Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija mora da...

Srbija mora da 2015. primeni treći energetski paket EU

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija mora da od 2015. u potpunosti primenjuje Treći energetski paket, odnosno nove evropske propise u oblasti energetike, i u toku su pripreme da se Zakon o energetici prilagodi tome, rekla je za EurAktiv Srbija član Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić. Ona je rekla da Srbija za sada ne kasni u usklađivanju sa EU na planu energetike. Razdvajanje snabdevanja i distribucije električne energije nije ništa suštinski promenilo za domaćinstva koja će kao i do sada plaćati kroz račun mrežarinu i struju. Te dve delatnosti su razdvojene delom zbog usklađivanja sa evropskim propisima ali je glavni razlog uspostavljanje funkcionalnog slobodnog tržišta, rekla je Hadžibabić.

“Mi smo dužni da primenimo od 2015. takozvani Treći energetski paket. U toku su pripreme da se zakon dopuni onim što nemamo u zakonu a postoji kao obaveza u Trećem energetskom paketu EU”, rekla je Hadžibabić i dodala da će “verovatno u toku iduće godine, negde u prvoj polovini godine biti usvojen taj novi zakon” koji će omogućiti usklađivanje sa propisima EU.

Kako je precizirala, sadašnji Zakon o energetici koji je donet 2011. obuhvata ceo Drugi energetski paket EU i delove Trećeg paketa koji ne podrazumevaju velike organizacione promene ili velika ulaganja a od 2015. će novi evropski propisi morati da se primenjuju u celini.

Hadžibabić je rekla da Srbija za sada ni u čemu ne kasni u usklađivanju sa EU u energetici, kao i da se preduzimaju koraci da se ni ubuduće ne kasni, odnosno da Srbija 2015. bude spremna za kompletnu primenu evropskih energetskih direktiva.

Član Saveta Agencije za energetiku je rekla i da su snabdevanja i distribucije električne energije razdvojeni delom zbog usklađivanjem sa evropskim energetskim propisima, ali pre svega kako bi se omogućilo funcionalno slobodno tržište.

“Glavni razlog za razdvajanje snabdevanja i distribucije (električne energije) jeste to što je snabdevanje u principu tržišna delatnost a distirbucija prirodni monopol i uvek regulisana delatnost”, rekla je ona.

Ljiljana Hadžibabić je rekla da su te dve delatnosti morale da se razdvoje u slučaju da distribucija ima više od 100.000 potrošača i dodala svih pet distribucija u Srbiji imaju više od 100.000 potrošaca.

Ona je rekla da sve države organizuju za male kupce, poput domaćinstava ili zanatskih radnji, takozvani univerzalni servis, odnosno snabdevanje po regulisanim cenama. “Od 2015. godine domaćinstva i mali kupci će moći da kupuju (struju) na tržištu ali, ako se ne snađu na tržištu ili ne žele time da se bave, država organizuje ko će njih da snabdeva po regulisanoj ceni”, rekla je ona.

Hadžibabić je podsetila da je država novoformiranom privrednom društvu EPS Snabdevanje koje će se baviti snabdevanjem, poverila i snabdevanje po regulisanoj ceni, odnosno javno snabdevanje.

Ona je dodala da država tu delatnost može da poveri i nekom drugom licenciranom snabdevaču i da se očekivano opredelila za svoje javno preduzeće koje, kako je dodala, pruža i najjeftiniju uslugu i snabdevanje.

Prema njenim rečima, na tržištu u Srbiji postoji više od 60 snabdevača od kojih je oko 27 aktivno.

Hadžibabić je rekla za EurAktiv da se za domaćinstva i male kupce obuhvaćenim javnim snabdevanjem koje je u nadležnosti EPS Snabdevanje, neće ništa suštinski promeniti u naplati struje.

“Njegov snabdevač, EPS Snabdevanje, platiće mrežaru, odnosno distribuciji i prenosu, onaj deo koji se odnosi na korišćenje mreže i naplatiće od kupca ono što je platio mrežarima i ono što je platio elektranama da mu obezbede tu energiju”, rekla je ona.

Ona je dodala da račun uključuje i mali trošak snabdevača, koji se odnosi na najam prostorija, računare i ljude, kao i nadokandu snabdevaču za obavezu otkupa energije iz obnovljivih izvora.

Izvor EurActiv

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!