurentnost ulaganja u sektor rudarstva. Takođe, Republika Srbija ima prednosti u odnosu na druge zemlje u regionu, posebno u domenu zakonodavnog okvira koji je usaglašen sa svim standardima rudarskog sektora.

Strateški cilj Sektora rudarstva i geologije je da do 2020. Godine rudarska industrija učestvuje u BDP Srbije sa 5%. Prema postojećim resursima i rezervama mineralnih sirovina, planirana investiciona ulaganja u sektor rudarstva do kraja 2020. Godine iznose oko 3 milijarde Evra. Očekuje se godišnji prihod od oko 2, 3 milijarde Evra, a prihod sa vezanim industrijskim granama do 6 milijardi Evra.
Politika Ministarstva za prirodne resurse, rudarstvo i prostorno planiranje se zasniva na tome da u narednih deset godina Republika Srbija postane lider u rudarskoj industriji Jugoistočne Evrope.

Serbia Energy: Koji su ključni invetsicioni projekti koje će ministarstvo predstaviti potencijalnim investitorima?

Ključni investicioni projekti u Sektoru rudarstva i geologije su razvrstani kao:
–     Razvojni projekti u sektoru energetskih mineralnih sirovina,
–     Razvojni projekti u sektoru metaličnih mineralnih sirovina i
–     Razvojni projekti u sektoru nemetaličnih mineralnih sirovina.

U razvojne projekte u sektoru energetskih mineralnjih sirovina spadaju:
1. Izgradnja rudnika uljnih škriljaca i postrojenja za preradu u Aleksincu;
2. Izgradnja novog rudnika uglja Štavalj;
3. Povećanje kapaciteta površinskog kopa Drmno sa 9 na 12*106 tona uglja godišnje;
4. Izgradnja novog rudnika uglja Kovin;
5. Izgradnja površinskog kopa Radljevo;
6. Izgradnja površinskog kopa Polje E;
7. Izgradnja površinskog kopa Polje G.

U razvojne projekte u sektoru metaličnih sirovina spadaju:
1. Revitalizacija i podizanje kapaciteta rudnika bakra Veliki Krivelj sa 8, 5 na 10, 6
miliona tona bakra godišnje;
2. Revitalizacija, a zatim povećanje kapaciteta rudnika bakra Cerovo sa 2, 5 na 7, 5
miliona tona bakra godišnje;
3. Revitalizacija i povećanje kapaciteta rudnika bakra Južni Revir u Majdanpeku uz
revitalizaciju i izgradnju flotacije;
4. Eksploatacija borskih jalovišta i odlagališta raskrivke.

U razvojne projekte u sektoru nemetaličnih sirovina spadaju:
1. Revitalizacija rudnika magnezita u Kraljevu;
2. Izgradnja rudnika i prerade fosfata Lisina kod Bosilegrada;
3. Izgradnja rudnika i prerade bornih minerala – Piskanja kod Raške;
4. Revitalizacija rudnika feldspada u Bujanovcu.

Serbia Energy: Srbija nesumnjivo ima velike potencijale u domenu eksplaotacije prirodnih resursa i plemenitih metala, kakav je trenutni status investicionih projekata stranih kompanija koje rade istraživanja i eksplataciju?

Investicioni projekti stranih kompanija su aktivni, i jedan deo tih projekta se nalaze u fazi koja prethodi izradi Prethodne studije ili Studije isplativosti eksploatacije mineralnih sirovina.

Jedan od najvećih istraživačkih projekata u Srbiji je projekat istraživanja litijuma i drugih bornih minerala u Jadarskom neogenom basenu kod Loznice koje izvodi preduzeće Rio Sava Exploration i spada u prioritetan istraživački projekat i same kompanije Rio Tinto. Ova kompanija trenutno vrši veoma detaljna istraživanja u cilju dokazivanja rezervi i resursa, kao i ostala geomehanička i hidrogeološka istraživanja i sve u cilju otvaranja rudnika, koje su najavili u narednim godinama.

Pored projekta istraživanja litijuma, veoma je značajan projekat istraživanja zlata u okviru istražnog područja Potaj Čuka – Tisnica gde se radi se o novootkrivenom, ranije nepoznatom genetskom tipu mineralizacije zlata, lokalizovanom u sedimentnim stenama, u zapadnom obodnom delu Timočkog magmatskog kompleksa. Na osnovu rezultata do sada izvedenih istraživanja, sadržaji zlata u okviru mineralizovanih intervala se kreću od 0, 45 g/t do 9, 46 (pa i više) g/t, (srednje oko 3 g/t) , dok se ukupni rudni potencijal u ovoj fazi istraživanja procenjuje na nekoliko miliona unci zlata, uz napomenu da se u daljem toku istraživanja ova brojka može i znatno uvećati.

Serbia Energy: Kakav je status projekta eksploatacije nikla? Da li se nakon istraživanja može očekivati nastavak eksploatacije, kakva su očekivanja ministarstva?

Projekat istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina ima svoje zakonom utvrđene faze. Kada je nikl u pitanju, rano je govoriti o eksploataciji, jer su i geološka istraživanja u početnoj fazi. O eksploataciji rude nikla u Republici Srbiji biće moguće govoriti tek nakon završetka istraživanja, overe rezervi i izrade Studije isplativosti eksploatacije, a to će biti tek za 9 do 10 godina. Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je već više puta ponovilo da podržava sva geološka istraživanja mineralnih sirovina, pa i rude nikla. Takođe, podržava i eksploataciju svih mineralnih sirovina, samo pod određenim uslovima i uz upotrebu najnovijih tehničkih i tehnoloških rešenja, kako bi se uticaj na životnu sredinu sveo na minimalnu meru koja je dozvoljena zakonima i propisima važećim u Republici Srbiji.

Serbia Energy: Kakva su očekivanja ministarstva po pitanju projekta eksploatacije naftnih škriljaca u Aleksincu? Da li ministarstvo priprema spisak rudarskih investicionih projekata koji mogu biti ponuđeni novim investitorima?

Očekivanja ministarstva po pitanju realizacije Projekta eksploatacije i prerade uljnih škriljaca su velika. Nalazište uljnih škriljaca u blizini Aleksinca predstavlja veliki potencijal za nekonvencionalnu proizvodnju nafte što bi značajno doprinelo smanjenju spoljnotrgovnskog deficita Republike Srbije i povećanju energetske stabilnosti.
Tender za izbor strateškog partnera za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca Aleksinca trebalo bi da bude raspisan u prvom delu 2013. Godine.

U prethodnim odgovorima navedeno je da Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja ima spisak investicionih projekta.

Serbia Energy: Da li se priprema reforma sistema naplate rudne rente i eksploatacionih prava?

U pripremi je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, u okviru koga je predložena visina naknade za korišćenje svih mineralnih sirovina. Takođe, i pripreme za donošenje novog Zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu nalaze se u završnoj fazi i u tom sklopu će se redefinisati i sistem naplate naknade za korišćenje mineralnih resursa. Intencija je da se, u skladu sa savremenim rešenjima koja se primenjuju u komparativnim zakonodavstvima, uspostavi konzistentan, lako razumnjiv i pregledan sistem obračuna naknade koji će postojećim obveznicima i potencijalnim investitorima omogućiti da precizno, unapred, sagledaju svoje obaveze po tom osnovu. Takođe, neophodno je da zakonska rešenja omoguće da postupak propisan za podnošenja zahteva za eksploataciju mineralnih sirovina kao i procedura izdavanje odobrenja bude jednostavan i efikasan.

Serbia Energy: Da li je ministarstvo pregledalo i proverilo sve izdate dozvole za istraživanje i eksplaotciju mineralnih resursa, kakav je status projekata i ko je sve od velikih kompanija prisutan?

U okviru Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog plasniranja formirana je komisija koja je proverila relevantnost svih izdatih dozvola za geološka istraživanja, dok jedan deo dozvola za eksploatciju još uvek nije proveren. U što kraćem vremenskom periodu očekuje se da sve dozvole za eksploataciju budu proverene.

Istraživački projekti stranih kompanija su aktivni projekti, i u okviru njih pored ostalih su prisutne najveće svetske kompanije Rio Sava Exploration (Rio Tinto) , Felps Dodge, Avala resources, Erin Ventures lnc i dr.

Serbia Energy: Pitanje otvaranja novog površinskog kopa Radljevo, za potrebe eksplaoatcije od strane RB Kolubara, je nacionalno pitanje koje će uticati ne samo na energetsku bezbednost zemlje već i na potencijalne nove projekte i termoelektrane koje bi se snabdevale lignitom sa ovog kopa. Kakav je status ovog projekta i kakva je uloga ministarsva u ovom strateškom projektu za Srbiju?

Usvojen je Plan generalne regulacije za zonu uticaja površinskog kopa Radljevo – prva faza, na lokalnom nivou, kojim je obrađen severni deo planskog područja, koji obuhvata polovinu od blizu 70 kilometara kvadratnih, na koliko će se novi površinski kop u konačnim granicama prostirati, to jest sela Radljevo, Šarbane, kao i delove Brgula i Kalenića.

Izmeštanje pomenutih naselja trebalo bi da počne što pre, dok će početak eksploatacije biti definisan novim strategijama rudarstva i energetike. Sam projekat izgradnje površinskog kopa Radljevo je od strateškog značaja za Republiku Srbiju, jer će se iz njega obezbeđivati 13 miliona tona uglja godišnje. U izgradnji površinskog kopa Radljevo, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja će pored Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine imati značajnu ulogu.

Serbia Energy: Poruka ministarstva potencijalnim investitorima, kakvu vrstu odnosa i nivo saradnje mogu očekivati?

Uspešno ostvarivanje strateških ciljeva razvoja sektora rudarstva uslovljeno je obimom i dinamikom investicija.
Ministarstvo ulaže napore da posebno preko Odseka za razvoj i investicije da promocijom mogućnosti ulaganja u sektor rudarstva podstakne interes investitora za ulaganje u istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina u Republici Srbiji. Stepen zadovoljstva potencijalnih investitora kvalitetom dobijenih informacija i odnosom ministarstva, kao i informacije koje u vezi uslova poslovanja i saradnje sa Ministarstvom mogu pružiti investitori koji već obavljaju poslovnu aktivnost u Srbiji predstavljaju jedan od najznačajnijih faktora u privlačenju investicija. U tom smislu svaki oblik saradnje između Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i zainteresovanih investitora treba podsticati i negovati, ali je od naročitog značaja da se procedure rešavanja po zahtevima investitora za istraživanje i eksploataciju sprovode efikasno i na transparentan način.

Izvor Serbia Energy Magazine

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!